StoryEditorOCM
Split‘kao da su krumpiri‘

Odgajateljica otkrila mračnu istinu o splitskim vrtićima: Puljak je ucijenio ravnatelje, grupe su prekrcane, a hrana...

Piše Marin Prvan
4. rujna 2023. - 19:17
Splitska odgojiteljica i sindikalistica teško optužuje gradonačelnika Puljka (gore lijevo); gradonačelnik s ravnateljima vrtića i pročelnikom Negotiće (dolje lijevo)Privatna Snimka, Grad Split/Slobodna Dalmacija

Početak rujna je, kao i uvijek, sa sobom donio već viđene probleme upisa u vrtiće. Iako je gradonačelnik Ivica Puljak još u lipnju obećao da će "sva djeca biti upisana u vrtićke programe, bez obzira jesu li roditelji zaposleni ili ne, pa čak i jesu li prijavljeni na području Splita", dok će u jasličke skupine moći samo oni koji zadovoljavaju navedene stavke, Splićani - poučeni dugogodišnjim iskustvima - nisu bili uvjereni u to.

Pravo na nevjericu im je pojačala i vijest da više od 70 djece još nema osigurano mjesto u ustanovama za najmlađe. Od toga je više od 90 posto jasličara.

Kako bi pak doskočio ovom problemu, gradonačelnik se domislio - odriješiti kesu. Barem privremeno.

image
Grad Split

Naime, ponudio je ravnateljima četiriju gradskih ustanova da će "podignuti plaće" ako se ovi udobrovolje "upisati još jedno dijete po skupini". U čije ruke bi taj novac konačno trebao biti gurnut, još uvijek ostaje nepoznanica; samo one ravnateljske ili svih djelatnika?

Kako god, čini se da je potez imao efekta. Makar djelomičnog.

- Što se jaslica tiče, prošle godine smo u ovom trenutku imali više od 200 neupisane djece, ove godine taj broj je manji od 40. Oni još uvijek imaju otvoren status upisa i kroz rujan ćemo i dalje usklađivati naše kapacitete zajedno s partnerima iz privatnih i vjerskih vrtića. Onim roditeljima koji ne mogu čekati da se njihovoj djeci osigura mjesto u jaslicama kroz rujan, otvorit ćemo mogućnost da im financijski pomognemo, kao što smo to radili i prošle godine - svečano je obznanio Puljak.

Čestitke svima

Dodajmo i da je prvi čovjek Splita, u objavi nazvanoj "OBEĆANO - OSTVARENO!", izvijestio da su sva djeca iznad tri godine ostvarila pravo na upis. Baš kao što je i, je li, obećao.

Ne samo to, nego je čitav ovaj uspjeh ostvaren "bez povećavanja grupa" i "narušavanja pedagoškog standarda vrtića"! Štoviše, Puljak je dodao da je ostalo i nekoliko praznih pozicija u vrtićima - privatnim i javnim - pa poručio: "Ako još netko ima da je ostao bez mjesta, neka se javi i osigurat ćemo mjesto svakom djetetu". Na pitanje koliko je djece razmjestio po jednom odgojitelju, nije bio voljan odgovoriti, ali je naglasio da "nije zadovoljan medijskim praćenjem upisa".

I, eto, tako se Split, sposobnostima i trudom svog odabranog lidera, preko noći pretvorio u grad čija infrastruktura može adekvatno opslužiti svu njegovu djecu - bez ikakvih kršenja propisa.

Dobro, gradonačelnik je pristojno čestitao i "svim službama i članovima radne skupine koji su radili na ovome i koji još uvijek marljivo rade da se za preostalu djecu jasličke dobi nađe mjesto". Hoće li ostati samo na verbalnoj zahvali ili će Puljak novcem zasuti sve marljive radnike, tek ćemo saznati.

A kako na sve ovo gledaju odgajateljice koje moraju na svojim leđima iznijeti Puljkovo "OBEĆANO - OSTVARENO!"? Pa, evo ovako:

- Kolika je naknada za to jedno dijete više? Pedeset, sto eura ispod stola? Kakav je to diskurs? To je prestrašno. Dijete nije krumpir, ono ima svoje potrebe, prava, posebnosti i nikada nije samo broj, a vrtići su već prekapacitirani. Osim toga, materijalna prava djelatnika ostvaruju se samo i isključivo kolektivnim pregovaranjem sindikata i osnivača.

Tako da njegovo obećanje ravnateljima o dodatku na plaću, ili kako je to već zamislio upućeno je na krivu adresu jer ravnatelji ne sudjeluju u kolektivnim pregovorima.

Dakle, ta sredstva jedino može dati ako na nadolazećim jesenskim pregovorima sa sindikatom bude blagonaklon jer smo pristali na "dite više". Meni to zvuči kao svojevrsna ucjena - govori nam Emanuela Zavoreo Rakić, sindikalna povjerenica Sindikata obrazovanja, medija, i kulture (SOMK) za DV Radost-Split.

image

Sindikalne povjerenice iz branše predškolskog odgoja Emanuela Zavoreo Rakić i Anita Jurić Golo

Duje Klarić/Cropix

Mešetarenje djecom

Ova odgajateljica s 15-ak godina staža smatra da takav diskurs ne priliči čelnom čovjeku grada jer ide samo u prilog činjenici da se bavi mešeteranjem, a u ovom slučaju "mešetari djecom koju želi nogom nagurati u pretrpane skupine te dodatno ugroziti njihovu sigurnost i prava".

- Ta izjava govori direktno u prilog tome da naš gradonačelnik svjesno, promišljeno i isplanirano, radi ubiranja političkih poena, od roditelja za koje se nada da su njegovi budući glasači, nema nikakvih problema s kršenjem zakonske regulative i Državnog pedagoškog standarda. Osim toga, nema tog novca kojim bi se mogao kupiti mir i izostanak stresa odgojiteljima i drugim djelatnicima predškolskih ustanova, što bi poštivanje odredbi DPS-a, a ne njihovo sustavno kršenje, i donijelo.

Ljudima je voda došla do grla i nitko normalan deklarativno ne bi pristao na to. Jer, budimo realni, mi ne možemo u konačnici utjecati na broj djece u skupinama. O tome će odlučiti ravnatelji četiriju ustanova, u dogovoru s gradonačelnikom, hoće li utrpati tu djecu ili ne.

I to je još jedan problem, onaj ravnatelja koji ne bi trebali ni smjeli biti poltroni, već svojevrsni korektiv Gradu na dobrobit djelatnika. I u konačnici, što je najvažnije, na dobrobit djece - ističe sindikalistica.

Pitali smo sugovornicu slaže li se s Puljkom koji kaže da gradska uprava postiže "dobre rezultate" kojima se "djeci osiguravaju najbolji mogući uvjeti", kao i da se "stručnim službama daje sva moguća podrška", zbog čega je sve "u okviru standarda, kadrova i kapaciteta kojima Grad raspolaže".

- Kako da ne! Gradonačelnik je 2021. donio mjeru o subvencioniranju privatnih vrtića i tako osigurao kapacitete za neupisanu djecu, ali i sebi povećao broj mjesta na koja može vršiti pritisak. Ne znam koliko je dotični upoznat, ali uvjeti u nekim od objekata privatnih vrtića su prestrašni, čak nehumani.

Prostori nisu primjereno opremljeni, a u grupama gdje bi trebalo biti 22, bude i više od 30 djece. Sve to, iako je propisana minimalna kvadratura od pet metara četvornih po djetetu, o tome djeca u privatnim i gradskim vrtićima mogu samo sanjati.

Radimo u sobama u kojima se, u vrijeme dnevnog odmora, kada su dječje ležaljke na podu, doslovno ne može pomaknuti. Kupuju se mahom najjeftinije namirnice jer vrtići nemaju dovoljno sredstava. Pomoćnog osoblja nema ili je deficitarno i onda odgajatelji preuzimaju njihove dužnosti - otkriva Zavoreo Rakić.

image

Ema Zavoreo Rakić

privatni album

Njezine kolegice, govori, redovito prelaze satnicu od osam sati. Sve to, kaže, uzrokuje odbojnost prema ovom plemenitom pozivu.

- Imamo jedan od najobrazovanijih kadrova u Europi. Ali, kada mladi dođu na praksu i vide plaće i koliko je to sve zahtjevno... Odustaju. Sve je manje pripravnika na birou i nema tko raditi. Situacija postaje stravična. Da ne govorim da fali trećih odgojitelja, asistenata... - žali se ova zaposlenica vrtića "Srećica" na Brdima.

Porazna statistika

Njezin sindikat je čak svojevremeno napravio istraživanje uvjeta rada u ranom i predškolskom odgoju na nacionalnoj razini, u kojem su sudjelovali članovi SOMK-a i "otkrili" kakva je popunjenost grupa koje vode. Statistika je bila poražavajuća: u svim dobnim skupinama - osim onima od 6+ godina (tamo je bio 24,9 od dozvoljenih 25 posto) - je postajao višak. Kod jasličara i dupli višak.

image


 

Nikola Vilić/Cropix

- U ožujku je SOMK ustanovama za predškolski odgoj i obrazovanje poslao zahtjev za očitovanjem u vezi provedbe mjerila propisanih državnim pedagoškim standardom. Zamolili smo ih da se samovrednuju, da vidimo te brojeve djece upisane po skupinama. Sve što smo dobili samo su šturi odgovori - prisjeća se Zavoreo Rakić.

Štoviše, u odgovoru predsjednice Upravnog vijeća "Radosti" Ivane Visković je pisalo da se "DPS ne obvezuje u očitovanju o tim brojkama". Naglašeno je i da "Zakon o predškolskom odgoju nije definirao zakonske obveze, prava, niti možebitne kaznene odredbe u slučaju nepoštivanja DPS-a" te je sindikat upućen u to da se za "tumačenja zakonskih odrednica obrati zakonodavcu". Doduše, konstatirano je i da ipak postoji problem "nedostatnih kapaciteta" u ustanovama za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, što je ishod "dugogodišnje javno obrazovne politike na razini države i jedinica lokalne samouprave".

- Nitko se ne bavi time. Ravnatelji lopticu prebacuju Gradu, a Grad ministarstvu. Svi peru ruke i prave se da nije njihov problem. Inspekcija? Ne znam ni kako izgledaju... - sliježe ramenima odgajateljica.

Djeca s teškoćama

Na temu djece s poteškoćama u razvoju, od kojih su neka ipak ostala neupisana, Puljak je od njih oprao ruke jer "o tome odlučuju stručne skupine" i Grad se "u to ne smije miješati". No, kao što smo vidjeli na primjeru kupovanja bonus mjesta u vrtićima, izgleda da se Grad ipak malo miješa; ako u ništa, onda svakako u kršenje DPS-a.

- Grad se miješa u sve. Ne bi smio određivati koliko će negdje biti djece. Iz pouzdanih izvora znam da je pročelnik za društvene djelatnosti Mario Negotić poslao dopis u kojem je sugerirano koliko se treba upisati djece po skupini. Ravnatelji su, nažalost, poslušnici pa to poštuju. Što se tiče djece s poteškoćama u razvoju, njih sad znamo imati dvoje-troje po skupini, što je puno više nego prije. Jasno, takvu djecu bi bilo idealno uključivati u mješovite grupe.

image

Ivica Puljak

Sasa Burić/Cropix

Ali, kad odgajateljica među 24 mališana, primjerice, mora stalno trčati za djetetom s teškoćama, da kojim slučajem ne dođe do ozljede, o kakvoj inkulziji tu možemo pričati? I kakva prava u tom slučaju ostvaruju druga djeca kojima se odgojiteljica, da je najbolja na svijetu, ne stiže posvetiti. Dajte nam kadar za tu djecu! Donedavno nam je, eto, jedan psiholog pokrivao cijeli teren, a to je 1430 djece - govori nam sugovornica.

Srećom, splitski gradonačelnik može pokriti puno više od toga; naročito kad baca novac iz helikoptera.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 22:20