StoryEditorOCM
SplitMANJI TROŠKOVI

Od danas su splitski polupodzemni kontejneri postali ‘pametniji‘; započeli su s radom napredni senzori, evo kako...

Piše Split SD
23. siječnja 2023. - 12:17

Iz "Čistoće" javljaju kako su opremili polupodzemne spremnike s njihovim naprednim senzorima koji će u realnom vremenu očitavati napunjenost, kao i svako otvaranje poklopca na njima.

- Senzori su ugrađeni u sve polupodzemne spremnike u Gradskom kotaru Plokite. Prošlog petka su odrađene finalne instalacije kojima su senzori počeli s radom. Ovo je velik korak za Grad Split i "Čistoću" jer se aktivacijom senzora uvelike povećava optimizacija samih spremnika te kontrola njihovog punjenja i pražnjenja - izjavio je Ivan Mrvoš, direktor IT tvrtke "Include".

image

Ivan Mrvoš

Bozidar Vukičević/Cropix

Plokite su prvi splitski kvart u kojem su klasični kontejneri zamijenjeni modernim polupodzemnim spremnicima. Stanovnicima ovog gradskog kotara omogućena je infrastruktura za lakše odlaganje svog prikupljenog miješanog komunalnog otpada, biootpada, papira i plastike.

- Podaci prikupljeni putem senzora pohranjivat će se na udaljeni server gdje će se vršiti daljnje analize u razdoblju od nekoliko mjeseci. Time će se dobiti detaljan uvid u dinamiku punjenja spremnika na pojedinim lokacijama, te će se primjerice znati u koje se doba dana, ili koje dane u tjednu, spremnici najbrže pune otpadom.

image
Duje Klarić/Cropix

Osim toga, uz pomoć senzora moći se odrediti precizna količina otpada generirana prilikom svakog bacanja u spremnik - pojašnjavaju iz ove komunalne tvrtke.

Kako je naglasio Ivica Karoglan, direktor "Čistoće", početak rada senzora ugrađenih u polupodzemne spremnike uvelike će olakšati posao djelatnicima "Čistoće" jer će se na osnovi izrađenih analiza znati koliko otvaranja je potrebno da se jedan spremnik potpuno napuni, te će se u budućnosti moći planirati optimalan broj tjednih pražnjenja svakog spremnika.

image

Ivica Karoglan

Vojko Bašić/Cropix

- To bi u konačnici trebalo smanjiti troškove prikupljanja, emisije CO2, ali i osigurati da se na pojedinim lokacijama ne događa prekomjerno punjenje spremnika - navodi Karoglan.

Projekt polupodzemnih spremnika će se tijekom ove godine s Plokita proširiti u sve ostale gradske kotareve, a odvajanjem korisnog otpada u za to predviđene spremnike, građani Splita utjecat će direktno na smanjenje onečišćenosti vode, zraka i tla, uštedu energije i smanjenje količine otpada kojeg više nije moguće reciklirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 18:02