StoryEditor
Splitprebacivanje loptice

Ogorčeni roditelji mališana iz splitskog vrtića: Grad i Kotar Bačvice dvije godine se igraju sa sigurnošću naše djece

18. lipnja 2020. - 09:38
Znak o zabrani šetanja pasa je - išaran Paun Paunović/HANZA MEDIA

Zaštitna ograda i klupa u parku - jedino je što zabrinuti roditelji već dvije godine traže, a ne mogu dobiti za sigurnost svoje djece koja pohađaju vrtić "Mirta" na Bačvicama i kojima je to jedina zelena površina za igru.

Najveći problem je što je park neograđen, nalazi se tik do Jadranske ceste kroz koju prolazi cijeli promet iz trajektne luke, a odgovornost se samo prebacuje.

Strategija odugovlačenja

- Naša djeca igraju se na zelenoj površini uz čiji se sam rub parkiraju automobili dok je prostor ispunjen mališanima. Parkiraju se čak i na pločniku ispred samog ulaza u vrtić. Često je park prepun ljudskog i životinjskog izmeta, znak o zabrani dovođenja životinja je išaran i ignoriran jer je površina neograđena, a često ima i stakla. Dvije godine smo ponižavani prebacivanjem odgovornosti između gradske uprave i kotara, s očitom strategijom odugovlačenja ne bi li odustali, ali mi više vremena i strpljenja za diplomaciju nemamo - ističe Nebojša Lujanović, jedan od roditelja čije dijete pohađa vrtić "Mirta".
Dodaje kako od institucija traže postavljanje ograde i klupe kako bi djeca imala prostor za igru, jer im je odlazak u obližnji park preko tri prometnice otežan novom regulacijom prometa.

- Gradska uprava i predstavnici Kotara Bačvice dvije godine se igraju sa sigurnošću naše djece prebacivanjem loptice. Prvo su nas ismijavali, onda pod pritiskom roditelja donijeli neka rješenja da se mora nešto napraviti, pa na kraju u zadnje vrijeme i ignorirali sami svoje odluke jer nitko to ne želi platiti. Jedna ograda i jedna klupa - tako malo, a ipak za naše institucije, tako skupo i nedostižno - navodi.

Objašnjava kako se svi slažu kako to treba napraviti, ali njihov zahtjev samo prebacuju kao ping-pong lopticu i ne mogu se dogovoriti tko će to platiti.
- Koliko košta sigurnost naše djece? Treba li čekati izbijanje zaraze zbog fekalija ili istrčavanje djece na cestu usred igre i prometnu nezgodu? Udarac automobila koje stanari zgrade parkiraju na pločniku pred ulazom u vrtić? Čekamo li nesreću da nešto napravimo? Strpljivo smo čekali dvije godine, ali sada je dosta. Ne tražimo luksuz nego osnovnu i temeljnu sigurnost naše djece – poručuje Lujanović.

'Opet moramo u prosvjed!'

Kontaktirali smo i Tomislava Zaninovića, čelnog čovjeka Gradskog kotara Bačvice.
- Što više reći! Od prošle godine izlazimo na ulice, angažiramo odvjetnike koji nalaze stotine nepravilnosti u svezi nove prometne regulacije. Mislim da sam deset puta apelirao na opasnost i totalnu nesigurnost sve djece u tom dijelu kvarta, ali od toga ništa. Gradska vlast jednostavno ne odustaje od svog političkog terora nad građanima Splita. Što se tiče ograde oko vrtića, od 2018. godine točnije od 7. studenog 2018. Kotar šalje Gradu dopise da se ona postavi. Meni i građanima Kotara koji ja vodim već dugi niz godina ne preostaje ništa drugo nego najaviti i održati nova dva velika prosvjeda, prvi 4. srpnja na Baterijama i 11. srpnja u Jadranskoj ulici, da tako tražimo pravdu - kazao nam je Zaninović.

Što se događa i planira li se postaviti zaštitna ograda i klupa, pokušali smo saznati od Banovine točnije Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu kojem smo poslali upit, ali do zaključenja broja odgovor nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 22:15