StoryEditor
Splitprolaznici, oprez

Olujna lebićada ponovno oštetila Matejušku: problem je poznat već desetljeće, ali unatoč tome do danas se zapravo nije napravilo - ništa. Evo što kažu iz Banovine

Piše Nikolina Lulić
24. prosinca 2019. - 09:11

Nakon “dana velikih valova”, odnosno nedjelje koju su u Gradskoj luci obilježile plima i olujna lebićada, vjetar koji u pravilu uvijek izazove nevolje na Rivi i okolnim obalama, na samom početku šetnice na Matejuški ozbiljno je oštećeno nekoliko kamenih ploča koje opasno prijete prolaznicima.

Cijeli taj dio splitskog mandrača uz koji dnevno prođe na stotine ljudi, sasvim sigurno, svojim izgledom i konfiguracijom više baš i ne ulijeva povjerenje da je kretanje tom zonom sigurno.

Upravo suprotno, prvi metri šetnice od Rive prema zapadu već su vidljivo nagnuti prema moru i poprimili su kosinu koja je primjerenija kakvom istezalištu za brodove, što ukazuje na nužnost i hitnost sanacije staroga ribarskog mandrača. To više što smo svjedoci sve češćih vremenskih neprilika koje za posljedicu imaju poplavljivanja obala zbog visoke razine mora i valova uzrokovanih olujnim vjetrom.

Za više informacija o tome obratili smo se gradskoj upravi, gdje smo dobili informaciju da se radi o pomorskom dobru koje je, kao što smo u nekoliko navrata pisali, poput niza ostalih ključnih splitskih priobalnih zona pod nadležnošću - Županije. Upravo bi regionalna vlast posredstvom svojih institucija trebala biti nositelj projekta sanacije, s time da bi i Grad “dao ruke” u dijelu potrebnih poslova.

Upozoravali smo

No, za početak su iz resora komunale u Banovini dali nalog tvrtki “Point Split” da barem osigura i ogradi prostor oko dviju najoštećenijih kamenih ploča kako se netko od prolaznika ne bi ozlijedio. Svakako, dobili smo obećanje da će predstavnici Grada nakon novogodišnjih praznika sjesti za stol s kolegama iz Županije radi dogovora o načinu sanacije tog dijela šetnice na Matejuški.

Podsjetimo, sanacija dužobalne šetnice bila je temom naših tekstova još prije 10 godina, netom prije završetka radova na rekonstrukciji legendarnog mandrača, s obzirom da taj dio prostora nije bio obuhvaćen tim projektom.

Tu priču smo ponovno “oživjeli” 2015. godine, kada smo iz Banovine dobili informaciju da su za taj dio Trumbićeve obale prilikom spomenutih radova uređenja lučice “provedena istraživanja tla te je izrađen elaborat prema kojemu bi se trebala izvesti rekonstrukcija obalnog zida, oblaganje nadmorskog dijela rive i rekonstrukcija pločnika u dužini od oko 100 metara”.

Procijenjena vrijednost tog planiranog projekta iznosila je oko 2,5 milijuna kuna, no tada u gradskom proračunu nije bilo novca za taj zahvat. Ukratko rečeno, problem je poznat već puno desetljeće, ali unatoč tome do danas se zapravo nije napravilo - ništa. 

#SPLIT#MATEJUšKA

Izdvojeno