StoryEditor
Splitiz rusije s ljubavlju

Oni su naše bolje sutra: upoznajte Barbaru i Mislava, ponos Splita, dvojac koji se ovjenčao medaljama na prestižnoj kemijskoj olimpijadi

Piše Ana Franić
4. svibnja 2019. - 09:58

Barbara Sumić (17) ide u treći razred, a Mislav Barić (18) je maturant splitske Treće gimnazije, mnogima još uvijek poznatije po starom nazivu MIOC.

Osim što su oboje odabrali istu srednju školu, taj dvojac povezuje još jedna činjenica, a to je i nastup na prestižnoj 53. Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi, koja je nedavno održana u ruskom Sankt Peterburgu, na kojoj je Barbara osvojila srebrnu, a Mislav brončanu medalju. U konkurenciji 150 natjecatelja iz čak 29 država, srednjoškolci su svoja imena upisali u povijest.

Kako kažu, spomenuta olimpijada jedno je od najtežih natjecanja iz kemije na svijetu, a poznato je po izrazito teškim zadacima koje sastavljaju domaći stručnjaci.

– Natjecanje se sastoji od dvaju teorijskih dijelova, koji traju po pet sati, i eksperimentalnog dijela. Prvi teorijski dio sastavljen je od osam zadataka, a drugi obuhvaća pet grana kemije. Nakon toga uslijedio je eksperiment gdje smo imali točno zadane upute koje smo morali pratiti i uspješno napraviti pokus – objašnjava Mislav, koji se u djetinjstvu zaljubio u prirodne znanosti.

U početku mu se, kaže naš sugovornik, jako sviđala matematika, ali se onda, spletom okolnosti, u konačnici odlučio za kemiju i biologiju.

Barbara se kao osmoškolka dvoumila između fizike i kemije. Dvojbu je na koncu riješilo sudjelovanje na državnom natjecanju iz kemije u sedmom razredu, kada je, kako ističe, sve krenulo.

– Zadaci su uvijek drukčiji i od nas se, osim teorijskog znanja, traži kreativnost, ali i brzo razmišljanje. Put do olimpijade nije bio nimalo lagan. Najprije smo, naravno, morali proći školsko, županijsko i državno natjecanje, nakon kojeg smo išli na pripreme u Zagreb, gdje smo polagali i izlučni ispit za Mendeljejevu olimpijadu – naglašava Barbara, dodajući kako godišnje imaju četiri pripreme u trajanju od nekoliko dana na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.

Dvočlanom timu Treće gimnazije ovo nije prvo međunarodno dostignuće. Njihovi rezultati s natjecanja uistinu su impresivni. Barbara je do sada nastupala na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi, Međunarodnoj juniorskoj znanstvenoj olimpijadi i na Mediteranskom natjecanju iz matematike, a Mislav dvaput na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi.

Slobodnog vremena nemaju puno, ali i ono malo iskorištavaju na najbolji mogući način. Pitali smo ih kako usklađuju školske obveze i natjecanja.

– Sve se može kad se hoće! Profesori u školi nam pomažu, izlaze nam u susret i dopuštaju odgovaranje po dogovoru kako bismo sve stigli – kaže Mislav i napominje kako ih na ispitu iz kemije izdvoje od ostalih kako ne bi bilo prepisivanja.

Planova za budućnost već imaju, Mislav se priprema za maturu, a planira upisati zagrebački PMF. Njegova mlađa kolegica ima još vremena, pri kraju je trećeg srednje, ali jedno zna – imat će veze s prirodnim znanostima.

Koliko su Barbara i Mislav do sada proveli eksperimenata, ne pamte ni sami, ali imaju svoje favorite.

– Najdraži mi je eksperiment s nitrocelulozom koji je vrlo jednostavan. U smjesu dušične i sumporne kiseline stavi se pamuk, drži se neko vrijeme, te se izvadi i pusti da se osuši preko noći. Nakon što se pamuk osuši, zapalimo ga, a on u potpunosti izgori i ne ostane ni traga – objašnjava trećašica.

Maturant voli raditi eksperiment sinteze tetrametil trijodida:

– Reakcija je to tetrametilamonijeva jodida s jodom, smjesa se zagrijava, zatim pusti da ohladi i na površini se stvaraju predivni tirkizni kristali soli. Sviđa mi se taj konačni produkt.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 11:30