StoryEditorOCM
SplitKONAČNO SE JAVILI

Oko gorućeg problema oglasio se preko odvjetnika splitski restoran, sve negiraju: ‘Suzdržite se optužbi, jer...‘

Piše Split SD
19. srpnja 2023. - 18:14

Odvjetničko društvo "Primorac i partneri" koje pravno zastupa trgovačko društvo "National Split" poslali su priopćenje za medije povodom članaka koji se odnose na navodno onečišćenje mora u uvali Bene u Splitu. 

- Obraćamo se kao punomoćenici trgovačkog društva National d.o.o. Split, koncesionara u uvali Bene, a povodom medijskog napisa koji posljednjih dana insinuiraju onečišćenja mora u uvali Bene koje da potječe od ugostiteljskih objekata kojim upravlja naša stranka.

U odnosu na iste, osporavaju se kao neosnovani i istiniti svi navodi usmjereni na to da bi postojalo onečišćenje mora u uvali Bene, a pogotovo da bi isto bilo povezano s aktivnostima naše stranke, sve iz razloga koji slijedi.

image
Nikola Vilic/Cropix

Naime, naša stranka je 30. ožujka zatražila i ishodila Vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda KLASA: UP/I-325-04/23-07/0000138, URBROJ: 374-24-3-23-4 od 30. ozujka. Iz obrazloženja iste proizlazi kako je društvo National d.o.o. priložilo između ostalog Projekt uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, Izvješće o ispitivanju vodonepropusnosti (Odvodnja laboratorij d.o.o.), Plan rada i održavanje objekata za odvodnju i uredaja za obradu otpadnih voda, te Pravilnik o zbrinjavanju svih vrsta otpada iz tehnološkog procesa i mulja iz procesa obrade otpadnih voda - navode u priopćenju.

Dalje ističu kako na lokaciji nastaju sanitarne otpadne vode koje se pročišćavaju u uređaju za pročišćavanje otpadnih voda BIO CRO CASA 4 STANDARD (16-20 ES) s UV-higijenizacijom. Tako pročišćene vode ispuštaju se upojnom gradevinom u tlo u podzemno vodno tijelo HRJKGI_l 1 CETINA.

image




 

Nikola Vilic/Cropix

- Otpadne vode iz kuhinje se pročišćavanju na separatoru masti i ulja te odlaze u uređaj za pročišćavanje otpadnih voda nakon čega se tako pročišćene ispuštaju upojnom gradevinom u tlo.

Individualni sustav odvodnje je ispitan na vodnonepropusnost putem ovlaštene firme. Vodoopskrba je riješena putem "Vodovoda i kanalizacije", a Vodopravna dozvola vrijedi do 31. ožujka 2026. godine.

Po sličnoj prijavi Javne ustanove za upravljanje Park- šumom Marjan, vodno redarstvo "Vodovoda i kanalizacije" prije 20-tak dana je obavilo očevid. Utvrdili su da nema nepravilnosti, društvo National d.o.o. posjeduje urednu bio jamu i obilaskom objekta nisu uočili nikakva vanjska vidljiva onečišćenja - stoji u njihovom priopćenju..

Isto tako ističu se da je donedavno na predmetnoj lokaciji bila septička jama, koja je puštala, stoga je njihova stranka temeljem uvjeta od strane Javne ustanove za upravljanje Park- šumom Marjan ugradila biološki pročišćivač, sukladno svim pravilima struke.

- Posebno se ističe da je temeljem ispitnog postupka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko­-dalmatinske županije od 22. svibnja, 07. lipnja, 21. lipnja, 03. srpnja, 05. srpnja i 17. srpnja more na Benama ocjenjeno izvrsne kakvoće.

Simptomatično je i kako se u pojedinim člancima na portalima kao sporne prikazuju fotografije koje se uopće ne odnose na plažu pod koncesijom naše stranke nego na plaže koje su udaljene par stotina metara.

image
Nikola Vilic/Cropix

Također, danas je od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije izvršena mikrobiološka analiza i fizikalno-kemijska analiza na sljedećim mikrolokacijama: analiza vode iz upojnog bunara koji je na izlazu iz biološkog pročišćivaca, otpadnih voda - potoka i mora te se u ovom trenutku očekuju rezultati analize.

Dakle, slijedom svega naprijed navedenog, nespornoo proizlazi kako je naša stranka cijelo vrijeme postupala te i dan danas postupa po svim relevantnim pozitivnim propisima, kao i da nijedna inspekcija ili povjerenstvo koje je bilo na licu mjesta nije uočilo bilo kakva vidljiva vanjska oštećenja infrastrukture ili onečišćenja samog mora.

image
Nikola Vilic/Cropix

Stoga pozivamo sve aktere da se suzdrže od daljnjih neosnovanih i lažnih optužbi usmjerenih prema našoj stranci i ugrožavanju njezina poslovanja, kao i političkih obračuna "preko leđa" naše stranke, jer ćemo u protivnom protiv istih poduzeti odgovarajuće pravne radnje usmjerene primarno na zaštitu časti i ugleda naše stranke, kao i zaštitu svih prava koja joj pripadaju temeljem važeće koncesije - zaključuje u priopćenju odvjetničko društvo "Primorac i partneri".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:55