StoryEditorOCM
SplitNIKOM NIŠTA

Odluka koja služi da bi se - kršila?! Jedan od prvih poteza gradonačelnika Puljka danas više ne važi, evo kako poteštat to sam komentira u svjetlu afera

Piše Gabrijela Radanović
17. siječnja 2022. - 19:55

Jedan od prvih poteza gradonačelnika Ivice Puljka bila je zabrana zasnivanja novih radnih odnosa i/ili "zaključivanja ugovora ili drugih akata temeljem kojih se obavljaju bilo kakvi poslovi" u svim ustanovama i institucijama kojih je Grad Split osnivač, bilo da je vlasnik ili većinski vlasnik, kao i trgovačkim društvima.

Rečenica je vrlo jasna, kao što je bio jasan i gradonačelnik Puljak. Sve do trenutka kad je otkriveno da je Gordon Cerjan, novi ravnatelj Javne ustanove Športski objekti, postupio upravo suprotno.

Nelsonu Borovini, dugogodišnjem rukovoditelju Sektora za tehničke poslove i sportske objekte pri toj javnoj ustanovi, prvo je isplatio (ugovorom zasluženu) otpremninu, nakon što je ispunio je sve uvjete za odlazak u starosnu mirovinu još u rujnu prošle godine, a potom je tvrtku u vlasništvu Borovine angažirao za izradu stručne analize rada bazena Zenta, kao i elaborata o postupku i metodici tehničkog aspekta preuzimanja objekta.

Premda smo od gradonačelnika Ivice Puljka tražili da nam prokomentira kršenje Zaključka koji je sam donio, on to nije učinio. Ponovio je dio priopćenja koje je dan prije objavljeno na tu temu.

Upravno vijeće potvrdilo zabranu

- Unatoč tome što je navedeni angažman legalan i s aspekta struke potreban, smatramo spornim angažirati tvrtku bivšeg zaposlenika koji je prilikom odlaska u starosnu mirovinu dobio i otpremninu kao i svaki drugi zaposlenik, sukladno čl. 92. Pravilnika o radu Ustanove.

S navedenim mišljenjem slaže se i Upravno vijeće koje je po saznanju sazvalo elektronsku sjednicu na kojoj će donijeti odluku da se zabranjuje daljnje sklapanje ugovora s tvrtkom 'Diversus' po isteku Ugovora o poslovnoj suradnji koji istječe 31. siječnja ove godine - među ostalim piše u odgovoru.

Kako doznajemo, zabrana je izglasana u petak, i to ne samo zabrana sklapanja ugovora s tom tvrtkom, nego sa svim tvrtkama bivših zaposlenika.

No, ako ćemo se slijepo pridržavati Zaključka gradonačelnika, Gordon Cerjan, a pogotovo Marijan Ciprijan, novi direktor "Splitske obale", na samom početku svoga mandata prekršili su odluku Ivice Puljka. Podsjetimo, Ciprijan je djelatnici isplatio 100 tisuća kuna otpremnine pa ju je ponovno zaposlio, ali na pola radnog vremena. Izjavio je da je to učinio bez suglasnosti gradonačelnika, ali da je s time bio upoznat Nadzorni odbor spomenute tvrtke.

Koliko se minusa tolerira?

– Po pitanju "Splitske obale" napravljena je ušteda od oko 500 tisuća kuna, dok je ravnatelj JUŠO-a pogriješio i dobio minus u određenom smislu. No važno je da javnost to kontrolira i da se isprave propusti kako bi grad funkcionirao – rekao je Puljak, bez pojašnjenja koliko se minusa uopće tolerira.

Osim toga, na spomenuta dva primjera gradonačelnik je indirektno poručio da se direktori gradskih ustanova i tvrtki očito ne moraju držati slijepo njegovih zaključaka.

Pitanje je zašto postoji zabrana zasnivanja novih radnih odnosa – bilo otvaranjem novih radnih mjesta ili popunjavanjem upražnjenih radnih mjesta na određeno ili na neodređeno radno vrijeme, zaključivanje ugovora ili drugih akata na temelju kojih se obavljaju bilo kakvi poslovi – ako se takva odluka može prekršiti. I to bez posljedica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 23:57