StoryEditor
SplitDOBRO SU SE SITILI

Odzvonilo prometu na Marjanu, prolaz dozvoljen samo rijetkima s dozvolom: Počelo provođenje Oparinog zaključka o prometu u park šumi iz rujna 2020.!

Piše Merien Ilić
23. lipnja 2021. - 18:05

Iz Banovine javljaju kako je počelo provođenje Zaključka o korištenju prometnica u dijelu Park-šume Marjan, po kojem je vožnja dopuštena jedino osobama koje posjeduju valjanu vinjetu Javne ustanove Park-šume Marjan te vozilima javnog gradskog prijevoza. Znači, taksiji, motocikli i ostala motorna vozila mogu prometovati samo Šetalištem Ivana Meštrovića do rampe na Institutu.

Jedno je to od predizbornih obećanja gradonačelnika Ivice Puljka, koji se pozvao na Zaključak donesen još u rujnu 2020. godine, za vrijeme gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, čijom će se konačnom primjenom povećati sigurnost brojnih rekreativaca i šetača na ovom dijelu Marjana, od Instituta do uvale Bene.

Vinjetu za vožnju Marjanom ima 50 djelatnika Instituta za oceanografiju i ribarstvo, 10 djelatnika Zoološkog vrta te osam djelatnika RUC-a Bene.

Također, vlasnici zemljišta na Marjanu imaju pravo na jednu vinjetu, dok osobe s prebivalištem na Marjanu imaju pravo na dvije vinjete godišnje po kućanstvu.

image
Duje Klarić/Cropix

Osobe s invaliditetom s oštećenjem donjih ekstremiteta od minimalno 80 posto također imaju pravo na trajnu vinjetu, a svi korisnici zahtjeve za izdavanje podnose Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan.

Privremene vinjete izdaju se posjetiteljima stanara na području Oceanografskog instituta, najviše pet vozila u jednom trenutku, te posjetiteljima stanara na području Sedla za najviše dva vozila u jednom trenutku.

Nadzor nad ovom regulacijom prometa trebaju provoditi čuvari prirode JU-a Park-šuma Marjan, a sukladno Zakonu o zaštiti prirode kazne za prekršitelje, odnosno osobe koje Marjanom prometuju bez vinjete, iznose od 500 do 1000 kuna.

Za sve vozače s vinjetama vrijedi da je parkiranje unutar park-šume Marjan dopušteno samo na označenim mjestima za parkiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 10:47