StoryEditorOCM
Splitpelješki most

Ogromna gužva na Trgu Dobri. Splićani od ranih jutarnjih sati čekaju u redu zbog kovanice s motivom Pelješkoga mosta!

Piše SPLIT SD
12. kolovoza 2022. - 11:49

Što Splićani rade od ranoga jutra na 29 Celzijusovih stupnjeva? Pa nekolicina njih ne rashlađuje se na plaži ili negdje pod klimom, nije otišla čak ni na posao, već pravo u banku! Ali ne po isplatu plaće, mirovine ili kakve druge bankarske usluge, već po kovanicu od 25 kuna s motivom Pelješkoga mosta. Zbog te, očigledno, povijesne kovanice red se na Trgu Dobri pred poslovnicom Zagrebačke banke stvorio od ranih jutarnjih sati.

image
Josko Ponos/Cropix

- Inače skupljam kovanice, to mi je hobi. Imam kovanicu iz gotovo svake zemlje koju sam posjetio i to čuvam kao uspomenu, pa sam promislio zašto ne imati i ovu koja je vezana za našu zemlju - veli nam mladić koji je sa strane u hladu strpljivo čekao svoj red.

Drugi strpljivi čekalac, a radi se o gospođi, rano je jutros već bila pred bankomat, pa smo je sada "ulovili" na odlasku. U redu se našla prvotno zbog djeteta kojega je posjet Pelješkom mostu oduševio, pa sada želi imati i kovanicu s motivom mosta koji je spojio Hrvatsku.

image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix

Treći po redu uporni građanin, pak, sasvim se slučajno našao među ovom gužvom.

- Ja sam došao odmah pred otvaranje jutros obavit nešto u banku, a onda sam saznao da svi čekaju zbog te neke kovanice, pa sam onda i ja, a šta ću, čeka - kaže nam šjor.

Inače, Hrvatska narodna banka je povodom otvaranja Pelješkoga mosta 26. srpnja ove godine pustila u optjecaj kovani novac od 25 kuna s motivom Pelješkoga mosta koji se izdaje u količini od 30 tisuća komada. Autor idejnog i likovnoga rješenja je akademski kipar Damir Matušić.

U Splitu se ova kovanica osim u poslovnici Zagrebačke banke u Gundulićevoj ulici, može nabaviti i u poslovnici Partner banke u Bribirskoj ulici.

image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 00:49