StoryEditor
Splitkonačno

Od ovog tjedna na Križinama moći će se cijepiti i alergičari, njihovi obiteljski liječnici moraju dostaviti popis. Preporuka je da dobiju Johnson & Johnson

4. svibnja 2021. - 11:11

Odgovorni su se napokon uspjeli dogovoriti o osnivanju ambulante unutar KBC-a Split, u kojoj će, u kontroliranim uvjetima, uz prisustvo anesteziologa, biti cijepljeni svi oni koji za takvim cijepljenjem i kontrolom imaju potrebu.

Uz malu pomoć "Slobodne Dalmacije", koja je aktualizirala ovaj problem, naime, javljali su nam se sugrađani koje nitko nije htio cijepiti zbog toga što su alergičari, te su se sastali predstavnici KBC-a Split, Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ), Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ) i obiteljske medicine.

– Dogovoreno je da će bolnica u krugu Hitnog internog prijama na Križinama, jednom tjedno, vjerojatno u jutarnjim satima, dok ima potrebe, cijepiti pacijente koji su u svojoj anamnezi imali anafilaksiju na neki lijek ili angioedem ili urtikariju na neku prijašnju terapiju. Obiteljski liječnici će takve pacijente slati u tu ambulantu te će oni biti cijepljeni uz prisustvo anesteziologa i epidemiologa – rekla nam je dr. Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine i zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Sada obiteljski liječnici u županiji moraju popisati takve pacijente i listu poslati KBC-u, pa će ti pacijenti dobiti obavijest o terminu cijepljenja.

– Očekujemo da će ambulanta s radom započeti za nekoliko dana, a predstavnica NZJZ SDŽ-a je predložila Johnson & Johnson, kao najsigurnije cjepivo za cijepljenje ovog dijela populacije, jer se radi o vektorskom cjepivu i cjepivu koje se daje samo jedanput i koje ima najmanje anafilaktičkih reakcija – pojašnjava dr. Krolo.

Na kraju nam je dr. Krolo rekla kako očekuje da u našoj županiji ima najviše 500-tinjak takvih pacijenata, koji su "teži" alergičari i koji su tijekom svog života imali anafilaktički šok.

item - id = 1096074
related id = 0 -> 1129506
related id = 1 -> 1129966
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2021 11:23