StoryEditor
Splita kad će se napravit?

Odabrana najbolja arhitektonska rješenja za javne garaže u Splitu: pogledajte kako bi trebali izgledati objekti na devet gradskih lokacija

Piše Ana Franić
23. svibnja 2019. - 19:07

Gradska tvrtka "Split Parking" i Društvo arhitekata Split (DAS) zajedničkim snagama krajem siječnja raspisali su natječaj za izradu arhitektonsko-urbanističkih rješenja za javne garaže na devet splitskih lokacija.

Cilj natječaja bio je pronalaženje najboljih rješenja kojim se predviđa izgradnja ukupno 2197 parkirališnih mjesta u devet garaža, a ukupna vrijednost ulaganja procijenjena je na 97,5 milijuna kuna s PDV-om.

Nagradni fond natječaja iznosio je 368.500 kuna, a od devet pristiglih radova, a žiri je odabrao pet najboljih.
Prvo mjesto i 147.400 kuna osvojio je rad Grgura Butigana, Jakova Matasa, Bernardice Grubišić i Katarine Kazić.

Druga nagrada i iznos od 92.125 kuna osvojili su Luka Cvitan, Antonia Vuletić, Kristina Gotvald i Ana Burić, a treće mjesto i 55.275 pripalo je Danijelu Cetini, Krešimiru Crnkoviću, Ivoni Lerga, Bojani Marčićev, Ivi Meštrović i Miroslavu Posavecu.

Hrvoje Arbanas, Anita Elez, Saša Košuta, Mario Kralj i Dora Lončarić sa svojim radom osvojili su četvrto mjesto i 44.220 kuna, a peto mjesto i 29.480 idu Ireni Bakić i Sonji Halapir.

Najboljih pet radova jednoglasno je odabrao žiri u sastavu Boris Popović, Marko Bartulić, Jure Granić, Mirko Buvinić, Ivan Jurić, te prof.dr.sc Boris Trogrlić

- Garaže se rade po principu "design & built". Kad izvođač dođe, on ima svoje detalje, jer tako ide brže. Ovim natječajem dobiva se situacija da izvođači imaju kvalitetnu pripremu kada sutra budu izvodili objekte - kazao je u siječnju Dragan Žuvela, predsjednika DAS-a.

Bio je ovo anketni natječaj za prikupljanje ideja, a sada slijedi i izrada projektno-tehničke dokumentacije za svih devet garaža. Procijenjena vrijednost izrade ukupne dokumentacije iznosi 4,5 milijuna kuna, a posao izrade, kao i izvođač radova na izgradnji garaža, birat će se preko postupka javne nabave.

- Trideset godina nismo ništa radili planski po pitanju garaža. Tih devet objekata su po naravi betonske konstrukcije, kad ih za deset godina uhvati ruzina ili slično, neki će reći da je nekakav Bartulić najlipši grad na svitu napravio betonskim. Treba uključiti Društvo arhitekata, za bilo koju intervenciju u prostoru valja tražiti mišljenje struke – kazao je prije četiri mjeseca Marko Bartulić, direktor "Split Parkinga".

Krajem prošle godine gradski čelnici objavili su da bi koncem ove godine trebala početi izgradnja šest objekata i dogradnja još triju, s ukupno 2197 mjesta. Projektanti su predvidjeli da se nad postojećom garažom u Rendićevoj ulici, između "gornjeg" i "donjeg" Kineskog zida, podignu tri kata za smještaj vozila i sportski teren na krovnoj ploči, a u susjednoj Jobovoj još pet etaža.

Na dugogodišnjoj ledini na Trsteniku, uz Ulicu Moliških Hrvata, zbog stepenastog terena planirano je višeetažno zatvoreno parkiralište, a na Sućidru, južno od uzvisine na kojoj se nalaze škola i crkva, također bi se podigla višekatnica za vozila sa sportskim igralištima na najvišoj razini.

Jedna od lokacija na kojoj gradska tvrtka planira graditi javnu garažu nalazi se i u jugoistočnom kantunu kotara Bol, na postojećem parkiralištu kod raskrižja Vukovarske i Dubrovačke ulice, a uz suteren i prizemlje, izgradila bi se i krovna etaža.

Na Ravnim Njivama, duž Ulice Domovinskog rata i kod dječjeg vrtića "Srećica" namjerava se podignuti objekt na tri razine, dok bi se iza bloka zgrada u Dobrilinoj, duž Ulice Matice hrvatske, izgradile tri parkirališne etaže s boćalištem u "produžetku".

Na Lokvama bi se također gradila višeetažna "kuća za automobile", i to na mjesto sadašnjeg školskog igrališta koje bi se preselilo na krov planiranog objekta.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2021 13:54