SplitPOČELA DOGRADNJA

OŠ 'Kamen-Šine' od rujna 2020. više neće raditi u tri, nego u dvije smjene!; 'Sada samo molimo djecu i roditelje za dodatan oprez i razumijevanje zbog radova. Moramo izdržati' 

Piše Ana Franić
26. kolovoz 2019. - 17:51
Bageri tvrtke 'Ćitić gradnja' već su počeli raščišćavati teren OŠ 'KAMEN-ŠINE'

Održavanje nastave u tri smjene, već godinama realnost je u Osnovnoj školi "Kamen-Šine", na što su se učenici, njihovi roditelji i osoblje te osmoljetke već naviknuli, jer nisu imali drugog izbora.

Godinama se govorilo i u medijima spominjalo kako je potrebna rekonstrukcija i dogradnja obrazovne ustanove na istočnom rubu grada, a sada su snovi napokon postali stvarnost. Gradska uprava sredinom lipnja raspisala je natječaj za izbor izvođača radova, a sredinom srpnja su pristigle četiri ponude.

Procijenjena vrijednost projekta iznosila je 19,5 milijuna kuna, a u konkurenciji tvrtki "M-P-Beton" iz Solina, te splitskih "Brodomerkura" i "Lavčevića" posao je povjeren "Ćitić gradnji", čija je ponuda od 23,15 milijuna kuna ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija, što je bio glavni kriterij prilikom izbora izvođača.

– Trenutno se izvode grubi radovi, odnosno rušenje jednog dijela objekta koji se spaja sa starom školom. Taj dio bi trebao biti gotov do 9. rujna i početka nove školske godine, nakon čega slijedi postavljanje temelja i ostali radovi. Prema projektu, ako sve bude po planu, cjelokupni radovi bit će gotovi do početka sljedeće školske godine – ističe Bože Ujević, ravnatelj OŠ "Kamen-Šine".

Zgrada u bivšem tupinolomu na Šinama, u kojem se početkom šezdesetih godina snimao čak i film iz serije o dogodovštinama Winnetoua, izgrađena je 1993. godine, no danas prostorno ne udovoljava odgojno-obrazovnim potrebama, pa se nastava već godinama odvija u tri smjene, dok školski sat traje 40 minuta.

Početak planirane rekonstrukcije i dogradnje osmoljetke zapinjao je na imovinsko-pravnim problemima koji su se rješavali još od 2008. godine, ali srećom to je sada samo burna prošlost. Država je na koncu zemljište oko postojeće zgrade ustupila Gradu za potrebe projekta, uz koji je vezano aktualno nadmetanje, a lokalna vlast osigurala je novac u svojstvu investitora.

– Imamo oko 500 učenika koji će biti raspodijeljeni u 28 razrednih odjeljenja. I ove godine radit ćemo u tri smjene jer je to jedino rješenje, ali zato kad završi rekonstrukcija i dogradnja toga više neće biti. Napokon ćemo moći funkcionirati u dvije smjene, a imat ćemo i tri razreda cjelodnevnog boravka, što će puno značiti roditeljima i djeci – naglašava ravnatelj Ujević.

Zahvatom je, među ostalim, predviđena izgradnja devet novih učionica zajedno sa šest kabineta za učitelje, knjižnica s multimedijalnim dijelom, prostorija za pedagoga i logopeda, kuhinja s pratećim sadržajima, blagovaonica te sanitarni čvorovi. Prema projektu koji potpisuju splitski ured "Studio-studio" i njegov čelnik Vladimir Krstulović, škola će dobiti dizalo, kao i infrastrukturu za učenike s invaliditetom. Postojeći objekt se dograđuje s istočne strane u razini dvokatnice.

– Projekt je ovo od velikog značenja za nas, ne samo djelatnike škole već i roditelje i djecu. Napokon ćemo moći raditi u dvije smjene, što će mnogo značiti majkama i očevima kojima je do sada bilo teško organizirati svakodnevni obiteljski život zbog trosmjenskog rada osmoljetke, a i jedini ćemo na ovom istočnom dijelu grada imati cjelodnevni boravak. Sada samo molimo roditelje i djecu na dodatan oprez i razumijevanje zbog radova. Moramo izdržati sve to za naše bolje sutra – zaključuje ravnatelj.

Brojke

500

učenika trenutačno pohađa obrazovnu ustanovu na istočnom dijelu grada, koja je izgrađena 1993. godine

9

novih učionica izgradit će se u sklopu aktualnog projekta, a planirane su i knjižnica i kuhinja

 

#OŠ KAMEN-ŠINE