StoryEditorOCM
Splitživotna drama Vladimira Stankovića

Od ljetos zarobljen u Splitu: Zbog suda u Srbiji, ne smijem kući u Norvešku!

Piše PSD.
12. prosinca 2012. - 23:33
Život je Vladimira Stankovića (35) zarobio onog trenutka kada je stupio nogom na splitski aerodorom. Bilo je ljeto, dvadeset i prvi dan kolovoza, gotovo 40 Celzijevih stupnjeva u zraku...

Spremao se otići po svoju četverogodišnju kćer u Bosnu i Hercegovinu, gdje je djevojčica provela mjesec dana s bakom i djedom. Doletio je iz Osla u Norveškoj, gdje živi, gdje radi, gdje je ostavio suprugu i tada - dvomjesečnog sina.

Dvojno državljanstvo

Vladimir je, naime, norveški i srpski državljanin.

Kontrolom dokumenata na Resniku doznao je kako za njim postoji tjeralica, koju je izdala Republika Srbija. Naši su ga policajci stoga priveli sucu.

- Od tada do danas ja sam stanovnik Splita. Gotovo četiri mjeseca. Ne smijem se zbog mjera opreza udaljiti iz grada - kazuje nam Vladimir.

Pojašnjava što je to krenulo krivo. Prije desetak godina naivno je u Aleksincu u Srbiji sjeo s poznanikom u vozilo i napravili su, što bi Splićani rekli, “đir po gradu”. Nije znao da je njegov poznanik to vozilo – ukrao.

‘Neovlašteno korištenje’

Policija ih je po dojavi svjedoka zaustavila, provjerila njihove dokumente i napisala im prijavu. U odsutnosti mu je suđeno, dobio je četiri mjeseca zatvora zbog “neovlaštenog korištenja tuđeg vozila”. Roditelji su Vladimiru 2008. godine javili u Norvešku kako mu je dosuđen zatvor, no, priznaje nam, to je ignorirao.

- Kod vašeg suca sam ljetos naišao na razumijevanje. Nije me smjestio u ekstradicijski pritvor, već me pustio na slobodu, s time da sam obvezan svakog se dana javljati policiji. Naravno, putovnica mi je oduzeta - kazuje nam nesretni Vladimir.

Odmah je rekao sucu da se slaže s time da ga se po hitnom postupku izruči Srbiji, kako bi odslužio svoj dug društvu. No, hitni se postupak dobrano odužio.

Vladimir je u Splitu iznajmio sobu u Radunici i potrošio ušteđevinu. Supruga mu iz Norveške šalje novac, sama odgaja djecu i to je ono što mu tjera suze na oči:

- Ostavio sam dvomjesečno dijete, a sad mi sin ima već pola godine - kazuje nam.

Zašto se postupak izručenja toliko zakomplicirao, upitali smo Jadrana Franceschija, Vladimirova splitskog branitelja po službenoj dužnosti.

- Nadam se da će sve biti gotovo u idućih desetak dana. Naime, u međuvremenu je Vladimira amnestirao paraćinski sud, i to na način da mu je oprošteno 50 posto kazne. Ostalo mu je još dva mjeseca i petnaest dana odslužiti. Ova odluka mu se dostavlja putem međunarodne pravne pomoći, pa kada je Vladimir zaprimi i potpiše – ona u roku od tri dana postaje pravomoćna. O tome Ministarstvo pravde u Srbiji treba obavijestiti hrvatske kolege, a sve po obavljenoj pravnoj pomoći - kazuje nam odvjetnik i nastavlja:

- Kako prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i ugovoru o izručenju između naših dviju država ne postoji mogućnost izručenja za one kojima je ostatak kazne ili sama kazna manja od četiri mjeseca, to očekujem povoljan ishod i za gospodina Stankovića. Nažalost, odluka o amnestiji nije došla u ranijoj fazi postupka, što bi ubrzalo čitavu proceduru i skratilo Vladimirov boravak u našoj zemlji - veli nam odvjetnik Franceschi.

Vladimir je u posljednja četiri mjeseca dobro upoznao Split, stekao je i nekolicinu prijatelja koji mu pomažu da “potroši” vrijeme. Vrijeme je ono čega sada ima na pretek.

Nikada ni prekršaja

- Boli me to što sam izgubio posao u Norveškoj, niti jedan normalan šef neće i ne bi čekao radnika da se vrati s ovolikog godišnjeg odmora, za koji nema normalnoga objašnjenja - kazuje nam Vladimir.

Boli ga to što je obilježen kao kriminalac, a nikada nije imao niti prometni prekršaj. Grijeh iz mladosti drži nepromišljenošću, čak i glupošću, ali da će ga koštati četiri mjeseca života (do sada) nije mogao ni slutiti.

Očekivao je, kaže, da će u roku od par tjedana biti izručen Srbiji, tamo je angažirao odvjetnika, i on je za sve ovo vrijeme uspio “izboriti” ukidanje prve presude. Umjesto dosuđena četiri mjeseca zatvora, Vladimir je sada dužan “odslužiti” dva mjeseca i 15 dana zatvora.

Nakon cijele ove muke, izgubljenog vremena, izgubljenih živaca i (nepovratno) izgubljenog dijela života - najvjerojatnije je da će Vladimiru nakon završetka cijele birokratske procedure i posredovanjem međunarodne pravne pomoći biti vraćena putovnica i da će otići iz Hrvatske kao slobodan čovjek.

MILENA BUDIMIR
FOTO: VOJKO BAŠIĆ / CROPIX

Zadovoljština u Strasbourgu

Čim se sve ovo završi, odlazim u Strasbourg i tamošnjem ću sudu priložiti tužbu na kršenje ljudskih prava, protiv Srbije. Jasno mi je da hrvatski sud ima vezane ruke u cijelom slučaju, bez onog u Srbiji. A oni, čini mi se, strahuju da će mi morati platiti moj boravak u “ekstradicijskom pritvoru”, jer ova mjera opreza to i jest, veli Vladimir Stanković.

Noćna mora i prva bura

Dočekao je Vladimir i zimu u Splitu. Živa se u termometru spustila na tri stupnja, a on osjetio svoju prvu buru.

- Trebate vidjeti zimu u Norveškoj, ovdje je sasvim ugodno - kazuje nam Vladimir i sanja kako će što prije doći na aerodorom u Oslu i sa svojom obitelji zaboraviti noćnu moru koja mu je život, doslovno, zamrzla na nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 01:19