StoryEditorOCM
SplitPOTPUNI DEBAKL

Od 20 tisuća splitskih studenata, na cijepljenje protiv HPV-a odazvalo se samo njih 20! Mnogi ni ne znaju da šire bolest, a posljedice mogu biti fatalne

16. svibnja 2022. - 20:05

Postoji li u Hrvatskoj gora kletva od one "dabogda te dopalo cijepljenje"?

Nakon što pročitate ovu priču, koja zvuči gotovo nevjerojatno, ali nije nevjerojatna budući da se zbiva u Splitu, gdje je sve vjerojatno, vidjet ćete da je relativni neuspjeh cijepljenja protiv COVID-a 19 u Splitsko-dalmatinskoj županiji samo nastavak neuspjeha u usporedbi s nekim drugim cijepljenjima koja su "izmišljena" puno prije.

Dakle, u posljednja dva termina koja su na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije organizirana za oko 20.000 studenata Sveučilišta u Splitu kako bi se cijepili protiv humanog papiloma virusa (HPV), na besplatno cijepljenje odazvalo se njih 20 ili "čak" 0,1 posto svih studenata u Splitu!

'Nisu svjesni da šire bolest'

Ovu poražavajuću informaciju potvrdila nam je doc. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

– Kao što javnost zna, u Republici Hrvatskoj je od 2007. godine omogućeno cijepljenje protiv HPV-a, odnosno virusa koji uzrokuje određene oblike karcinoma i drugih bolesti kod žena, ali i kod muškaraca. Interesantno je da se osam od deset spolno aktivnih osoba zarazi tijekom života HPV-om, a da to i ne znaju, pa nisu ni svjesni svoje bolesti, ali ni toga da dalje mogu zaražavati svoje partnere – rekla nam je dr. Karin.

image
Vojko Bašić/Cropix

Muškarci od HPV-a mogu dobiti karcinom penisa, anusa i orofaringsa, dok kod žena može izazvati karcinom grlića maternice, rodnice, stidnice i orofaringsa.

– U svijetu planiraju do 2030. godine cijepiti 90 posto ciljane populacije (mladih) kako bi iskorijenili karcinome uzrokovane HPV-om. Cijepljenjem protiv HPV-a možemo spriječiti više vrsta karcinoma koje on uzrokuje – kaže dr. Karin.

Zbog toga je ovaj postotak od 0,1 posto onih koji su se odazvali na besplatno cijepljenje ogroman debakl.

– Cjepivo protiv HPV-a u Hrvatskoj dostupno je kao dio Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a i besplatno je, što je važno naglasiti, jer je 2007., kad se započelo s cijepljenjem protiv HPV-a, koštalo 970 kuna po dozi, a potrebne su tri doze koje se primaju u razmaku od šest mjeseci – objašnjava naša sugovornica.

image

Cijepljenje protiv HPV-a provodi se od 2007. godine 

Ronald Goršić/Cropix

Smrtnost veća od 40 posto

Dr. Karin dalje navodi kako je od karcinoma grlića maternice u našoj državi u 2020. godini oboljelo 336 žena, od kojih je 140 umrlo, što iznosi 41,6 posto svih oboljelih, a to su, veli, grozne brojke.

Odnosno, da su se ove žene cijepile protiv HPV-a, vrlo vjerojatno ne bi oboljele od karcinoma grlića maternice i danas bi vrlo vjerojatno bile žive.

Po nacionalnom programu, omogućeno je cijepljenje za djecu od osmog razreda osnovne škole i za sve studente do 25. godine života.

– Termine za cijepljenje protiv HPV-a imamo ponovno danas (utorak) i sutra na Zavodu u Vukovarskoj ulici od 13 do 15 sati, i nadam se da će odaziv biti puno bolji nego sada. Na kraju bih htjela istaknuti da se čak 80 posto studenata s Medicinskog fakulteta u Splitu cijepilo protiv HPV-a – zaključila je dr. Karin.

I po ovoj priči izgleda da veliki broj hrvatskog stanovništva ima velikih problema s bilo kojom vrstom cijepljenja, a ne samo s onim protiv COVID-a 19.

Stoga bi zaista trebalo još bolje educirati naše ljude, od kojih mnogi ne žele od prve prihvatiti da je cijepljenje korisno i potrebno, pa bi im to trebalo u određenim intervalima ponavljati, jer ponavljanje je majka znanja.

ISKORISTITE PRILIKU

Termine za cijepljenje protiv HPV-a imamo ponovno u utorak i u srijedu na Zavodu u Vukovarskoj od 13 do 15 sati. Nadam se svakako boljem odazivu - kaže dr. Karin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. veljača 2023 10:44