StoryEditor
Splitu shopping ponesite sitniš

Ogorčeni Splićanin: Želio sam samo usitniti novac, a djelatnica mjenjačnice mi je htjela naplatiti proviziju 60 kuna

13. studenog 2016. - 16:32
center_one11-151016sss

Idete li u trgovački centar, a preferirate plaćanje gotovinom, "naoružajte " se sitnim novcem. Naime, mijenjanje krupnih u sitne apoene pojedini financijski subjekti masno naplaćuju, preciznije, uzimaju proviziju od minimalno dva posto. Sa spomenutom se praksom većine mjenjačnica u City Centeru One susreo i Splićanin Božidar Šarić.

- Došao sam u kupovinu i trebalo mi je usitniti tri novčanice po tisuću kuna. Smatrao sam kako ću najbrže to obaviti u nekoj mjenjačnici, a najbliža mi je u tom trenutku bila poslovnica "Exclusive Changea". Djelatnica mi je pristala zamijeniti novac, no odmah je rekla kako je provizija za tu uslugu dva posto.

Pa, zar je to uopće neka usluga, pitao sam, jer znam da u većini mjenjačnica, čak i onoj na aerodromu u Resniku, usitnjavanje novca ne naplaćuju. U svakom slučaju, na 3000 kuna uzeli bi mi 60 kuna, što sam smatrao prilično besmislenim, pa sam tražio da mi vrate novac. U obližnjoj poslovnici Hrvatske pošte su mi bez problema, odnosno ikakve provizije, promijenili novčanice - govori Šarić.

Nepostojeća usluga

U mjenjačnici "Exclusive change" potvrđuju da naplaćuju zamjenu hrvatskog novca, no da potencijalne klijente prethodno o proviziji upozore, a informacija o tome, navodno, jasno je istaknuta i u njihovim poslovnim prostorijama. Na isti bi način naš čitatelj Šarić prošao i da je kune pošao mijenjati u drugoj mjenjačnici u City Centeru One - Western Union.

Samo na jednom mjestu u ovom trgovačkom centru - mjenjačnici Split, kune će usitniti bez ikakve naknade, no kako je to, prema riječima djelatnika, za njih nepostojeća usluga, rijetko je i obavljaju. Sličan smo odgovor dobili i od drugih mjenjačnica koje smo nasumično nazivali.

I doista, prema onome što smo doznali iz Hrvatske narodne banke, odobrenje za obavljanje mjenjačkih poslova koje izdaje HNB ne odnosi se na uslugu zamjene apoena iste valute, primjerice, novčanica kune manje vrijednosti u novčanice kune veće vrijednosti.

- U skladu s člankom 46. Zakona o deviznom poslovanju, mjenjački poslovi koje obavljaju ovlašteni mjenjači obuhvaćaju otkup strane gotovine i čekova koji glase na stranu valutu za gotovinu u kunama te prodaju strane gotovine za gotovinu u kunama.

Odobrenje za obavljanje mjenjačkih poslova posjeduje 1337 ovlaštenih mjenjača, a pretežiti dio ih obavlja i druge djelatnosti - objašnjavaju iz HNB-a.

Potrošač može birati

U svakom slučaju, mjenjačnice nemaju dozvolu Hrvatske narodne banke za usitnjavanje domaćeg novca, pa samim time ni uzimanje provizije. Tko regulira spomenutu djelatnost, odnosno tko je u tom segmentu zadužen za kontrolu rada mjenjačnica, ostaje nejasno jer HNB izričito ne odgovara mogu li ovi poslovni subjekti zbog spomenute prakse ostati bez odobrenja.

- Trgovac u odnosu s potrošačem treba postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti potrošača, odnosno mora jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti iznos cijene za uslugu koju pruža, dakle, i u predmetnom slučaju. Napominjemo da je za provođenje Zakona o zaštiti potrošača, kao i Zakona o trgovini, nadležno Ministarstvo gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta. Stoga, pritužbe na eventualno nepropisno postupanje trgovca, odnosno mjenjačnice, treba uputiti navedenom ministarstvu - poručuju iz HNB-a.

Bilo kako bilo, potrošač uvijek ima mogućnost izbora, a prije bilo kakvih transakcija valja se dobro raspitati o uvjetima kako, na koncu, ne bi završili u minusu.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 10:03