StoryEditor
Splitraspisan natječaj

Opara ‘oživljava‘ Bajamontušu, arhitekti upozoravaju: Bit će još veći kaos u prostoru. Pitamo vas - jeste li za povratak legendarne splitske fontane?

16. rujna 2020. - 16:43
Fontana je bila jedan od simbola Splita od 1880. do 1947. godine Arhiv SD

Grad je raspisao poziv za izradu glavnog projekta obnove Spomenika vodi – monumentalne fontane u Splitu.

Budući spomenik je poznatiji kao Bajamontuša, iako se u svoje vrijeme nije tako zvao, a ime je dobio zbog usrdnog zalaganja tadašnjega gradonačelnika Antonija Bajamontija da se fontana podigne. Glavni projekt treba biti gotov za 60 dana, a procijenjena vrijednost je oko 100.000 kuna.

Zanimljivo je da dokumentacija za natječaj nije dostupna na internetskoj stranici Banovine nego se cijeli postupak odvija daleko od javnog uvida. Na web-stranici gradske uprave postoji dokument koji se zove Projektni zadatak, ali ne sadrži tehničku dokumentaciju, niti opis projekta, već kratki naputak kako do nje doći.

– Prije dostavljanja ponude, ponuditelj treba obaviti uvid u postojeću dokumentaciju, koja je dostupna na zahtjev u Muzeju grada Splita upitom na e-mail Marijana Čipčića – navodi se u dokumentaciji, a za one koji ne znaju, Čipčić je predsjednik Društva prijatelja kulturne baštine kojeg je gradonačelnik Andro Krstulović Opara odredio da vodi projekt.

– Glavni projekt je potrebno izraditi u skladu s postojećom dokumentacijom. Nakon potpisivanja ugovora investitor se obvezuje izrađivaču dostaviti postojeću dokumentaciju prema kojoj se izrađuje glavni projekt – ističe se na stranici Grada gdje se navodi da su konzervatorski elaborat napravili prof. dr. Katja Marasović, akademik Nenad Cambj i prof. dr. Ivana Prijatelj Pavičić, a izvedbeni projekt obnove monumentalne fontane su napravili još 1991. prof. dr. Jerko Marasović i dipl. ing. arh. Marija Marasović te da će onaj kojeg Grad izabere dobiti "izvorne fotografije monumentalne fontane iz Muzeja grada".

Zanimljivo je reći da je pola od gore navedenih uglednih stručnjaka u rodbinskim vezama s gradonačelnikovom suprugom dr. Danijelom Marasović Krstulović, pa nismo sigurni bi li poteštat mogao biti uključen u ovakve odluke radi sukoba interesa.

Dokumentacija za druge natječaje koje raspisuje Grad se inače može vidjeti javno na internetu bez problema. Uz to piše da ni otvaranje ponuda neće biti javno. Rok za dostavu ponude je kratak – samo osam dana, a projekt se mora izraditi u roku od dva mjeseca.

Važno je istaknuti da je i Oparina vlast odustala od natječaja za oblikovanje fontane i uređenje Trga Franje Tuđmana, koji je trebao biti proveden još 2016. godine. Kako će izgledati replika ovodobne monumentale fontane usred prometnog kaosa, okružena motorima, biciklima, taksijima, okretištem za autobuse i brojnim prometnim znakovima?

image
Društvo prijatelja kulturne baštine na čijem je čelu bio dr. Ante Tukić snažno zagovara obnovu nasilno srušenog Spomenika vodi 
Grad Split

Kako nam je prije četiri godine kazao Dražen Pejković, savjetnik za urbanizam tadašnjega gradonačelnika Baldasara, natječaj je trebao riješiti skulpturu fontane, ali i prostor, da bude primjenjiv za razne namjene, pa i povremena događanja, poput koncerata.

– U sklopu svih tema vezanih uz urbanističko-arhitektonski natječaj, definiranje oblikovnosti fontane okosnica je budućeg rješenja. Autorski prijedlozi tipološkog rješenja buduće fontane trebaju biti povezani i usklađeni s organizacijskim, instalacijskim, funkcionalnim i prometnim elementima rješenja, koje mora biti u suglasju s ukupnim urbanim ambijentom Rive – napomenuo je Pejković.

Međutim, od natječaja nije bilo ništa, kaže nam Dragan Žuvela, donedavni predsjednik Društva arhitekata Split (DAS).

– Moram priznati da me nitko nije pitao za taj natječaj, a kamoli za njegovu provedbu ili rezultate. Nisam čuo da je išta s njim bilo – tvrdi Žuvela.

Dakle, umjesto predlaganja tipologije fontane i urbanističko-arhitektonskog rješenja koje bi fukcionalno i estetski riješilo širi prostor trga ispred Prokurativa, palače Bajamonti-Dešković i crkve sv. Frane, ide se na obnavljanje fontane iz 19. stoljeća.
DAS-ova čelnica Daša Gazde smatra da je čitava stvar "sklepana zbrda-zdola" toliko da ne može dati svoj stručni komentar.

– Ovo izgleda kao staviti vazu na stol, kao da smo riješili Istočnu obalu, Prokurative i završetak Marmontove, pa nam je još ova točka ostala. Imali smo priliku riješiti širi obuhvat, ali smo je propustili. Ovakvim pristupom koji ne vodi računa o kontekstu kaos će se povećati, a jednom kad se napravi nećemo imati mogućnost da ga popravimo. Čini mi se kao da smo već neko vrijeme u talačkoj krizi od izvršne vlasti ovoga grada – slikovito kaže Gazde.

Prije četiri godine Gradsko vijeće je donijelo pomalo neodređen zaključak protiv kojeg su se bunili oporbeni zastupnici, da fontana treba u najvećoj mjeri poštovati izgled izvorne koja je srušena 1947. godine, no da treba imati grb grada.

Po urbanističko-arhitektonskom natječaju nije trebala biti u pitanju replika, jer bi sličnost s izvornikom ovisila o mnogim važnim faktorima koji su u igri. Ukratko, konačno rješenje ne bi bilo kopija prošlosti, već bi trebalo proizići iz odgovora na brojne funkcije današnjeg Trga Franje Tuđmana.

Umjesto toga, nudi se populistički odgovor –​ Bajamontuša narodu. Bez šireg sagledavanja konteksta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 16:53