StoryEditor
SplitKERUMOV ČOVJEK

Oparin ‘heroj koji štiti gradsku imovinu‘ Splićanima naplaćuje parking skuplje i duže

Piše Gabrijela Radanović
21. rujna 2020. - 08:08
Nikola Vilić/Cropix

U prvom dijelu sjednice Gradskog vijeća, koja se održala prije točno tjedan dana - a za danas je zakazan njezin nastavak - gradonačelnik Andro Krstulović Opara izgovorio je riječi koje će nekima ostati urezane u sjećanju. Riječ je o hvalospjevu radu Tomislava Borozana, ravnatelja Javne ustanove Športski objekti (JUŠO), koji je na tu dužnost imenovan u koalicijskoj "kvoti" HGS-a bivšeg gradonačelnika Željka Keruma.

- Danas je jedan vijećnik govorio da JUŠO ne radi svoj posao kako bi trebao, da treba biti bolji, da ima puno zaposlenih. Svaki put kad se nađemo pred problemom zbog zlorabljenja gradske imovine, oko silnika koji otimaju gradsku imovinu, onda taj vrući krumpir prebacimo JUŠO-u - rekao je Krstulović Opara i nastavio da je riječ o "vrijednoj ustanovi s puno zaposlenih ljudi koji dobro rade svoj posao".

- To treba ovdje jasno i glasno kazati - poručio je i još jednom ponovio da je riječ o "jednoj od boljih ustanova" s direktorom, "vrijednim gospodinom Borozanom".

Tako je prije točno tjedan dana kratica JUŠO, koja simpatično zvuči, postala heroj koji štiti gradsku imovinu, pogotovo nakon što je ta ustanova konačno preuzela upravljanje terenima NK Mosora u Žrnovnici, ali i bazen POŠK-a na Zenti. No, dalo bi se raspravljati o JUŠO-ovoj zaštiti gradske imovine, točnije parkiralištima koja su pod upravljanjem te ustanove, a riječ je o onom na Bazenima, Firulama i u sklopu Športskog centra "Gripe" (osim parkirališta koje je uz dvoranu Košarkaškog kluba "Split"). Taj vrući krumpir, s kojim je upoznata ova gradska vlast, očigledno nitko ne želi preuzeti.

U trećoj zoni

Nekoliko članaka smo pisali na tu temu, no sada ćemo usmjeriti fokus na jedno parkiralište, ono na Firulama. Naime, cijene parkirnih karata za gradska parkirališta određene su odlukom Grada. Za vrijeme turističke sezone, od 1. lipnja do 30. rujna, cijena parkirne karte za jedan sat parkiranja na uličnim parkiralištima povećava se s pet na šest kuna u prvoj zoni, a s četiri na pet kuna u drugoj i trećoj zoni. Osim toga, ograničeno je i radno vrijeme uličnih gradskih parkirališta. U prvoj zoni rade od 6.30 do 21.30, a u drugoj i trećoj od 7 do 19 sati. JUŠO na parkiralištu na Firulama krši i jedno i drugo ograničenje - odluku o radnom vremenu, kao i maksimalnu cijenu karte, budući da se to parkiralište nalazi u trećoj zoni.

image
Nikola Vilić/CropixNaime, radno vrijeme uličnog parkirališta pokraj teniskih terena na Firulama, od 1. listopada do 31. svibnja, traje od 7 do 23 sata, a ljeti, od 1. lipnja do 30. rujna, parkiralište se naplaćuje od 6 do 24 sata. No, u oba slučaja, bilo da se radi o ljetnom ili zimskom radnom vremenu, odlukom Grada propisano radno vrijeme za treću zonu je od 7 do 19 sati. JUŠO čak i skuplje naplaćuje sat vremena parkiranja. Ljeti umjesto pet kuna naplaćuju šest, a zimi umjesto četiri kune naplaćuju pet. Tako, za neplatišu u zimskom periodu, dnevna cijena karte ili kazna za treću zonu treba iznositi 48 kuna, a ljeti 60. No, JUŠO svoje korisnike parkirališta na Firulama zimi kažnjava s iznosom od 80 kuna, a ljeti 144 kune. Nažalost, nekolicina je građana koja se neugodno iznenadila kada bi preko aplikacije "Split Parkinga" platili sat vremena parkiranja u trećoj zoni, a na povratku ih na vjetrobranskom staklu dočeka kazna od 144 kune.

U mailu žalbe jednog građanina koji je taj problem osjetio na svojoj koži piše da se prvi put susreo sa spoznajom da upravljanje nad javnim parking mjestima u gradu imaju dvije tvrtke. Dodao je i da ga aplikacija "Split Parking" nije upozorila kako se nalazi na lokaciji koja nije pod njihovom nadležnosti, a ravnatelj JU-a Tomislav Borozan na takav prigovor mu je, između ostalog, napisao da ga "moli da se otme dojmu na način da provjeri činjenice" te mu poništio kaznu.

Tako je odgovorio na upit građana koji nije znao da postoji još jedna tvrtka u gradu osim "Split Parkinga" koja naplaćuje korištenje parkirališta. Valja podsjetiti na odluku Grada iz 2016. godine da se sve površine namijenjene za parkirališta prepuste na upravljanje "Split Parkingu", ali to, očigledno, nije učinjeno, jer se Tomislav Borozan poziva na uvjete kakve nalaže Zakon o sportu. Uz to građanima naplaćuje veću cijenu parkirališta te obračunava duže radno vrijeme, kršeći time odluku Grada. No, o tom vrućem krumpiru, kako već rekosmo, još uvijek se ne raspravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

31. listopad 2020 18:13