StoryEditor
Split9000 prijavljenih

Od utorka starta cijepljenje stanovnika SDŽ koji su se prijavili online: svima će biti ponuđena AstraZeneca. Dr. Karin: Do kraja lipnja cijepit ćemo 60 posto ljudi

Piše Ivica Marković, Jutarnji
21. travnja 2021. - 09:48

Od idućeg utorka, u Splitsko-dalmatinskoj županji, odnosno u Spaladium Areni trebalo bi započeti cijepljenje svih onih naših sugrađana koji su se na cijepljenje protiv COVID-a 19 naručili online, odnosno preko interneta.

- Za njih su od utorka do petka osigurani termini za cijepljenje i svaki dan planiramo cijepiti 250 "online pacijenata". Dakle, u četiri dana tisuću osoba - kazuje nam dr. Marko Rađa, ravnatelj županijskog Doma zdravlja.

To "online" cijepljenje zapravo će dati pravu sliku broja onih koji se ne žele cijepiti AstraZenecinim cjepivom.

- Naime, svi ovi koji su se naručili online bit će cijepljeni AstraZenecom, jer je to cjepivo trenutačno rasploživo. Kako se u Splitsko-dalmatinskoj županiji preko online naručivanja za cijepljenje javilo oko devet tisuća ljudi, ovo će biti dobar uzorak da vidimo koliko u postocima zaista ljudi odbija cijepljenje ovim cjepivom - navodi dr. Rađa.

U Spaladium Arenu na cijepljenje AstraZenecom već sada sve više dolaze mlađe osobe.

- Da, jer oni stariji odbijaju cijepljenje AstraZenecinim cjepivom pa sada već cijepimo osobe od 40 do 45 godina starosti, koji ga ne odbijaju - zaključuje dr. Marko Rađa. 

Kako je za Jutarnji kazala dr. Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije. zasad u SDŽ imaju punktove u Spaladium areni u Splitu, zatim u Trogiru, Kaštelima i Sinju.

- A ako bude trebalo, otvorit ćemo i dodatne. Predvidjeli smo da prema potrebi punktovi budu i u školskim dvoranama. Osim liječnika obiteljske medicine, na punktovima će cijepiti i epidemiolozi te liječnici školske medicine, a prema potrebi i oni medicine rada. Naša je procjena da dnevno možemo cijepiti do 7000 građana, a cijepljenje će se obavljati i tijekom vikenda. Naš je plan da do kraja lipnja cijepimo najmanje 60 posto svih građana županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 05:28