StoryEditorOCM
Splituz 65. obljetnicu

Oslobođenje Splita: vijenci za pale partizane

Piše PSD.
25. listopada 2009. - 18:41

U ponedjeljak Split slavi 65. obljetnicu oslobođenja u Drugom svjetskom ratu, kada su partizanske jedinice 20. i 26. divizije 8. dalmatinskog korpusa iz grada istjerale njemačko-ustaške snage, koje su se povukle prema Trogiru.

Tijekom socijalističkog državnog sustava ovaj se dan u Splitu slavio kao Dan grada, dok se nakon demokratskih promjena obilježava polaganjem vijenaca poginulim pripadnicima NOB-a, kao i ostalim žrtvama fašističke okupacije.

Danas je tako Udruga antifašističkih boraca i antifašista položila vijence borcima Narodnooslobodilačkog rata na Lovrincu. Istodobno se, polaganjem vijenca i minutom šutnje pokraj Spomenika političkim zatvorenicima ispred zgrade Županije, Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista prisjetila svih političkih zatvorenika koji su stradali u borbi protiv fašizma.

U doba talijanske okupacije na istom mjestu je nekad bio zatvor kroz koji je prošlo, kako kaže predsjednik Udruge Milivoj Lalin, čak 15.000 zatvorenika iz Splita i drugih krajeva.

Činu polaganja vijenca ispred spomenika, koji je izradio Željko Radmilović, bili su nazočni i nekadašnji politički zatvorenici Ivo Slade, Dalibor Vlastelica i Sarač Derviš, koji su bili logoraši u Buchenwaldu, Mauthausenu i Jasenovcu.

U povodu obljetnice oslobođenja Splita, oglasili su se priopćenjem i čestitkom i predstavnici Socijalističke radničke partije, te GO SDP-a, čiji je predsjednik Marin Jurjević najavio kako će ta organizacija sutra, u 10 sati, položiti cvijeće na spomen-kosturnicu palim partizanima, osloboditeljima Splita, kao i na spomen-križ.

petar dorić i sandi vidulić

Proslava u HNK

Izaslanstvo Grada Splita i antifašističke udruge će danas, u 9 sati, položiti vijence na spomen-ploči osloboditeljima Splita na Pjaci, a u 10 sati pred obnovljenim spomenikom Prvom splitskom partizanskom odredu na Sućidru.

Središnja proslava i svečano primanje predviđeni su u foajeu HNK u 11 sati.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 12:54