StoryEditor
SplitKOMEMORACIJA NA VELEBITU

Ognjen Kraus: Splitska vlast prikriveno podigla spomenik ustašama

Piše PSD.
30. lipnja 2014. - 11:24

Komemorativni skup “Dan sjećanja na Jadovno 1941.” održan je u nedjelju kod Šaranove jame u Jadovnom na Velebitu gdje su 1941. ustaše ubili brojne Srbe, Židove, Rome, pa i Hrvate, protivnike tzv. NDH.

Podno obnovljenog spomenika, koji je bio uništen 1991. godine, vijence su položili ministar Mirando Mrsić, izaslanik predsjednika Vlade, general-pukovnik Dragutin Repinc, izaslanik predsjednika Josipovića, te predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV), Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Koordinacije židovskih općina i Ličko-senjske županije.

- U Jadovnom je početak spirale terora ustaškog režima. Ovdje su ubijani Srbi i Židovi samo zato što su Srbi i Židovi i Hrvati, samo zato što se nisu slagali s politikom svojih ubojica. Jadovno je preteča Jasenovca i drugih izljeva mržnje i terora brutalne ustaške diktature, ali i početak kraja njihove namjere da se prikažu kao tobožnji tvorci hrvatske državnosti. Hrvatska se tome oduprla snažnim antifašističkim pokretom - kazao je Damir Mateljan, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora

Srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin rekao je kako Hrvatska i Srbija imaju različita stajališta o događajima iz novije povijesti, ali da se o Jadovnom ne mogu i ne smiju imati različita mišljenja.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ustvrdio je da se zločini počinjeni od 1991. do 1995. koriste da bi se negirali zločini i stratišta te relativizirala ili izbjegla odgovornost ustaškog pokreta, ideologije i države.

Ognjen Kraus
, predsjednik Koordinacije židovskih općina RH, izrazio je žaljenje što iz godine u godinu uvijek iznova ukazuju na iste stvari. Oštro je kritizirao i ulogu lokalne vlasti u Splitu zbog podizanja spomenika IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban” što smatra “prikrivenim podizanjem spomenika ustaškom časniku NDH”, kao i nedavni doček haaškog zatvorenika Darija Kordića na zagrebačkom aerodromu.

Z.D.

Žrtvama se manipulira

Prije tradicionalne komemoracije u Jadovnom, održan je prosvjed kod nedalekog spomen-križa vitezovima Velebitskog ustanka 1931. koji su organizirale udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja Gospića.

Organizatori prosvjeda ustvrdili su da se “manipulira brojem stradalih 1941. u Šaranovoj jami na Velebitu”.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 10:06