StoryEditorOCM
SplitPRESICA SDP-A

Oko 20.000 Splićana žive u zgradama bez lifta: ‘Zbog toga su stariji stanari primorani seliti u staračke dome, tražit ćemo da Grad poveća subvencije‘

Piše S.D.
13. listopada 2021. - 09:58

U Hrvatskoj je više od 16.000 zgrada bez dizala, što je nepremostiva prepreka za kretanje starijih pa su stanovi u takvim zgradama za njih svojevrsni zatvori. U Splitu je takvih zgrada, prema nekim procjenama, oko 400 koje imaju tehničke uvjete za ugradnju dizala, a nažalost postoje i zgrade gdje je to nemoguće. 400 zgrada znači otprilike oko 15 do 20 tisuća Splićana.

Bila je to tema današnje presice splitskog SDP-a koji tvrdi da nedostatak lifta onemogućuje kretanje starijima zbog čega su mnogi primorani preseliti u staračke domove.

SDP je u prošlom sazivu pokrenuo inicijativu kako bi Grad subvencionirao ugradnju liftova što je tadašnji gradonačelnik Opara i prihvatio. U 2020. je fond Grada bio jedn milijun dok je u 2021. godini Grad osigurao fond od 1.5 milijuna kuna za ugradnju liftova.

- Danas idemo korak dalje i za proračun 2022. godine ćemo zahtijevati da se osigura fond od 3 milijuna kuna kojim će Grad subvencionirati ugradnju liftova na području Splita. Umjesto dosadašnjih 3.000 kune po stanu u zgradi, sada će se subvencionirati sa 4.000 kune po stanu čime će ugradnja lifta biti još dostupnija našim sugrađanima. Ako uzmemo u obzir da ugradnja lifta po zgradi košta oko 200 do 250 tisuća kuna to bi značilo da će Grad subvencionirati ugradnju lifta s čak 40 do 50 posto po zgradi - kažu SDP-ovci, te dodaju da će uvjet za subvenciju biti da zgrada ima minimalno četiri kata, a prednost će imati zgrade u kojima žive osobe s višim stupnjem invaliditeta.

Također, navode da će prednost mati starije zgrade, pogotovo one građene prije 1980. godine.

- Promijenit ćemp i bodovanje prema zonama. Split je bio do sada podijeljen u četiri zone, a viši broj bodova su imale zgrade udaljenije od centra. Lokacija zgrada ne može biti ikakav faktor pri odlučivanju jer se time onemogućilo zgradama blizu centra da dobiju subvenciju. Jednako je teško penjati se na 5. kat bez lifta kako na Bačvicama tako i na Ravnim njivama i tu ne smije biti razlike. SDP će inzistirati na ovoj inicijativi i očekujemo podršku gradonačelnika kao i ostalih projektnih partnera - navode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 08:15