StoryEditor
SplitSET MJERA

Olakšanje za Splićane: Odgađaju se ovrhe, komunalne naknade, račune Čistoće i VIK-a možete plaćati s odgodom, umanjuje se cijena vrtića...

Piše Ana Franić
19. ožujka 2020. - 13:32
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Epidemija koronavirusa u Hrvatskoj ostavit će posljedice na ekonomiju i gospodarstvo, a kako bi se smanjila šteta Grad Split danas je donio set mjera za pomoć građanima i poduzetnicima koji su pogođeni odlukom o zabrani rada koja je na snazi. Mjere se primjenjuju od danas, 19. ožujka.   

Tako je donesena odluka o obustavi svih ovrha u vidu zaustavljanja prisilne naplate u sljedećih 90 dana za poslovne subjekte i građane. Odgađa se plaćanje komunalne naknade na tri mjeseca za poslovne subjekte i građane. 

Umanjuje se cijena vrtića za vrijeme obustave rada istih za 50 posto za sve kategorije. Roditelji čija djeca pohađaju cjelodnevni boravak u osnovnim školama participirat će u fiksnom iznosu od 250 kuna mjesečno, a participacija od 25 kuna po danu za vrijeme obustave rada neće se naplaćivati. 

Od danas se primjenjuje i sufinanciranje troškova kamata po kreditima za obrtnike i male poduzetnike za mikro zajmove za likvidnost i COVID-19 zajmove za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike, do maksimalno 1% kamate.

Gradske tvrtke, "Čistoća" i "Vodovod i kanalizacija" na 90 dana odgađaju naplatu usluga svim fizičkim i pravnim osobama. Računi će biti redovito poslani, s rokom dospijeća na 90 dana.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara će i na Gradskom vijeću Grada Splita predložiti sljedeće mjere: oslobađanje plaćanja zakupa javnih površina za razdoblje nekorištenja u sektorima koji su obuhvaćeni Odlukom o zabrani rada te oslobođenje plaćanja zakupa za poslovne prostore u vlasništvu Grada Splita te za prostore u vlasništvu Grada Splita koji su dani na upravljanje Splitskoj obali d.o.o. i Javnoj ustanovi športski objekti, za razdoblje nekorištenja sukladno Odluci nacionalnog stožera o zabranama.

Prema trenutnim procjenama efekt ovog paketa mjera iznosi oko 150 milijuna kuna za iduća tri mjeseca, a pripremaju se i dodatne mjere usmjerene kao pomoć ugroženim skupinama stanovnika, posebno prema sugrađanima starijima od 60 godina, zbog čega će biti potrebno povećati Proračunsku zalihu.

Iako je uvedena mogućnost plaćanja komunalne naknade s odgodom od tri mjeseca, iz Banovine mole građane da u skladu sa svojim mogućnostima izvršavaju svoje obveze i to plaćanjem elektronskim putem. Za podmirene navedene obveze za mjesec ožujak neće se vršiti povrat sredstava, već će se izvršiti prijeboj s budućim davanjima za razdoblje nakon ukidanja mjera.

Ovisno o razvoju situacije, gradonačelnik Andro Krstulović Opara će pravovremeno donijeti odluku o trajanju odgoda plaćanja obveza.

- S obzirom na ekonomski značaj ove zdravstvene epidemije i s namjerom ublažavanja negativnih efekata krize, pripremili smo ovaj set mjera o odgodama koje donosimo te o oslobađanjima koje predlažemo Gradskom vijeću, ne želeći čekati da epidemija završi te se već sada bavimo umanjivanjem posljedica koje će se odraziti u turizmu i gospodarstvu u cjelini. Moramo i zato djelujemo odmah! – naglasio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara te još jednom apelirao na građane da se odgovorno pridržavaju svih uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 16:05