StoryEditor
SplitVeliki umjetnik

Odlazak splitskog 'meštra od kamere' : u 74. godini preminuo Andrija Pivčević, čovjek zaslužan za neke od najboljih kadrova snimljenih na ovim prostorima

Piše PSD
21. listopada 2019. - 22:18

Danas je u Splitu u 74. godini preminuo Andrija Pivčević, jedan od najvećih televizijskih i filmskih snimatelja s ovih područja.

Rođen je u Gatima pokraj Omiša 5. srpnja 1945. godine. Već se s 18 godina angažirao u splitskome Kino klubu, gdje je od 1962. do 1968. snimao amaterske filmove za splitski krug kinoamatera, rad za koji mu je 1970. godine dodijeljena titula majstora amaterskoga filma.

Ta je titula u Jugoslaviji imala prilično ekskluzivan prizvuk, po definiciji dodjeljivala se "zaslužnim pojedincima koji su svojim djelovanjem ostavili neizbrisiv trag u povijesti amaterskog filma", ali rječitije zvuči činjenica da ih je u bivšoj državi imalo samo 17. Samo u Splitu takvih je pojedinaca bilo još troje: Ivan Martinac, Lordan Zafranović i Ante Verzotti.

Snimatelj Andrija Pivčević nagrađen za životno djelo u umjetnosti, a godišnju nagradu  dobio je trombonist Ivan Glibota Crni

Andrija Pivčević dobitnik je i nagrade SD "Emanuel Vidović" za životno djelo u području umjetnosti. Splitski "meštar od kamere", kako su ga zvali u krugovima filmaša, a i šire, u film se zaljubio kao dječak od svega dvanaest godina, a ljubav prema umjetnosti usadio je i sinu Mirku, koji je slijedio očeve stope.

Splitski meštar od kamere koji je pronašao Anu Sasso otkrio nam je pikanterije sa snimanja legendarne reklame, a progovorio je i o filmu kojeg je snimio sa Slobodanom Praljkom

Prve profesionalne kratkometražne filmove snima od 1967., a igrani filmovi su mu: "Ludi dani" (Nikola Babić, 1977.), "Medeni mjesec" (Nikola Babić, 1983.), "Crveni i crni" (Miroslav Mikuljan, 1985.), "Kuća na pijesku" (Ivan Martinac, 1985.), "Večernja zvona" (Lordan Zafranović, 1986.), "Haloa, praznik kurvi" (Lordan Zafranović, 1988.), "Povratak Katarine Kožul" (Slobodan Praljak, 1989.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. kolovoz 2022 03:04