StoryEditor
Splitkatamaranska linija

Od Splita do Resnika za 20 minuta?! Moguće je, i to bez gužve i vrućine, s panoramskim pogledom! Napravili smo đir dvotrupcem 'For' i izbjegli kolone na cesti

9. lipnja 2019. - 10:26
katamaran_aerodrom29-030619

S još četvoricom turista posljednji smo se kod zgrade Lučke kapetanije ukrcali na dvotrupac "For", iz flote splitske kompanije "Catamaran line" i njime otplovili do pomorskog pristaništa u Resniku, izgrađenog prije dvadesetak godina upravo zbog kvalitetnog povezivanja zračne luke i našega grada.

Osim što smo zaobišli gužvu na cestama kroz Kaštela i Solin, i to za samo 99 kuna, imali smo i predivno panoramsko iskustvo u izvrsno održavanom katamaranu u kojem nam, malo je reći, ništa nije nedostajalo. Točno 145 ugodnih sjedala, aparat za napitke, sanitarni prostor, što mnogi konkurenti nemaju, te stručna i ljubazna posada koju čine kapetan Željko Pibernik, zapovjednik "Fora", kormilar Srđan Roje, upravitelj strojaKarlo Franelić i mornar Hrvoje Dražić, ono je što ćete "skenirati" odmah nakon ukrcaja.

Jesmo li zaboravili spomenuti i četiri klimatizacijska uređaja koja se "brinu" da se svih 20 minuta putovanja s predivnim pogledom na Marjan, Čiovo i morsko plavetnilo osjećate ugodno? Gotovo kao da ste na palubi, na koju putnici ne smiju zbog sigurnosti.

- Katamaran ima pogon na "propelere" i vrlo dobru manevarsku sposobnost. S iskusnim kapetanom kakvog mi imamo jako se lako s ovakvim brodom može ući i izaći iz luke - kaže kormilar Roje, na što zapovjednik Pibernik više otkriva o karakteristikama dvotrupca na kojem smo se vozili.

- "For" je dug 26 metara, a širok devet metara i od prvog dana lipnja plovi svakodnevno po 10 puta iz Splita i Resnika. Brzina mu je od 22 do 25 čvorova i ovo je idealno rješenje za izbjegavanje gužvi na cestama, i to po najpovoljnijoj cijeni - naglašava zapovjednik plovila izgrađenog 1975. godine.

Resnik-Split katamaranska je linija koju je tvrtka "Catamaran line" pokrenula početkom svibnja uz odobrenje državne Agencije za obalni linijski pomorski promet. Ovom brzobrodskom prugom avioputnici će u samo 20 minuta stići do Gradske luke i time izbjeći gužve i čekanja na kroz Kaštela i Solin.

Ukrcaj putnika je na Gatu sv. Nikole kod Lučke kapetanije, te na brodskom pristaništu u Resniku. Cijena karte u jednom smjeru iznosi 99 kuna, dok će djeca u dobi do sedam godina putovati besplatno.

Važno je napomenuti i podatak da će putnike koji vožnju mogu platiti svim sredstvima plaćanja od kartičnog, gotovinskog, vaučerskog, internetskog i agencijskog, u Resniku čekati kružni minibus koji će ih odvesti izravno do zračne luke ili u suprotnom smjeru.

Osim za transport do aerodroma uz neograničenu količinu prtljage koja se dodatno ne naplaćuje, ovo prometno rješenje je izvrsno i za sve koji se u ljetnim danima odluče otići na prekrasne plaže koje se nalaze odmah uz pristanište u Resniku ili na posjet Čiovu, do kojeg se nakon izlaska s dvotrupca vrlo lako mogu dovesti javnim prijevozom.

'Lokalni morski prijevoz je idealan'

Igor Lučić, suvlasnik i član Uprave "Catamaran linea":
- Svi smo se vozili automobilom na relaciji Trogir - Split i one ljetne gužve su nam svima poznate. Uskoro će cestovnim prometom ponovno trebati najmanje 45 minuta da bi se došlo od jedne do druge lokacije zbog preopterećenosti prometnice. Našim katamaranom se vozi upola kraće, linijom prema Resniku rasteretit ćemo spomenutu prometnicu, putnike dovesti brže i to sve s morske strane, što je puno atraktivnije od kopnene.

 

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 10:02