StoryEditor
Splitponos grada

Oni su crème de la crème splitske znanstvene elite: najboljim znanstvenicima Sveučilišta u Splitu dodijeljena velika priznanja

Piše Diana Barbarić
1. veljače 2019. - 17:11

Crème de la crème splitske znanstvene elite okupila se u Sveučilišnoj knjižnici, gdje je održana svečana dodjela Nagrada za znanost Sveučilišta u Splitu za 2018. godinu.

Rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić je imao čast da najboljim znanstvenicima uruči priznanja, i to sukladno njihovoj znanstvenoj produktivnosti u 2017. godini za rad koji je značajno pridonio prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu.

Rektor je i ovom prigodom istaknuo kako Splitsko sveučilište i nadalje ostvaruje plasman kao ponajbolje u regiji, pa i ova dodjela nagrada ima velik značaj za grad Split, ali i za Splitsko-dalmatinsku županiju i širu zajednicu.

- Povjerenje Grada Splita nam je ukazano time što će znanstvenici s našeg Sveučilišta izraditi Strategiju razvoja – rekao je rektor.

Istaknuo je i kako su u uspjeh Sveučilišta u Splitu mnogi utkali u svoje znanje i znanstveni rad.

- Veliko hvala svima, a posebno današnjim laureatima – zaključio je rektor Ljutić.

Osnovni kriterij za dodjelu nagrada je bio znanstvena produktivnost autora iskazana u Thomson Reuters Web of Science (današnja Clarivate Analytics) bazi u 2017. godini. Lista je napravljena prema znanstvenim područjima pri čemu prošlogodišnji dobitnici, bez obzira na postignute rezultate u 2017. godini, nisu mogli sudjelovati.

Na osnovu šire liste, napravljena su uža povjerenstva, za svako pojedino područje, koja su sačinjavali prodekani, odnosno zamjenici pročelnika nadležni za znanost na pojedinoj sastavnici koja ima znanstvenike iz dotičnog znanstvenog područja.

Svako pojedino povjerenstvo je primijenilo dodatne kriterije znanstvene izvrsnosti i predložilo određeni broj predloženika za Nagradu, sukladno ukupnom broju znanstvenika iz pojedinog područja, kao i doprinosu pojedinog područja ukupnoj znanstvenoj produktivnosti Sveučilišta u Splitu. Senat Sveučilišta u Splitu usvojio je listu 20. prosinca 2018.

POPIS NAGRAĐENIH:

U PODRUČJU PRIRODNIH ZNANOSTI 

Igor Jerković s Kemijsko-tehnološkog fakulteta
Ivana Bočina s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Marija Raguž s Medicinskog fakulteta

U PODRUČJU TEHNIČKIH ZNANOSTI 

Sandro Nižetić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
Silvestar Šesnić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
Ante Munjiza s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije

U PODRUČJU BIOMEDICINE I ZDRAVSTVA 

Ivana Kolčić s Medicinskog fakulteta
Mirna Saraga Babić s Medicinskog fakulteta
Eduard Vrdoljak s Medicinskog fakulteta

U PODRUČJU BIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Jure Brčić sa Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu

U PODRUČJU DRUŠTVENIH ZNANOSTI 

Andreja Bubić s Filozofskog fakulteta
Dražen Čular s Kineziološkog fakulteta
Sunčica Delaš Kalinski s Kineziološkog fakulteta

U INTERDISCIPLINARNOM PODRUČJU

Ivana Kružić sa Sveučilišng odjela za forenzične znanosti u Splitu: za doprinos u humanističkom području.

MEĐU ZNANSTVENIM NOVACIMA, ASISTENTIMA I POSLIJEDOKTORANDIMA 

 Marko Vukasović s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Ove je godine Senat Sveučilišta u Splitu također, u cilju poticanja znanstvene izvrsnosti odnosno produktivnosti znanstvenika, donio odluku o dodjeli posebnog priznanja za značajan doprinos prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Ozrenu Polašeku s Medicinskog fakulteta.

Profesor Polašek je naime, prema analizi Clarivate Analytics, prepoznat kao jedan od autora čiji su radovi u 1 posto najcitiranijih radova objavljenih u Web of Science bazi u 2018. godini. Intervju s prof.dr. Polašekom je tom prilikom objavila i naša Slobodna.

Projekt '10.001 Dalmatinac' gurnuo ga je u znanstvenu elitu, a on čak nije ni Dalmatinac: upoznajte prof. dr. Ozrena Polašeka, čiji su radovi među jedan posto najcitiranijih u svijetu

Na svečanosti je bio i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, te župan Blaženko Boban.

- Ponosni smo što je Splitsko sveučilište povezano s gradom jer je riječ o jednom od iznimnih brendova i značajnom korpusu znanja i izvrsnosti. Riječ je o osovini na kojoj se temelji naš budući razvoj, a najbolju primjenu će imati pri izradi Strategije razvoja Grada Splita – zaključio je gradonačelnik Krstulović Opara čestitavši dobitnicima Nagrade za znanos.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban poručio je dobitnicima Nagrade kako su svijetli primjer svima nama, uz zahvalu na svemu što rade i čime doprinose da naše društvo napreduje. Iskazao je zadovoljstvo što će disperzija studija Sveučilišta u Splitu u drugim gradovima Županije doprinijeti njenom daljnjem razvoju.

 

#ZNANSTVENICI#SVEUČILIŠTE U SPLITU#NAGRADA ZA ZNANOST

Izdvojeno

02. srpanj 2020 20:41