StoryEditor
SplitZLATNI KVADRATI

Oko vrijedne nekretnine u centru Splita spore se država i Savez sindikata, a sindikalisti tvrde da su je kupili još davne 1947. godine

6. kolovoza 2020. - 09:23
Oko atraktivne zgrade u Marmontovoj 1 vodi se pravna bitka između sindikata i države Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Država ipak neće uspjeti preuzeti vlasništvo nad stambeno-poslovnom zgradom u Marmontovoj ulici 1, već vlasnik tog objekta od četiri etaže, smješten na 221 kvadratu zemljišta u samom srcu grada, i dalje ostaje Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Naime, Trgovački sud je nepravomoćnom presudom odbio tužbu Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) koje tvrdi da je ta vrijedna zgrada prešla u vlasništvo Republike Hrvatske temeljem članka Zakona o udrugama iz 1997. godine koji govori o nekretninama na kojima su društvene organizacije, kao prednici sindikata i drugih udruga, imale pravo raspolaganja ili korištenja.

Tužiteljstvo objašnjava da su sindikati imali rok u kojem su se trebali dogovoriti oko podjele nekretnina na kojima su imali pravo korištenja ili raspolaganja, tako da svaki sindikat postaje vlasnik nekretnine koja mu je tim dogovorom dana. Bez postizanja zajedničkog dogovora o podjeli nekretnina, one postaju vlasništvo države.

Zlatni kvadrati

No, sindikalna središnjica je dokazala da je te zlata vrijedne kvadrate stekla kupnjom od Frane Aljinovića 1947. godine.
- Temeljem kupoprodajnog ugovora, Mjesni sindikat kotarskog vijeća samostalnih sindikata radnika i namještenika Jugoslavije u Splitu uknjižio se kao vlasnik zgrade i to rješenjem Općinskog suda iz 1952. godine.

Zemljišno-knjižnim rješenjem iz 1991. godine, donesenim temeljem rješenja Sekretarijata za opću upravu i budžet Odjela za opće poslove Općine Split, zabilježena je promjena naziva u Općinsko povjereništvo Split Saveza samostalnih sindikata Hrvatske – stoji u nepravomoćnoj presudi.

Tako proizlazi da je SSSH vlasništvo nad zgradom stekao temeljem kupoprodajnog ugovora, te po stajalištu Trgovačkog suda u tom slučaju ne dolazi do primjene odredbe članka Zakona o udrugama koja je ovlastila sindikate da se dogovore o načinu podjele nekretnina na kojima su imali pravo raspolaganja ili korištenja. Država je na presudu uložila žalbu o kojoj će odlučivati Visoki trgovački sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. rujan 2020 23:59