StoryEditorOCM
Splitna četiri godine

Oduvijek ste htjeli biti porotnik? Sada možete, osim ako ste političar ili prestar. Čak se i plaća, a evo i koliko

Piše Milena Budimir
18. ožujka 2023. - 10:42

Sudnica, sudac i dvanaest jednakih koji odlučuju u ime naroda tko je kriv, a tko ne. Slika je to koju svi nosimo iz filmskih uradaka uz koje smo odrasli, uz koje starimo.

Kod nas nije tako, premda porotnike imamo i mi. Suce porotnike. Suce laike.

Zadatak im je isti, uz sudce profesionalce u vijeću daju svoj glas, glasovi sudaca profesionalaca izjednačeni su s glasom sudaca porotnika, a sudske odluke se donose većinom.

I vi možete biti na toj dužnosti, ukoliko niste stariji od 70 godina, ukoliko ste punoljetni hrvatski državljanin dostojan obnašanja ove časne dužnosti. Ne smijete biti član političke stranke niti se bavi političkom djelatnošću.

Ako ste voljni okušati se na dužnosti suca porotnika Županijskog suda u Splitu, svoju prijavu najkasnije do 20. travnja ove godine dostavite poštom Gradskom vijeću Grada Splita, na adresu Obala kneza Branimira 17, Split ili neposredno u Pisarnicu Grada Splita na istoj adresi.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Osobe koje se prijavljuju obvezne su vlastoručno potpisati Izjavu, dostupnu na web stranici Grada Splita, da nisu članovi političke stranke niti se bave političkom djelatnošću. Uz ovu se Izjavu prilaže i kopija osobne iskaznice i životopis (završeno obrazovanje, OIB, adresa i kontakt tel/mob) - poručuju iz Banovine, naglašavajući kako se za sve dodatne informacije možete se javiti na broj telefona 021/310-281.

Po Zakonu suci laici sudjeluju u radu županijskih sudova, osim ako nije riječ o predmetima iz nadležnosti USKOK-a, kada je vijeće suda sastavljeno od troje sudaca profesionalaca, sude u prvom stupnju u kaznenim predmetima u vijećima sastavljenim od jednog suca profesionalca i dva suca porotnika. U slučajevima kad prijeti kazna dugotrajnog zatvora, sude proširena vijeća od pet članova u kojima se nalaze dva suca profesionalca i tri suca porotnika.

Suci porotnici se biraju na rok od četiri godine. Imaju pravo na putne troškove, u visini cijene putne karte, i dnevnicu, kao i na nagradu koja se obračunava prema vremenu provedenom na raspravi. Tako sudac porotnik općinskog suda dobiva 20 kuna bruto po satu, dok sudac porotnik županijskog suda ima pravo na 25 kuna bruto po satu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2023 10:42