StoryEditor
SplitIPAK SE KREĆE...

Opara: Sjednica ide, ovo je bio pokušaj izbjegavanja rasprave o GUP-u, što Kerum godinama radi. Stanišić priznao: Računao sam na raspuštanje Vijeća!

6. travnja 2021. - 11:52

Odvija se drama fotofinišu mandata koalicije Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske građanske stranke.

Zbog datuma sazivanja posljednje sjednice Gradskog vijeća koja se trebala održati zadnji dan prije raspuštanja lokalnog parlamenta, ali i načina na koji je sazvana, gradonačelnik Andro Krstulović Opara je ministru uprave Ivanu Malenici poslao upit o novom sazivanju sjednice u slučaju kada to ne učini predsjednik Gradskog vijeća prema predloženom dnevnom redu.

Malenica je gradonačelniku odgovorio baš ono što mu je bilo potrebno i potvrdio mu da od 1. travnja ima rok od osam dana da sazove sjednicu Gradskog vijeća po prvotno predloženom dnevnom redu.

- Ovo je bio pokušaj izbjegavanja odluke vijećnika da raspravljaju o čemu Kerumova stranka godinama izbjegava raspravljati - pokretanju izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja grada Splita. Sjednice mora biti. Odigrali smo šahovsku partiju u kojoj smo pobijedili s crnim figurama - znakovito je kazao gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Naime, cijela zavrzlama oko sazivanja posljednje sjednice nastala je jer se Željko Kerum ne slaže s prijedlogom pokretanja izmjena i dopuna PPUG-a i GUP-a.

Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća iz redova HGS-a na zahtjev trećine vijećnika u posljednji trenutak je sazvao sjednicu, ali je iz dnevnog reda ispustio sve točke vezane uz prostorno planiranje.

Kasnije ih je, kao prvoaprilsku šalu dodao kroz dopune dnevnog reda, ali je takvim činom Stanišić gradonačelniku ostavio mogućnost da samostalno sazove novi datum sjednice Gradskog vijeća, što je za “Slobodnu” potvrdio da će učiniti

Budući da nije sazvana sjednica Gradskog vijeća prema dnevnom redu kakvog je zatražila trećina vijećnika, Krstulović Opara pozvao se na tumačenje Ustavnog suda iz travnja 2007. godine kojim ima pravo kao čelni čovjek Grada u roku od osam dana sazvati raspravu kakvu su vijećnici tražili, a ako on to ne učini, može je sazvati i Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski.

No, za to neće biti potrebe jer nam je Krstulović Opara rekao da je osigurao nove potpise i sjednica će se održati prema dnevnom redu kojeg je prvotno predložio. Takva najava je iznenadila Igora Stanišića, predsjednika Gradskog vijeća.

- Mislim da je zakonska procedura o sazivanju sjednice nedvosmislena, što znači da sam ispoštovao sve rokove i zakon. Što se tiče dopuna koje su sporne, one su poslane 15 dana prije održavanja sjednice Gradskog vijeća - kazao je predsjednik lokalnog parlamenta iz redova HGS-a koji je nas pitao da mu pojasnimo temeljen čega se saziva nova sjednica. Više puta samo od njega tražili da nam kaže zašto u dnevni red odmah nije uvrstio sve točke vezane uz prostorno planiranje.

- Htio sam istaknuti da se s time ne slažem i dan nakon sam ih uvrstio - odgovorio je.

Na naše pitanje kada bi se raspravljalo o navedenim točkama, rekao je da bi to bile posljednje točke na sjednici. Na to smo ga pitali je li računao s time da se točno u ponoć, 16. travnja raspušta Gradsko vijeće te da odugovlačenjem sjednice, što ne bi bilo prvi put, točke o urbanizmu ne bi uopće dočekale raspravu, kazao je da je svjestan toga. No, poručio je kako se moglo izglasavati i da se te točke stavi na početak sjednice.

Na odgovor ministra Malenice reagirao je i Vice Mihanović, predsjednik splitskog HDZ-a i kandidat za gradonačelnika te stranke, koji, čini se, nije upućen u poteze svog stranačkog kolege i aktualnog gradonačelnika.

- S obzirom na to da predsjednik vijeća nije ispoštovao traženje HDZ-a sa suradnicima i sazvao sjednicu Gradskog vijeća, HDZ pokreće inicijativu skupljanja potpisa i traženja od gradonačelnika da iskoristi svoje ovlasti i sazove sjednicu GV-a jer smatram da pokretanje izmjena GUP-a, osnivanje Zavoda za urbanizam su točke od javnog interesa svih građana Splita i ne smiju biti talac privatnog interesa. Koristim priliku da pozovem sve političke opcije koje sudjeluju u radu GV-a da podrže ovu inicijativu HDZ-a - rekao je Mihanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 16:35