StoryEditor
SplitADIO, POTEŠTATU

Opara i Kotur u ‘koaliciji‘ ispratili na posljednji počinak bivšeg splitskoga gradonačelnika i FESB-ovca, na sprovodu brojni štovatelji prof. Beroša

Piše Helena Lovrić
13. listopada 2020. - 16:43
Joško Šupić/Cropix

Uz klapske stihove posvećene Splitu na groblju Lovrinac poslijepodne je održan dostojanstven posljednji ispraćaj prof. dr. Slobodana Marka Beroša, bivšeg splitskoga gradonačelnika, istaknutog znanstvenika i sveučilišnog profesora koji je u nedjelju preminuo u 75. godini života.

Slobodan Beroš ključeve grada držao je 2002. i 2003. kao član SDP-a. Nakon odlaska s gradonačelničke dužnosti, od 2003. do 2004. godine bio je generalni konzul Hrvatske u New Yorku. Politički angažman nastavio je radom u gradskoj organizaciji Socijalističke partije Hrvatske (SPH), čiji je predsjednik postao 2010. godine, kada je zaslužio i zvanje redovitog profesora na FESB-u.

Osim njegove supruge Olivere Politeo, djece, obitelji, brojnih kolega i prijatelja, od profesora Beroša oprostili su se i Miroslav Buličić koji je s njim dogovorno dijelio gradonačelnički mandat te olimpijac Igor Boraska, a cvijeće su mu u neočekivanoj "koaliciji" u sprovodnoj povorci ponijeli i gradonačelnik Andro Krstulović Opara i predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur.

Profesor Joško Šoda, asistent i dugogodišnji najbliži suradnik Slobodana Beroša na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, istaknuo je vrijednosti koje je gajio: "Prvo budi čovjek pa zaposlenik pa tek onda profesor. Kao prijatelj učio si me odgovornosti, ležernosti i poštenju povrh svega!"

- Slobodan Marko Beroš bio je svestran znanstvenik čiji je rad povezivao polja elektrotehnike i fizike. U polju elektrotehnike bio je usmjeren na primjenu mikroračunala u procesima automatizacije, u čemu je bio jedan od pionira na Sveučilištu u Splitu. Svoja znanja rado je primjenjivao u praksi te je tako prvi primijenio optički kabel za procesna mjerenja u tvornici "Cemex" - istaknuli su Joško Šoda i Tihomir Betti s FESB-a u obraćanju medijima.

- Na matičnom fakultetu ustrojio je Laboratorij za digitalnu instrumentaciju te Laboratorij za tehničku kibernetiku, u kojima su studenti rješavali konkretne inženjerske probleme primjenom mikroračunala, odnosno programabilnih logičkih regulatora. U svim je svojim kolegijima profesor Beroš studente je poticao i motivirao na praktičan rad te je zbog svojeg otvorenog pristupa bio omiljen među studentima koji su ga često odabirali za mentora na završnim, odnosno diplomskim radovima.

Rad profesora Slobodana Marka Beroša na uvođenju mikroračunala u automatizaciju procesa, zajedno u suradnji s privredom (tvornica cementa "Cemex" u Kaštel Sućurcu, tadašnja tvornica cementa "Renko Šperac" u Omišu), može se smatrati kamenom temeljcem današnjih studijskih programa iz tih područja.

- Njegov doprinos razvoju Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje nemjerljiv je, te je sigurno da će ga se rado kao dragog profesora sjećati brojne generacije njegovih studenata - napominju Šoda i Betti.

Komemoracija na FESB-u u ponedjeljak


Komemoracija za prof. dr. Beroša održat će se na FESB-u, u dvorani A 100, u ponedjeljak, 19. listopada, s početkom u 14.00 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. listopad 2020 17:33