StoryEditorOCM
SplitPOJAVIO SE NA SUDU

Opara vs. Društvo Marjan: Na parceli moje supruge na Marjanu ne može se graditi, ona ima samo dvanaestinu od 1200 kvadrata! Nisam djelovao koruptivno

16. prosinca 2020. - 17:16

Na Općinskom sudu u Splitu na Dračevcu jučer je održana sedma rasprava u slučaju u kojem je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara tužio Društvo Marjan "zbog iznošenja zlonamjernih i neistinitih uvreda na Facebook stranicama čime mu je povrijeđeno pravo osobnosti i narušena ugled i čast".

Na početku rasprave Krstulović Opara se ispričao zbog dosadašnjeg nepristupanja sudu te je kao razlog naveo da je riječ bila o neodgodivim pregledima za što je dostavio i medicinsku dokumentaciju.

Krstulović Opara je objasnio kako je Društvo Marjan 2017. godine, kada je on bio u predizbornoj kampanji za mjesto gradonačelnika, na Facebooku objavilo komentar u kojem je označen kao koruptivna osoba.

- U objavi Društva Marjan je navedeno da sam svjesno dignuo ruku za donošenje GUP-a kako bi pogodovao obitelji supruge i njihovu parcelu prenamijenio u građevnu, a to nije točno.

Cijeli se svoj život borim, a to sam sa svojim životopisom i s dosadašnjim radom dokazao da se borim protiv korupcije i pogodovanja. Ovdje sam bio izravno u predizborno vrijeme optužen da sam djelovao koruptivno čime mi je nanesena šteta i bol, a tome svjedoči i niz upita, natpisa i tekstova kojim se moram pravdati da nisam učinio koruptivnu radnju - rekao je Krstulović Opara.

image
Duje Klarić/Cropix

Dodao je kako je kao političar svjestan da su političari podložni kritikama i to prihvaća, ali ističe kako "ova objava nije kritika već optužba koja je njemu i njegovoj obitelji nanijela štetu".

- Prije godinu dana sam drugoj strani ponudio da na svojim stranicama objave izjavu u kojoj ističu da im nije bila namjera insinuirati na moje nečasne radnje i u kojoj se ispričavaju.

Da su tu izjavu prihvatili, odustao bih od tužbe jer mi nije bila nakana niti mi je danas sporiti se sa jednostoljetnim društvom Marjan, čiji sam član bio 80-ih godina, kao i moja majka i moj pokojni djed - rekao i dodao kako je zahtjev za naknadom od 25 tisuća kuna koje traži motiviran nadoknadom troška za postavljanje zvona na marjanskoj crkvi Gospe od Betlema koje je sam u međuvremenu sa suprugom i postavio.

U svom svjedočenju je dodao kako je nakon spomenute objave uslijedio niz neugodnih pitanja od strane medija te kako je na početku kampanje u emisiji "Nedjeljom u 2" gdje se predstavljao kao kandidat za gradonačelnika jedno od prvih pitanja bilo upravo o "aluziji da je koruptivna osoba i da je pogodovao obitelji svoje supruge".

- Nakon neuspjelog dogovora predsjednik Društva Marjan nastavio je s izjednačavanjem moje supruge i supruge bivšeg gradonačelnika Željka Keruma koja ima susjednu parcelu, iako se na parceli obitelji moje supruge ne može graditi, rekao je Krstulović Opara i dodao kako je njegova supruga naslijedila 1/12 parcele od 1200 kvadrata.

image
Duje Klarić/Cropix

Istaknuo je kako je prethodni GUP iz 1978. godine dopuštao određenu gradnju čvrstih objekata na tom dijelu Marjana, a GUP-om iz 2005. godine područje na kojem je parcela obitelji njegove supruge je ispalo iz tog režima.

- Glasajući za taj GUP omogućena je bolja zaštita tog područja, a ne kako je navedeno u objavi društva da sam glasanjem omogućio prenamjenu iste u građevnu.

Prema Urbanim pravilima na parceli obitelji moje supruge moguće je uređivanje pješačkih staza i puteva, uređenje manjih platoa s tuševima i montiranje montažne svlačionice, istaknuo je gradonačelnik.

Na pitanje kako se objava reflektirala na njega osobno i na njegovu obitelj, Krstulović Opara je kazao kako mu je narušen ugled i čast te kako je čak dobivao i "posprdna pitanja kada će on i Kerum krenuti s gradnjom na parceli".

Opunomoćenik tuženika, "Društva Marjan" je pitao gdje se točno u objavi navodi GUP kao i to da je on koruptivan te je istaknuo kako se u tekstu navodi područje Prve vode, a ne da se ciljano ide na suprugu gradonačelnika.

Krstulović Opara je odgovorio kako je iz "konteksta jasno na što se točno mislilo u objavi" te kako se sada "igra riječima".

Na upit suda je li na internetskoj stranici bilo kakvih oznaka u povodu objavljenog teksta koji je predmet spora da se radi o prenijetom tekstu, Krstulović Opara je odgovorio kako istih nije bilo.

Na pitanje Srđana Marinića, predsjednika "Društva Marjan" smije li društvo uopće izraziti sumnja da je bilo nepravilnosti prilikom donošenja prostorno planske dokumentacije 2005. godine, Krstulović Opara je odgovorio:

- Ovo navedeno u njihovoj objavni nije izrečeno u namjeri i tonu sumnje, nego izravne štete što je nažalost prouzročilo cijeli niz sličnih upita, tvrdnji u javnosti i medijima do današnjeg dana, kazao je gradonačelnik.

Sljedeća rasprava zakazana je za 16. veljače 2021. godine u 12 sati kada će biti saslušan tuženik, odnosno Srđan Marinić.

Srđan Marinić: ‘Gradonačelnik nema što reći o zaštiti Marjana‘

 

Nakon dvosatne rasprave, Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan je kazao kako je "zanimljivo kako gradonačelnik na direktno pitanje koje se tiče zaštite Marjana, a to je planiranje građevinskih područja, nema što reći".

- Sigurno građevinska područja nisu nešto što je u cilju zaštite i očuvanja zelenih površina. Činjenica je da je 2005. godine, mjesec dana prije donošenja GUP-a usvojen Prostorni plan uređenja Grada Splita koji je plan šireg područja i koji utvrđuje građevinska područja.

Krstulović Opara cijelu priču vraća na mjesec dana kasnije i GUP, a onu glavnu priču preskače i kaže da ne zna što je prostorni plan. Sad se postavlja pitanje, kako to da zna Urbana pravila, što se točno može graditi, a ne zna što je Prostorni plan uređenja, kazao je Marinić.

Dodao je kako su priložili još jedan put dokaze da tijekom javne rasprave 2005. godine u osmom mjesecu te parcele na području Prve vode nisu bile u građevinskom području jer da su bile, "Društvo Marjan bi dalo primjedbu".

- Javna rasprava je završila 31. kolovoza 2005., a ovaj plan je donesen 30. studenog iste godine. Javnost uopće nije mogla dati primjedbe jer je zapravo to Gradsko vijeće izglasalo i ne radi se, naglašavam, samo o njegovoj parceli nego o parcelama na području Prve vode.

Tu je ključno pitanje, na kojoj parceli se može više, a na kojoj manje graditi. Da bi se uopće moglo graditi mora biti u građevinskom području. Istina na njegovoj parceli se mogu graditi samo tuševi, sunčališne površine, ali za dovesti tuš treba dovesti vodu, treba kopati, napraviti odvod i to je oblik gradnje.

Da nije u građevinskom području to se ne bi moglo dogoditi, a on je digao ruku i da se na susjednim parcela može graditi - ističe Marinić.

Na novinarsko pitanje da prokomentira ponudu nagodbe odnosno izjavu koju im je Krstulović Opara ponudio da je objave, nakon čega bi odustao od tužbe, Marinić je kazao:

- Da smo objavili tu unaprijed pripremljenu izjavu, to bi bilo ponižavajuće za nas. Da je Društvo Marjan to objavilo bilo bi isto kao da smo rekli da ništa ne razumijemo te da smo krivo shvatili pa se ispričavamo - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 09:26