Splittajno glasovanje

Oparin prijedlog odbijen iz vlastitih redova: odlučivanje o laureatima potvrdilo da je vladajuća koalicija na klimavim nogama; Najviše polemika u javnosti izazvala nagrada Daliću

Piše Gabrijela Radanović, Ivan Kaštelan
4. travanj 2019. - 12:13

O aktualnim odnosima unutar vladajućeg HDZ-a, ali i koaliciji s Kerumovim HGS -om, govori i podatak da je prijedlog poteštata Andre Krstulovića Opare da laureat nagrade Grada Splita za životno djelo bude Vinko Prizmić, donedavni dugogodišnji pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) - odbijen.

Takvu odluku tajnim je glasovanjem donijela Komisija za javna priznanja sastavljena od 15 članova, a sam gradonačelnik je nije prokomentirao za našu dnevnu novinu, a nisu je htjeli detaljnije "analizirati" niti neki od članova tog tijela zaduženog za odabir laureata.

- Gradonačelnik Krstulović Opara je bio na prvom sastanku Komisije, no nije rekao ništa što bi se moglo protumačiti kao pritisak na članove. Što je razlog zbog čega je odbijen njegov prijedlog ne bi znao. Osobno sam dao podršku gospodinu Vinku Prizmiću jer se tijekom života već dovoljno istaknuo svojim radom, a žao mi je i što gospodin Ante Mrvica, dugogodišnji zaštitni znak "Jadrolinije" i Gradske luke, drugu godinu zaredom nije uspio dobiti zasluženo priznanje - odgovorio je Mostov Ante Bradarić-Šljujo.

Reprezentacija nije igrala na Poljudu godinama, a oni mu dali najveće gradsko priznanje!? Evo tko su ovogodišnji laureti Nagrade grada Splita

- Glasovanje je bilo tajno, za svaku od kategorija mogli smo dati glas za maksimalno do pet nagrada. Bilo je dosta kandidata za nagradu za životno djelo, pa pretpostavljam da je većina za kandidate koji nisu u zaista zreloj životnoj dobi i još uvijek su aktivni pomislila kako će im se ovo priznanje ionako dodijeliti u budućnosti. Osobno sam bio pozitivno iznenađen što je prošao kazališni redatelj i antifašist Ante Jelaska, a u drugu ruku nije mi sasvim jasno kakve veze sa Splitom ima Zlatko Dalić - kazao nam je Branimir Urlić iz Pametnog, koji nije htio komentirati situaciju u kojoj je odbijen prijedlog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

 

 

Među 14 predloženih kandidata za nagradu za životno djelo našlo se puno uglednih imena iz javnog života koji su svojim radom zadužili ovu zajednicu i zavrijedili najviše priznanje Grada.

Nakon što je objavljena vijest da su ovogodišnji laureati nagrade za životno djelo poznati antifašist i redatelj Ante Jelaska, te posthumno bivši gradonačelnik Zvonimir Puljić i arhitekt Vjekoslav Ivanišević, koji je također bio kandidat za gradonačelnika, a obojica su bili ugledni članovi HDZ-a, u javnosti su se, posebice na društvenim mrežama, pojavile podijeljene reakcije.

Najviše rasprave posvetilo se dodjeli samo jedne osobne godišnje nagrade koja je, u konkurenciji pet predloženih kandidata, pripala izborniku hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću, premda aktualni viceprvaci svijeta nisu godinama nastupili na Poljudu, a zadnja utakmica koja se je odigrana bila je ona iz 2015. godine protiv Italije, i to pred praznim gledalištem i u doba kada Dalić nije bio u selektorskoj ulozi. Osim već spomenutih kategorija, skupna nagrada je pripala Društvu dobrovoljnih darivatelja krvi "Prometa".

Odluka komisije na čijem je čelu Igor Stanišić, HGS-ov predsjednik Gradskog vijeća, treba dobiti potvrdu lokalnog parlamenta, a nagrade će dobitnicima, kao što je to slučaj već godinama, biti uručene tijekom svečane sjednice užežin blagdana Svetog Dujma.

Vijećnici i uglednici za istim stolom

Za predsjednika Komisije za javna priznanja automatizmom se postavlja predsjednik Gradskoga vijeća, odnosno u ovom sazivu HGS-ov Igor Stanišić, dok mu je zamjenik HDZ-ov vijećnik Božo Zadro.

Još osam članova tog tijela su vijećnici, i to HDZ-ovi Petar Škorić, Tomislav Prljević i Ante Jukić, HGS-ov Davor Grčić, Branimir Urlić i Sani Mardešić (obojica pametno), Ante Bradarić Šljujo (Most), te čelnik splitskog SDP-a Goran Kotur.

Preostalih pet članova postavlja vladajuća koalicija, i to iz reda uspješnih gospodarstvenika, umjetnika i drugih javnih djelatnika iz područja kulture, znanosti i drugih djelatnosti.

U aktualnom sazivu to su akademik Davorin Rudolf, bivši gradonačelnik Nikola Grabić, SDP-ov veteran Marin Jurjević, povjesničarka umjetnosti Ivana Pavičić Prijatelj i profesor don Drago Šimundža.

I.K.

#ANDRO KRSTULOVIć OPARA#ZLATKO DALIć#VINKO PRIZMIć#NAGRADE GRADA SPLITA