StoryEditor
Splitbitka za zeleno srce grada

Opara: Dok sam gradonačelnik, gradnje na Marjanu biti neće, a krizu će riješiti struka; Iz SDP-a uzvraćaju: Prespavali ste zimski san, sad tražite alibi. Što se tiče gradnje, vidjet ćemo uskoro...

Piše PSD
4. veljače 2019. - 18:02
prosvjed_marjan6-290119 (1)

Nakon što je od župana Blaženka Bobana zatražio proglašenje izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode na Marjanu, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara o gorućem gradskom problemu oglasio se i putem Facebooka.

'Uputio sam županu Blaženku Bobanu zahtjev za aktivacijom potrebnih mjera sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda, a sve s ciljem suzbijanja daljnjeg širenja potkornjaka. Zahvaljujem se struci koja je, okupljena u Povjerenstvu za Marjan, dala jasne smjernice za borbu protiv ove pošasti.

Stanje na Marjanu je loše, jednako teško kao i stanje koje smo zatekli na Karepovcu, Žnanju ili u infrastrukturi.

Kako smo riješili krizu na Karepovcu? Pa uvažavanjem struke! Po istom principu trebamo djelovati i na Marjanu, bez uplitanja politike.

Ovih dana sve su glasnije i spekulacije kako je ova kriza uvod u neku buduću gradnju na Marjanu. Već sam nekoliko puta rekao, i opet jasno kažem: Ja vam jamčim, dok sam gradonačelnik, gradnje na Marjanu biti neće!

One koji spekuliraju o 'viđenijem dijelu gradske populacije koja na Marjanu želi graditi ako se ukaže prilika' pozivam da javno iznesu imena tih ljudi i neka pokažu te dozvole ili prestanu s iznošenjem neutemeljenih informacija kojim se dodatno uznemiruje javnost!

Marjan je splitska svetinja i u borbi za njegovu biološku i društvenu budućnost moramo biti svi na istoj strani!', napisao je Opara na Facebooku.

Na gradonačelnikov potez ubrzo su reagirali iz splitskog SDP-a.

'Gradonačelniče Krstulović Opara, konstantno obmanjujete javnost te se kao spin doktor bavite prezentacijom, dok ste na sadržaj sasvim zaboravili. U kriznoj situaciji kakva je na Marjanu niste na vrijeme odradili ono što je trebalo, a sad tražite alibi, umjesto da priznate greške i nadoknadite propušteno, koliko god je moguće.

Pozivate se na struku, koja je prije godinu dana izradila Akcijski plan. Umjesto da ste se operativno posvetili, zajedno s Javnom ustanovom za upravljanje Park-šumom Marjan, provedbi Akcijskog plana, izgubili ste dragocjeno vrijeme petljajući se i okrivljujući druge za vlastite propuste.

Tek na inicijativu civilnog društva osnovali ste Povjerenstvo za Marjan, a tek na inicijativu SDP-a najavili tematsku
sjednicu Gradskog vijeća. Umjesto da ste odavno u akciji zajedno s Javnom ustanovom, te da sad ulazite u zadnju fazu aktivnosti na sprječavanju širenja i suzbijanja mediteranskog potkornjaka u Park-šumi Marjan, tek sad pripremate aktivnosti.

U situaciji kada je vrijeme ključno, ponašate se kao promatrač, a ne pokretač rješavanja problema', poručuju gradonačelniku splitski SDP-ovci.

'Ravnatelj Damir Grubšić djeluje, odnosno u ovom slučaju ne djeluje, na isti način kao i Vi. Koliko god bilo trzavica između Vašeg HDZ-a i HGS-a Željka Keruma, po ovom pitanju sinkronizirano ste prespavali „zimski san“. Umjesto da ste iskoristili zimu da odradite većinu radova, najavili ste početak radova za sredinu ožujka, upravo
kada se mediteranski potkornjak budi.

Kada je SDP upozorio da radovi trebaju početi što prije, prozivali ste nas i izbjegavali nam dati konkretne odgovore. Sada kada se najavljuje upravo to, izostanak aktivnog pristupa „pokrivate“ strukom, koja je prije godinu dana definirala što treba napraviti.

Previše je propusta napravljeno da bi cijela situacija prošla bez pozivanja na odgovornost ravnatelja Damira Grubšića za propuste. Protraćeno vrijeme se ne može vratiti, ali barem sad očekujemo djela umjesto velikih riječi.

Što se tiče Vašeg jamstva kako nećete dozvoliti gradnju na Marjanu, vrlo brzo ćemo vidjeti koliko to jamstvo ima težinu, kad se bude odlučivalo o ukidanju građevinskih zona u Park-šumi Marjan', stoji u javnom pismim koje potpisuje Danijel Kukoč, predsjednik Savjeta SDP-a Split za zaštitu okoliša i prirode.

#SDP#MARJAN#ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA#POTKORNJAK

Izdvojeno

06. srpanj 2020 20:23