Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Splitizolacija u tuđini

Od Španjolske do Azerbajdžana ‘zapela‘ čak 54 splitska studenta; Dvije mlade Splićanke ispričale su nam kako su se jedva uspjele vratiti doma

Piše Anja Popović
24. ožujka 2020. - 13:20
Birol Bebek/AFP

Čak 54 studenta sa Splitskog sveučilišta, koji su se prije mjesec dana uputili na razmjenu u sklopu programa “Erasmus”, u ovom se trenutku nalaze u zemljama diljem Europe.

Konkretno, borave u Austriji, Azerbajdžanu, Belgiji, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Irskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kako ističe Ana Ćosić iz sveučilišnog Ureda za međunarodnu suradnju, svi studenti koji su se u trenutku izbijanja epidemije koronavirusa našli u inozemstvu, dobili su upute da se povratno jave sa svojom odlukom hoće li nastaviti mobilnost online, ako im ustanova-domaćin tu opciju nudi (a većinom nude) ili će se vratiti u Hrvatsku.

– Veliki broj studenata koji se još uvijek nalazi u inozemstvu misli tamo i ostati sve dok to bude moguće. Smatraju da bi se bespotrebno izlagali opasnosti zaraze samim putovanjem do svojih domova. Naravno, budući da je cijela situacija jako promjenjiva i nepredvidiva, svi podaci kojima sada raspolažemo već sutra mogu biti potpuno drukčiji.

Veleposlanstva RH u zemljama gdje se nalaze studenti obaviještena su o njihovim kontaktima, a studenti znaju da se u svakom trenutku mogu javiti svom matičnom sveučilištu, fakultetu i koordinatorima – naglašava Ćosić.

Slična je situacija i s inozemnim studentima koji su došli na razmjenu u naš grad. Dio njih se vratio u svoje zemlje dok je velik broj za sada odlučio ostati ovdje jer, ističe naša sugovornica, tu se osjećaju sigurnije.

Ove su godine proljetni semestar u inozemstvu odlučila pohoditi ukupno 222 naša studenta, od toga ih je 203 išlo na studijski boravak na inozemna partnerska sveučilišta, odnosno pohađati nastavu i polagati ispite, dok ih je 19 išlo na stručnu praksu u sklopu “Erasmusa+” i imali su priliku steći prvo radno iskustvo u inozemstvu.

Semestar koji je trebao biti iskustvo za pamćenje i donijeti im velik broj novih iskustava i poznanstava prekinula je pandemija, a oni koji su se vratili u Split više od samog boravka zasigurno će pamtiti - povratak kući.

Potvrđuju nam to i dvije djevojke koje su iz razumljivih razloga željele ostati anonimne. Trenutačno se nalaze u samoizolaciji, a u domovinu su stigle prije nešto više od tjedan dana.

– Bila sam u Coimbri u Portugalu i tamo sam provela samo tri tjedna. Budući da je cijela situacija krenula nizbrdo i kad sam vidjela da postaje sve gore i gore, računala sam da ako se ne vratim što prije, nakon nekog vremena to neću uopće moći – prepričava nam 24-godišnja apsolventica na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Ipak, lakše je to bilo odlučiti nego realizirati.

– Imala sam već povratnu zrakoplovnu kartu za lipanj, tako da sam išla promijeniti datume i to je bio horor. Ne možete nikoga dobiti na telefon. Pet dana sam provela na mobitelu i zivkala da bih, kada sam napokon promijenila kartu, dan prije leta shvatila da te moje karte u sustavu više - uopće nema – prepričava nam, još uvijek u nevjerici.

Nakon toga su uslijedili novi sati provedeni na telefonskoj liniji.

– Rekla sam gospođi iz te aviokompanije da su prodali više karata nego što su smjeli. Ona me uvjeravala da nisu i pitala me mogu li ići letom dan kasnije. Rekla sam da ne mogu, da pokušavam otići doma već pet dana, tako da mi je naposljetku promijenila klasu i uspjela me staviti na avion, ne znam ni sama kako.

Letjela sam preko Amsterdama do Zagreba i onda do Splita. U Zagrebu nisam puno čekala na papire za samoizolaciju, možda pola sata. Samo putovanje je brzo prošlo, ali prije toga je bio apsolutni horor – naglašava apsolventica, koja je bila prva među hrvatskim studentima u Coimbri koja se odlučila vratiti kući.

U taj je grad, prema njezinoj procjeni, na “Erasmus” stiglo dvadesetak akademaca iz raznih dijelova Lijepe naše.

– Kad sam rekla da idem ća, svi su me u čudu pitali zašto idem i nikome nije bilo jasno zašto paničarim, recimo to tako. Ja sam im poručila da nisu realni, da će za tjedan dana svi htjeti otići, ali možda neće moći. Evo, ovih dana su se svi počeli brže-bolje vraćati doma. I moj prijatelj, koji je životom bio uvjeren da će se to smiriti, jučer se vratio – kaže nam 24-godišnjakinja, kojoj je preostalo još tjedan dana samoizolacije koja joj, naglašava, uopće nije teško pala.

U istoj se situaciji nalazi i njezina vršnjakinja, studentica talijanistike i pedagogije, koja se dan ranije vratila iz Praga. Tamo je trebala odraditi stručnu praksu u jednoj školi talijanskog jezika:

– Nažalost, ostala sam samo dva tjedna jer se škola morala zatvoriti. U Češkoj su zatvaranja škola počela prije nego u Hrvatskoj. Vidjela sam da nema smisla ostati i onda sam pokušavala pronaći način kako se vratiti. Već tada su bile zatvorene neke granice, pokušala sam ići preko Slovačke pa su mi javili iz ambasade da je već sve zatvoreno, onda preko Austrije, ali ni do tamo nisam mogla doći cestovnim ili željezničkim prijevozom.

Nakon toga sam počela gledati letove, nije bilo direktnih Prag – Zagreb ili Split pa sam tražila destinacije koje tada nisu bile na listi rizičnih zemalja. Nasreću, uspjela sam naći jedan preko Belgije, točnije Bruxellesa.

Na nesreću, taj joj je let ubrzo bio otkazan.

– Jutro nakon što sam kupila kartu došla je obavijest da je let Prag-Bruxelles otkazan. Imala sam samo jedan dan da nađem drugi let. Uspjela sam, ali javio se novi problem. Letovi nisu bili povezani, a između njih bilo je samo sat vremena. Bilo je upitno hoću li stići uzeti prtljagu i opet napraviti check-in, ali uspjela sam. Sletjela sam u Zagreb i nakon toga krenula u Split – kaže nam apsolventica i dodaje da su zrakoplovne karte bile vrlo skupe, ali u ovoj situaciji to joj nije bilo nimalo važno. 

Nema izgubljenih dana, svi će moći opet u inozemstvo


Iz Ureda za međunarodnu suradnju javljaju i dobru vijest za sve one studente kojima je prekinuto "Erasmus" iskustvo:

– Mobilnosti koje su prekinute ili odgođene zbog izbijanja krize s koronavirusom tretiraju se pogođenima višom silom, tako da svi studenti koji nisu uspjeli ostvariti svoj program do kraja moći će se prijaviti na natječaje za mobilnost studenata u ljetnom semestru predstojeće akademske godine, koji će biti objavljeni do kraja travnja.

Neki od studenata koji su morali otkazati ili prekinuti svoje mobilnosti su se već prijavili na sada zaključeni natječaj za zimski semestar i cijelu akademsku godinu.

#KORONAVIRUS#STUDENTI#SPLIT#ERASMUS

Izdvojeno