StoryEditor
Splitsilom po inventaru

OŠ Kamen-Šine na udaru huligana, roditelji ogorčeni: ‘Što im je škola skrivila? Divlji su, a uz to još i nepismeni‘. Ravnatelj: Stalno sam na policiji

27. listopada 2020. - 20:05
Privatne snimke

Policija je zadnjih mjesec dana na području istočnog dijela grada Splita imala pune ruke posla, i to zbog uništavanja imovine osnovne škole Kamen-Šine  kao i područnog razrednog odjela na Sirobuji, od za sada još uvijek nepoznatih počinitelja.

Radovi na dograđenoj školi Kamen-Šine završili su tek nedavno pa stanovnike Kamena, Šina i Sirobuje još više boli činjenica o uništavanju.

Išarano je vanjsko pročelje na osnovnoj školi Kamen-Šine, isto i na područnoj školi na Sirobuji, ispisano je na nekoliko grafita uvredljivog sadržaja, kako na pročelju zgrada tako i po okolnim stupovima, uništene su zaštitne žice, obijena je brava…. pa se stanovnici ovog inače mirnog dijela grada pitaju što se to u njihovom susjedstvu događa ali i ‘ a što im je to škola skrivila?’

image
Privatne snimke

- Ogorčeni smo, pitamo se čemu i zašto - uglas će roditelji koji su nas i kontaktirali.

- Žalosno, tužno i sramotno je kako se pojedinci odnose prema okolišu i uništavaju vlasništvo naše cjelokupne društvene  zajednice. Ma huligani! - dodat će.

- Da su barem grafite napisali kako treba, nego osim što su divlji, totalno su i nepismeni- požalili su se.

- Zgrožen sam, svako malo sam na policiji zbog svega što se događa. Ne razumijem zašto i ne mogu naći nikakvo opravdanje za ovo što se događa. Bezosjećajni su do kraja!

Ne znam otkud poriv za takvim uništavanjem - kaže Bože Ujević, ravnatelj OŠ ‘Kamen Šine’

Najnoviji suludi čin od prije nekoliko dana također osuđuje.

- Evo recimo uništavanje novog novcatog školskog košarkaškog igrališta. Bacili su popriličnu količinu cigli, kamenja, drveća i drugih, ne znam ni ja kojih materijala.

Uništena i nova podloga

Probili su gumenu podlogu i pokidali je na više od 15 mjesta. Šteta je veća od deset tisuća kuna, kada bi se samo zakrpala, a kada bi se sve skidalo i stavljala nova gumirana smjesa, stajalo bi nas oko 25 tisuća kuna - dodaje ravnatelj.

image
Privatne snimke

Policija pak kaže sljedeće:

-Tijekom listopada,  zabilježena su četiri događaja vezana uz oštećenje imovine, prvo smo 04.10.2020.g. zaprimili dojavu kako je oštećena zaštitna žica na školskom igralištu.

Zatim, 07.10.2020.g. u večernjim satima evidentirani su grafiti uvredljivog sadržaja na stupovima osnovne škole, opet 13./14.10.2020.g. u večernjim satima uočeni su grafiti uvredljivog sadržaja na razrednom odjelu na Sirobuji te u ponedjeljak, 19. listopada, smo zaprimili dojavu kako je u vremenu o16./19.10.2020.godine oštećen gumirani pod košarkaškog igrališta škole, kazuju iz policije.

Policijski službenici, ističu, u odnosu na naprijed opisane događaje poduzeli su mjere i radnje iz nadležnosti policije i u tijeku je kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja. 

 -Od početka ove školske godine do danas na tom području, osim naprijed opisanih događaja oštećenja imovine, nismo evidentirali neke druge sigurnosno značajnije negativne događaje.

Smatramo kako naprijed opisani događaji  nisu takvog intenziteta da bi mogli značajno narušiti osjećaj sigurnosti građana na tom području.  

Međutim, ukoliko građani posjeduju određena saznanja o negativnim događajima ili pojavnostima koje mi do sada nismo evidentirali neka nam se obrate i mi ćemo odmah adekvatno reagirati i poduzeti mjere i radnje iz nadležnosti policije.

'Obilazimo oko škola'

Svakako nam je važna suradnja s građanima i njihova zapažanja na područjima stanovanja i boravka, poručuju iz policije.

Upozoravaju na još nešto.

 -Policijski službenici, posebno u večernjim i noćnim satima u cilju prevencije obilaze područja oko škola, a to ćemo svakako raditi i nadalje.

image
Privatne snimke

Nažalost nismo u mogućnosti stalno biti na određenom području obzirom na veličinu postajnog područja, ali i opseg ostalih redovnih policijskih poslova. Međutim, obilazak škola i obrazovnih ustanova nam je jedan od prioriteta.

U stalnom smo kontaktu s ravnateljima škola na splitskom području s kojima je suradnja do sada bila na odličnoj razini,  a to je izuzetno važno u cilju pravovremene reakcije na određene događaje u zonama škola i u  cilju prevencije negativnih događaja, ali i sankcioniranja protupravnih ponašanja.

Gradonačelnik Opara osudio i apelirao na počinitelje

Komentar na sve navedeno dobili smo i iz Banovine.

‘Ravnatelj OŠ Kamen Šine Bože Ujević upoznao je gradonačelnika i resornog pročelnika sa svim zbivanjima oko škole na Sirobuji i škole Kamen-Šine. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara već je komentirao i osudio te nemile događaje i oštećenja gradske imovine te apelirao i na počinitelje da isto više ne ponavljaju, a na policiju da poduzme sve radnje kako bi se otkrili i kaznili ovi neodgovorni pojedinci - zaključili su iz Banovine.

Rekonstrukcija i nadogradnja OŠ Kamen-Šine

Dograđena OŠ Kamen-Šine dobila je uporabnu dozvolu početkom rujna ove godine. Rekonstrukcija i nadogradnja trajala je godinu dana i vrijedna je 24 milijuna kuna.

U novih 1850 metara kvadratnih smjestilo se devet novih učionica, šest kabineta, kuhinja, blagovaona, knjižnica i ostali prateći sadržaji, a uređeno je i sportsko igralište i igralište za djecu.

Ukinula se i, nakon dugo vremena  trosmjenska nastava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 21:19