StoryEditorOCM
SplitDVOSTRUKA MJERILA

Opasna i derutna kuća u centru Splita neće još u sanaciju, iako joj je hitno potrebna; poništena je javna nabava, a u istom slučaju za sječu stabala na Marjanu - nije. Evo zašto

Piše Sandi Vidulić
4. prosinca 2022. - 07:40

Od hitne sanacije stare kuće u Lukačićevoj 3 koja se nalazi u Dioklecijanovoj palači neće biti ništa još neko vrijeme.

Naime, poništena je javna nabava za konstruktivnu sanaciju ove zgrade u jugoistočnom dijelu Dioklecijanove palače. U obrazloženju se navodi kako je pristigla samo ponuda od tvrtke "Polinom" čija je ponuda bila veća od procijenjene vrijednosti nabave.

Naime, procijenjena vrijednost radova je bila 1,1 milijun kuna, bez PDV-a, a ponuda tvrtke "Polinom" je iznosila oko dva milijuna kuna, odnosno, nešto manje od dva i pol milijuna kuna s PDV-om.

image
Tom Dubravec/Cropix

Iako ponuda daleko premašuje procijenjenu vrijednost, trebala su proći tri mjeseca da gradonačelnik potpiše Odluku o poništenju javne nabave. Komisija je već u rujnu pregledala ponudu, dala je maksimalnih sto bodova tvrtki, ali uz preporuku da se poništi nabava.

Zanimljivo da komisija za javnu nabavu koju sastavlja Banovina nije jednako postupila u drugom slučaju javne nabave koja je bila raspisana u isto vrijeme kad je ponuditelj također dvostruko prekoračio procijenjenu vrijednost nabave.

U kolovozu bila je raspisana javna nabava za "Doznaku, sječu, izvlačenje zaraženih stabala i ostalo - Provođenje programa gospodarenja za Gospodarsku jedinicu Marjan šume grada Splita".

Stigla je također samo jedna ponuda. Za sječu i sadnju na Marjanu javila se zajednica ponuditelja "Dalmatinske šume" i "Arbofield". Procijenjena vrijednost nabave u ovom slučaju je bila 750.000 kuna (bez PDV-), a ponuda je došla za dvostruko više 1.534.000,00 kn, što je s PDV-om iznosilo 1.917.500,00 kn. Međutim, u ovom slučaju Grad je sklopio ugovor s izvođačima 11. studenog, prema Elektronskom oglasniku javne nabave.

image
Jakov Prkić/Cropix

Zašto u slučaju Lukačićeve 3 komisija predlaže "poništiti postupak javne nabave sukladno članku 298. stavkom 1. točki 9. jer cijena najpovoljnije ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave", a u drugom slučaju nabave (Doznaka, sječa...) kad također jedini ponuditelj cijenom ponude prekoračuje dvostruko procijenjenu vrijednost nabave, komisiji to nije argument za poništenje postupka javne nabave?

Kako doznajemo iz Grada, riječ je o tome da se Zakon o nabavi može koristiti na dva načina, odnosno, ovisi o tome koliko koji resor u Banovini ima sredstava. Pa se u jednom slučaju može postupak poništiti, a u drugome, ako je proračun nekom odjelu rasporedio više novca, može se nabavu provesti do kraja. Tako je ispalo da se više isplati sječi borove na Marjanu, nego "krpati" povijesnu baštinu u Palači.

Naime, po članku 298. Zakona o Javnoj nabavi, Javni naručitelj obvezan je poništiti postupak javne nabave ako je cijena najpovoljnije ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave, "osim ako javni naručitelj ima ili će imati osigurana sredstva". Dakle, javnu nabavu se može više prekoračiti tamo gdje gradske vlasti odluče utrošiti više novca.

image
Tom Dubravec/Cropix

Javna nabava za Lukačićevu 3 trebala bi se uskoro ponoviti. Inače, nabava za izvođenje radova je bila raspisana zbog toga što je potrebno izvesti hitne radove na sanaciji jedne od najstarijih stambenih gradnji u Palači. Objekt potječe još iz srednjeg vijeka, a današnji je oblik dobiva u vrijeme baroka.

Zgrada je u vlasništvu Grada, a stručnim pregledom utvrđeno je kako se nalazi u vrlo lošem stanju, što je čini opasnom za sigurnost ljudi i imovine, radi čega je potrebno izvesti hitnu konstruktivnu sanaciju. Tvrtka "Kulić-inženjerski biro" d.o.o. koju je putem javne nabave odabrao Grad, izradila je izvedbeni građevinski projekt za hitnu konstruktivnu sanaciju kako bi se se spriječilo urušavanje objekta koji je posljednji put održavan možda prije Drugog svjetskog rata.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Objekt je nagnut, on će se injektirati, izvršit će se konstruktivne zatege i sidra. Fugirat će se, urediti kamena plastika, prezentirat će se kroz sanaciju pročelje. Imamo dolje trag antičkih temelja iz Podruma. To su već počeci zidova iz ondašnje antike, odnosno Dioklecijanove palače. Taj sloj će se također konzervirati - objasnio nam je prošli put vlasnik ove tvrtke dipl. ing. građ. Darko Kulić.

Po njemu, zgrada će nakon konstruktivne sanacije ostati nagnuta, ali će dobiti stabilitet. Izradile bi se zatege, injektiranja i prošivanja s inoks sidrima kako bi drevna građevina bila konsolidirana. Sanacija bi trebala obuhvatiti sva tri vidljiva pročelja.

image
Tom Dubravec/Cropix

Zgrada u Lukačićevoj 3 ima stanare, ali neki smatraju kako bi u budućnosti trebala služiti za druge svrhe. Planiranom sanacijom nije se namjeravalo dirati u konstrukcije etaža, ni u raspored stanova.

Odnosno, ne bi se izvodilo arhitektonske zahvate, niti bi se odlučivalo hoće li zgrada ostati u namjeni stanovanja. O tome možda nešto kaže Plan upravljanja povijesnom jezgrom koji bi se uskoro trebao pojaviti na javnom savjetovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 02:07