StoryEditorOCM
Splitšef vik-a

Oglasio se i Tomislav Šuta: ‘Ovakva ‘kaubojština‘ na Spinutu je neprihvatljiva, evo kako će HDZ glasati‘

Piše Split SD
19. veljače 2023. - 22:43

O raspravi na Spinutu oglasio se i Tomislav Šuta

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Tražimo poništenje odluke o postavljanju pretovarne stanice na Spinutu zbog nepoštivanja zakonske procedure. Nudimo rješenje.

Dajemo potpunu podršku stanovnicima Spinuta i osuđujemo još jedanput gradonačelnikovu praksu izbjegavanja zakonskih procedura. Pod paravanom postavljanja kontejnera, od građana se krije podatak da je zapravo riječ o pretovarnoj stanici, a da će se na Spinutu godišnje pretovariti 5.5 tisuća tona otpada iz centra grada, dok u ljetnim mjesecima taj broj doseže 20 tona dnevno. I to unatoč činjenici da je predviđena lokacija sportsko-rekreacijska zona na kojoj svakodnevno trenira više od stotinu djece, a u njenoj blizini se nalaze napućeni neboderi.

Zbog svega navedenog, podržavamo poništenje odluke o postavljanju pretovarne stanice na Spinutu koja je donesena nezakonito iz sljedećih razloga:

- nije ispoštovana Uredba o procjeni zahvata na okoliš.

- ne postoji dokumentacija i točan prikaz što će se na lokaciji točno događati

- Nije zatraženo ni mišljenje nadležnog odjela SDŽ ni ministarstva

- nije izrađen Elaborat zaštite okoliša.

- nije odrađen ni postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš kroz koji su javnost i stručna tijela mogla dati primjedbe.

Predlažem alternativu da se u problematika odvoženja otpada iz centra grada rješi na sljedeći način:

1. Da se 9 mjeseci vozi na istu lokaciju gdje je i sada na lokaciji Vik-a.

2. Da se 3 ljetna mjeseca zbog gužve u prometu u luci vozi u Kopilicu gdje se trenutno gradi reciklažno dvorište pa neka se tu osigura prostor za pretovar.

Na Stinicama Grad Split također u vlasništvu ima zemljište gdje bi se otpad mogao odvoziti.

Predlažem da GV razmotri gore predložene alternativne lokacije, ali i sve druge lokacije koje budu eventualno predložene, ali, uz obavezno poštivanje zakonska procedura. Ovakva "kaubojština" koja se događa na Spinutu je neprihvatljiva, ni s ljudske ni sa zakonske strane.

Za bolji život građana u našem Splitu svi se zajedno trebamo boriti. HDZ će u GV glasati za poništenje ove odluke", napisao je Šuta na Facebooku. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 10:07