StoryEditorOCM
SplitČEKALO SE GODINAMA

Oglašena prodaja kultnog splitskog hotela; početna cijena je poprilično niža od vrijednosti imovine propale firme

Piše Tanja Gattin
4. ožujka 2023. - 12:11

- Vjerujem da će se hotel "Bellevue" prodati već u prvom krugu prikupljanja ponuda - kazao nam je Maroje Stjepović, stečajni upravitelj propalog "Laurusa".

Naime, Trgovački sud u Splitu oglasio je prodaju hotela "Bellevue", a pisane ponude zainteresiranih kupaca do utorka 18. travnja moraju stići na adresu suda u Sukoišanskoj ulici 6. Stečajna sutkinja "Laurusa" otvarat će ih tri dana kasnije, u petak 21. travnja. 

Sud u oglasu navodi da je vrijednost imovine (propalog) "Laurusa" koju prodaje 9.556.042 eura, a da se radi o izvanknjižnom vlasništvu nekretnina, oznaka katastarskih čestica 957/2 i 957/8, u naravi dio zgrade hotela "Bellevue", površine 2209 metra kvadratnih. U cijeni su i sve pokretnine i oprema koji se nalaze u hotelu na Prokurativama, a koji su popisani na 8 od 10 stranica dugog oglasa.

No, početna cijena po kojoj se nudi imovina je bitno niža, čak 25 posto niža od procijenjene vrijednosti i iznosi 7.167.031,65 eura.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Pravo podnošenja ponude za kupnju imaju sve fizičke i pravne osobe iz država članica Europske unije, a to mogu biti i zajednice ponuditelja, dok ponuditelji koji nisu iz EU-a moraju sudu dokazati da po zakonu smiju stjecati nekretnine u Hrvatskoj.

Ponuđač mora uplatiti 2 milijuna eura jamčevine koja na račun Trgovačkog suda u Splitu mora biti knjižena do 18. travnja, a do toga datuma i ponuda s popratnom dokumentacijom treba biti zaprimljena na sudski protokol.

image

Trgovački sud u Splitu

Vojko Bašić/Cropix

- Posebno se napominje da ponudu nije moguće osobno uručiti na sudski protokol, već se ista dostavlja isključivo i samo poštom, kao preporučena pošiljka - piše u oglasu koji potpisuje sutkinja koja vodi stečaj "Laurusa".

U slučaju da dvije ili više ponuda bude glasilo na isti iznos koji je ujedno najbolja postignuta cijena, tada će se oni odmah usmeno javno nadmetati po načelu "tko da više". 

image

Trgovački sud u Splitu

Vojko Bašić/Cropix

Tko da najbolju ponudu, mora do 20. srpnja 2023. uplatiti razliku između jamčevine i cijene koju je ponudio.

- Ovaj rok smatra se bitnim sastojkom, što znači da će se propuštanjem tog roka smatrati da je ponuditelj odustao od ponude, u kojem slučaju gubi pravo na povrat jamčevine - navodi sutkinja u oglasu za prodaju "Bellevuea".

To je razuman rok, komentirao nam je upravitelj Stjepović, te dodao da će hotel kupiti netko tko ima novca jer u uređenje trebati uložiti silne milijune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 13:30