StoryEditorOCM
SplitSkupilo se ljudi

Održana četvrta ‘Boranka‘, pripadnici Hrvatske vojske, branitelji i volonteri pošumljavali požarište na Korešnici: ‘Još nam se stisne grlo od užasa kad se sjetimo...‘

Piše PSD
9. listopada 2021. - 17:55

Ove subote održana je četvrta ovogodišnja akcija 'Boranke', a volonterima su se u pošumljavanju požarišta na splitskoj Korešnici pridružili pripadnici Hrvatske vojske i branitelji.

Glavni organizatori kampanje su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, a na subotnjoj akciji domaćini svim volonterima, kojih je bilo dvjestotinjak, biti su izviđači iz Skautskog kluba "Split" i Skautskog kluba "Marjan".

U pošumljavanju su sudjelovali i branitelji iz Udruge dragovoljaca Domovinskog rata "Brodosplit", planinari iz Planinarskog kluba Split, zaposlenici tvrtke "Philip Morris" te, kao i posljednje dvije godine, pripadnici Hrvatske vojske iz redova Hrvatske ratne mornarice, a akciji pošumljavanja pridružilo se čak stotinjak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora "Boranke".

image
Paun Paunović/Cropix

- Još nam se stisne grlo od užasa kada se sjetimo 2017. godine i katastrofalnog požara koji je doslovno ušao u grad Split, a stravično poharao njegovu okolicu. Zato smo oduševljeno podržali "Boranku" čim se rodila ta inicijativa. Vjerujem da je danas svima jasno koliku ulogu ima okoliš na naše zdravlje i naš planet. Blagodati zelenog okoliša i prošumljenosti su višestruke i drago nam je da i naše ruke mogu pomoći u ovoj volonterskoj akciji. Znam da govorim i u ime svojih kolega kada kažem da smo jedva čekali ovogodišnje pošumljavanje. Dakle, nama je "Boranka" čista win-win situacija – sretni mi, sretna Dalmacija - rekla je Sara Foršek, sustainability officer Raiffeisen banke.

Svim volonterima bio je osiguran besplatan prijevoz do i s lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitna oprema, alat za sadnju, stručni nadzor radnika Hrvatskih šuma, voda za piće, sendviči i voće.

image
Paun Paunović/Cropix

"Boranka" je najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta koja je potekla upravo iz Splita, a u međuvremenu se proširila i na ostale dalmatinske gradove.

U organizaciji "Boranke" sudjeluju brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje.

HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode.

image
Paun Paunović/Cropix

"Boranku" kao pokrovitelji podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje "Boranke" su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic, Henkel i FINA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 16:28