StoryEditorOCM
SplitSVEUČILIŠTE U SPLITU

Oni su najbolje što Split ima; dodijeljene su nagrade najcitiranijim znanstvenicima: ‘To su naši ambasadori!‘

Piše Ana Franić
30. siječnja 2023. - 14:42

Na Sveučilištu u Splitu u ponedjeljak su nagrađeni najbolje rangirani autori - znanstvenici sveučilišta u WoSCC i Scopus bazama podataka, sukladno njihovoj znanstvenoj produktivnosti i radovima u 2021. godini koji su značajno pridonijeli prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu u svjetskoj znanstvenoj zajednici.

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić nije krio zadovoljstvo na dodjeli nagrada.

- Nema rektora koji ne bi bio ponosan. Na ovaj način ističemo ljude koji itekako doprinose našem boljem rejtingu odnosno boljoj poziciji na svim brojnim rang listama koje kotiraju jako dobro i koje kolaju po svijetu. Što smo bolje pozicionirani na tim ljestvicama, to je bolja situacija za naše Sveučilište jer nam daje na prepoznatljivosti. 

Nagrada za znanost je jedna od temeljnih misija našeg Sveučilišta. Ono što trebamo učiniti je dobro naučiti naše studente kako sutra stupiti na bilo koje mjesto i pristupiti radu, a upravno znanost je temelj svake edukacije na Sveučilištu. Nagradili smo brojne mlade ljude, studente, profesore i izvanredne znanstvenike koji su najbolji ambasadori naše države - kazao je rektor Ljutić.

image

Rektor Dragan Ljutić

Vladimir Dugandžić/Cropix

Ina Reić Ercegovac, izv. prof. dr. sc., s Filozofskog fakulteta dobila je nagradu iz područja društvenih znanosti. Reić Ercegovac bavi se razvojnom psihologijom, psihologijom roditeljstva i psihologijom razvoja u adolescenciji, a u 2021. godini za koju se nagrada dodjeljuje objavila je osam radova. 

- Svako priznanje za stručni znanstveni rad ili nastavni je dobro došao. Nije razlog zbog kojeg radimo,  ali svakako potiče i daje dodatnu motivaciju i zadovoljstvo - rekla je Reić Ercegovac. 

image

Ina Reić Ercegovac

Vladimir Dugandžić/Cropix

Jedan od nagrađenih u kategoriji mladih znanstvenika je i Marko Kumrić s Medicinskog fakulteta, inače i naš poznati judaš. 

- Većina istraživanja kojim se bavimo vezana su uz kardiovaskularne bolesti, a ova nagrada samo je početak. Za raditi ozbiljno znanost treba i ozbiljan broj godina rada, ali treba i generirati resurse koji to mogu financirati - rekao je Kumrić. 

Novinare je zanimalo gdje se vidi u budućnosti, odnosno hoće li ostati u Hrvatskoj ili ići vanka. 

- Vrlo vjerojatno ću ostati u Hrvatskoj, ali sigurno ću raditi i nekakve edukacije u inozemstvu. Ne možeš postati najbolji ako samo stojiš u svojoj kući. Treba vidjeti što ima vanka i onda se vratiti natrag. Meni je Hrvatska daleko najbolja zemlja za živjeti tako da ako odem na koje vrijeme, sigurno ću se i vratiti. Što se tiče juda, sada pokušavam ostvariti Olimpijsku normu za Pariz - rekao nam je Kumrić. 

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Sveučilišna knjižnica je napravila rang liste sa znanstvenim radovima indeksiranim u WoSCC i Scopus bazama podataka prema znanstvenim područjima kao temelj za dodjelu Nagrade za znanost za 2022. godinu, a uzimani su u obzir radovi s afilijacijom Sveučilišta u Splitu.

Formirana su povjerenstva za svako pojedino područje, koja su sačinjavali prodekani i zamjenici pročelnika nadležni za znanost na pojedinoj sastavnici na kojoj su zaposleni znanstvenici iz tog znanstvenog područja.

Uz broj objavljenih radova, pojedina povjerenstva primijenila su i dodatne kriterije znanstvene izvrsnosti poput kvalitete časopisa, doprinosa radu (glavni i dopisni autor).

Za dodjelu nagrade u kategoriji znanstveni novaci, asistenti i poslijedoktorandi uzimani su u obzir kandidati s minimalno tri objavljena rada u WoSCC ili Scopus bazi, a kao dodatni kriteriji  bili su kvaliteta časopisa i doprinos kandidata radu.

Evo popisa svih nagrađenih

Iz područja Biomedicina i zdravstvo nagrađeni su: prof. dr. sc. Katarina Vukojević (Medicinski fakultet), prof. dr. sc. Ozren Polašek (Medicinski fakultet) i izv. prof. dr. sc. Zenon Pogorelić (Medicinski fakultet).

Iz područja Društvene znanosti nagrađeni su: dr.sc. Šime Veršić (Kineziološki fakultet), doc. dr. sc. Ante Mandić (Ekonomski fakultet) i izv. prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac (Filozofski fakultet).

Nagrade iz područja Tehničke znanosti dobili su: doc. dr. sc. Katarina Rogulj (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije), doc. dr. sc. Luka Vukić (Pomorski fakultet), prof. dr. sc. Dražan Jozić (Kemijsko-tehnološki fakultet) i izv. prof. dr. sc. Josip Lorincz (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje).

Iz područja Prirodne znanosti nagrađeni su prof. dr. sc. Igor Jerković (Kemijsko-tehnološki fakultet) i prof. dr. sc. Valerija Dunkić (Prirodoslovno matematički fakultet), a iz područja Biotehničke znanosti doc. dr. sc. Željka Trumbić (Sveučilišni Odjel za studije mora).

Iz Interdisciplinarnog područja nagrađen je prof. dr. sc. Nikša Jajac (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije), a iz Humanističkog područja prof. dr. sc. Eldi Grubišić Pulišelić (Filozofski fakultet).

U kategoriji Mladi znanstvenici nagrađeni su Marko Kumrić (Medicinski fakultet), Toni Modrić (Kineziološki fakultet), Marija Nazlić (Prirodoslovno matematički fakultet), dr. sc. Ana Šušnjara (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje) i Martina Čagalj (Sveučilišni odjel za studije mora).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 17:58