StoryEditorOCM
SplitDRŽAVNO PRVENSTVO

Odbojkašice splitskog ‘Nazora‘ osvojile zlatnu medalju: ‘Na početku finalne utakmice smo bile malo zbunjene, ali uspjeli smo ono što mogu samo velike ekipe - preokrenuti rezultat‘

Piše Split SD
17. svibnja 2022. - 17:55

Na Državnom prvenstvu školskih sportskih društva RH u odbojci održanom od 10. do 12. svibnja u Poreču, učenice splitske V. gimnazije Vladimira Nazora osvojile su zlatnu medalju. 

Natjecanje je organizirao Hrvatski školski sportski savez (HŠSS), a natjecale su se 24 ženske i 24 muške ekipe iz 12 županija koje su svoje pravo sudjelovanja ostvarile osvojivši prva dva mjesta na Regionalnim županijskim natjecanjima.

U konkurenciji djevojaka drugo mjesto osvojila je Športska gimnazija Zagreb (ŠPOGI), a bronca je otišla u I. gimnaziju Osijek. 

Za Nazor su igrale Ana Burilović, Kate Lijić, Tia Kovčo, Marija Tabak, Lucijana Terze, Ana Mateljan, Roza Draganić-Strgačić, Lucija Matijaš, Renea Zubanović, Vana Tangar, Gabrijela Novačić, Lea Vitaić, Tea Jović i Ivona Mandalinić, a vodio ih je prof. Ivica Šupe.

image
V. gimnazija Vladimir Nazor Split

- Do sada je V. gimnazija Vladimir Nazor dva puta bila u finalu Državnog školskog odbojkaškog natjecanja, no oba puta je za nas zagrebački ŠPOGI bio prejak. Ovaj put sam znao i vjerovao da zlato dolazi u Split jer cijeli sastav čine odbojkašice iz OK Split, OK Marina Kaštela i OK Brda. Naših pet igračica su juniorske reprezentativke, baš kao i ŠPOGI-jeve tako da je utakmica bila na vrlo visokoj i profesionalnoj razini - rekao je profesor Šupe.

Cure nisu krile sreću i zadovoljstvo zbog osvojene zlatne medalje.

- Cijelo natjecanje smo odradile bez izgubljenog seta, no u prvom setu finalne utakmice smo bile pomalo zbunjene, što su naše protivnice odmah iskoristile uz snažnu podršku njihove muške ekipe s tribina te dobile  prvi set. U drugom setu su protivnice vodile 18:11, mi smo sebi rekle da možemo, da je ulog velik i da se igra za školu, da smo o tome godinama sanjale…Cijela ekipa se u trenutku digla i uspjele smo ono što mogu samo velike ekipe – preokrenuti rezultat i osvojiti zlato. Zahvaljujem u ime cijele ekipe našim momcima iz Kaštela koji su smogli snage nakon tijesno izgubljenog finala, doći na tribine i u ključnom trenutku nam pružiti podršku - kazala je kapetanica ekipe i organizatorica igre Kate Lijić.

image
V. gimnazija Vladimir Nazor Split

Ana Burilović je istaknula da nije slučajnost što se ovako dobra ekipa našla u istoj školi. 

- Odbojku većina ekipe trenira zajedno pet godina. Naša trenerica OK Split za mlađe dobne kategorije, prof. Marina Maleš nas je od početka upozoravala da moramo biti odlične učenice kako bismo upisale V. gimnaziju Vladimir Nazor u kojoj radi veliki zaljubljenik i odbojkaški entuzijast profesor Šupe. U završnim razredima osnovne škole smo se s profesorom i upoznale, pratio je sva natjecanja, tako da je odluka o pohađanju Nazora odavno donesena, a naš dugogodišnji san konačno ostvaren! - ponosno je izjavila Ana.

Koliko je teško uskladiti školske obveze s treninzima, objasnila je Tia Kovčo

- U školi svi profesori imaju razumijevanja za nas i naše brojne izostanke kako zbog klupskih tako i zbog reprezentativnih izostanaka. Zahvalni smo i ravnateljici Ankici Kovač koja nam je omogućila nove dresove po našoj želji, a koje smo s ponosom nosile na natjecanju jer na sebi imaju sliku naše škole i sv. Duje. Time smo u cijelosti opravdali ukazano nam povjerenje cijele škole - objasnila je Tia Kovčo.

image
V. gimnazija Vladimir Nazor Split

Planova za budućnost već imaju, a kako je Marija Tabak kazala, to su odlazak na Svjetsko odbojkaško prvenstvo u Brazil u lipnju ove godine, ali i obrana titule dogodine. 

- Pozivamo sve mlade odbojkašice da upišu V.gimnaziju Vladimir Nazor jer se tu snovi ostvaruju! - za kraj je dodala Lucijana Terze

HŠSS je ovo državno prvenstvo organizirao u suradnji s Hrvatskim odbojkaškim savezom (HOS) jer oba saveza svojom suradnjom žele uključiti što veći broj djece u sport te ih kasnije i zadržati u njemu.

U konkurenciji mladića broncu je osvojila Tehnička škola Daruvar, srebro Srednja škola braće Radić iz Kaštel Štafilića- Nehaj, a zlato je u vrlo tijesnoj utakmici otišlo u Osijek – III.gimnaziji Osijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 20:27