StoryEditor
SplitIZGLEDAN KANDIDAT

Obnovljeni Hrvatski dom u centru Splita postaje nova ustanova, a šef bi joj mogao biti hvaljeni bankar koji je na čelu Glazbene mladeži

Piše Tihana Marović
21. srpnja 2020. - 15:18

Grad pod Marjanom prošlog je petka, na sjednici Gradskoga vijeća, službeno dobio još jednu javnu ustanovu u kulturi grada, svježe obnovljeni "Hrvatski dom" u Tončićevoj ulici.

Iako je oporba, na čelu s Goranom Koturom (SDP) i Marijanom Puljak (Pametno), zagovarala da spomenutom ustanovom upravlja splitski HNK, s 15 vijećnika za, četiri protiv i tri suzdržana, nova ustanova je osnovana, a već danima glavna je tema kulturnih kuloara tko će postati prvi čovjek "Hrvatskog doma".

Pravo imenovanja vršitelja dužnosti ravnatelja na godinu dana ima gradonačelnik Andro Krstulović Opara, no kako nam je potvrđeno iz njegova ureda, on još uvijek nije nikoga imenovao na tu funkciju. Upućeni tvrde da bi izbor mogao pasti na Marina Kaporela, aktualnog ravnatelja Glazbene mladeži Split.

Kulturni angažman

Kaporelo je u kulturnom životu grada poprilično poznat, a kolege za njega zaista imaju samo riječi hvale. Rođen je 1976. godine u Splitu, nakon završene srednje škole profesionalni put započeo je u bankarskom sektoru, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u rodnome gradu, na diplomskom specijalističkom studiju Javne uprave, na temu srednjovjekovnih statuta dalmatinskih gradova.

U javnom životu poznat je po angažiranom radu na kulturnom polju, osobito na području glazbene umjetnosti. Glazbeni razvoj ovog tenora obilježila su dva sastava: Gradski zbor "Brodosplit", u kojem je pjevao 12 godina, te muški vokalni sastav "Cantores Maruli", čiji je osnivač upravo Kaporelo. "Cantores Maruli" dobio je ime po ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću, nastao je u Splitu krajem 2007. godine s ciljem izvođenja i promicanja sakralnog stvaralaštva domaćih autora koji su, unatoč neupitnoj vrijednosti, još uvijek slabo poznati ili nepoznati domaćoj, a još više glazbenoj javnosti izvan Hrvatske.

Njegujući tu tradiciju, Kaporelo je, među ostalim, kao autor i koautor sudjelovao u nastanku nesvakidašnjih projekata "Priča o Marku Maruliću", "Jadransko glagoljanje" te "Meštrovićeva Pasija".

Zanimljivo je kako je u rujnu 2015. gostovao na "Susretu s autorom" izdavačke kuće "Verbum", na kojem je razgovor s njim moderirala Jelena Hrgović Tomaš, danas zamjenica gradonačelnika, a tada još uvijek zaposlenica "Verbuma". Govora o poznanstvima, vezama i nepotizmu u ovoj priči, reklo nam je više upućenih, nema, jer Kaporelo, sugeriraju nam, vrlo predano, savjesno i odgovorno obavlja svaki svoj posao, te bi – smatraju mnogi – upravo on bio izvrstan odabir na funkciju ravnatelja "Hrvatskog doma".

Autor brojnih programa

Posljednje četiri godine proveo je kao prvi čovjek Glazbene mladeži Split, i to, ako je suditi prema projektima i povučenim sredstvima, poprilično uspješno. Svakako bi trebalo spomenuti projekt "U mala mjesta, kultura smjesta!", koji kulturne sadržaje dovodi u mala mjesta Dalmatinske zagore i otoka srednje Dalmacije, ali i suradnju s Centrom "Juraj Bonači" na projektu "Glazba pomaže".

Pod njegovim vodstvom Glazbena mladež Split godišnje je ostvarila više od 170 programa, s više od 3000 izvođača, te 27.000 posjetitelja. Kad je u pitanju koncertna dvorana u Tončićevoj ulici, i tu je bio aktivan.
Naime, nakon što Split već puna tri desetljeća, s gašenjem "Dalmacijakoncerta", nije imao pristojnu dvoranu, kao ni direkcije koja bi se bavila organizacijom glazbenih događaja u gradu, lokalni glazbenici osnovali su Platformu glazbenih inicijativa Split – petnaest udruga, umjetničkih organizacija i obrazovnih institucija koje djeluju u gradu i širem gradskom području – kako bi gradska uprava mogla prepoznati glazbene potencijale koji djeluju, ali i čekaju pravi dom za svoje nastupe. Pogađate, upravo je Kaporelo izabran za koordinatora Platforme.

Prošle je godine primio odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u očuvanju hrvatske glazbene kulturne baštine, poticanje i afirmaciju mladih hrvatskih umjetnika te njihovu promociju u Republici Hrvatskoj i svijetu.
Očekivano, sam Kaporelo nam nagađanje o prelasku na novu funkciju nije mogao potvrditi, zamolio je tek da pišući tekst ne pretjeramo jer, kako nam je kazao:

– Onaj tko uđe u konklavu kao papa izlazi kao kardinal!

item - id = 1033666
related id = 0 -> 1137622
related id = 1 -> 1137579
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2021 05:59