SplitNOVI SPOMENDAN U PROTOKOLU

Opara i Boban položili cvijeće na mjestu gdje su u Drugom svjetskom ratu najprije talijanski fašisti mučili Splićane, a potom je komunistički režim likvidirao neistomišljenike

Piše PSD

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban danas su, na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, položili cvijeće i zapalili svijeće na ulazu tvrđave na Gripama, na mjestu gdje su u Drugom svjetskom ratu talijanski fašisti mučili slobodoljubive Splićane, da bi nakon listopada 1944. ta ista tvrđava postala i mjestom likvidacija neistomišljenika od strane komunističkog režima.

Gradonačelnik je podsjetio na 15. rujna 1991. godine, dana kada je konačno na mjestu tvrđave na Gripama, u samom srcu grada, dokinut komunistički režim te je tvrđava predana Splićanima. Tom prigodom, gradonačelnik se zahvalio okupljenima braniteljima koji su u rujnu 1991. sudjelovali u oslobađanju tvrđave. 

Kako je objavljeno na službenoj Facebook stranici Grada Splita,  gradonačelnik Krstulović Opara odao je počast žrtvama nedemokratskih režima 20. stoljeća istaknuvši pri tome da je ovaj spomendan bitan radi mirne budućnosti generacija koje dolaze, ali i zbog potrebe da se u samom začetku presiječe svaka mogućnost ponovnog nicanja pojavnosti koje bi bile na tragu fašizma ili komunizma.

 

 

Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, kako je poručio Krstulović Opara, dan je upozorenja, prisjećanja, ali i dan kada valja osvijetliti mračnih dijelova povijesti upravo radi istine kao zaloga bolje budućnosti.

Današnjem događaju također su nazočili su županijski i gradski vijećnici, don Vjenceslav Kujundžić, koji je održao i prigodnu molitvu, te predstavnici udruženja logoraša i gradskog kotara. Podsjetimo, prošlogodišnjom odlukom splitskog Gradskog vijeća, ovaj je spomendan uvršten u službeni gradski protokol.

#ANDRO KRSTULOVIć OPARA#BLAžENKO BOBAN#TOTALITARNI REžIMI#POLAGANJE VIJENACA