StoryEditor
Splituzor navijačima

Obnovljen mural legendarnom Žanu: Torcida odmah reagirala na vandalski čin i restaurirala posvetu velikom čovjeku

Piše Ivana Perković
22. listopada 2020. - 17:50

Jučer je splitsku javnost nemalo šokirao vandalski čin u Ulici Matice Hrvatske. Nepoznat netko bojom je prelio lice Žana Ojdanića na muralu napravljenom dan nakon njegove tragične smrti 2016. godine.

Ovaj potez posebno je rastužio prijatelje pokojnog Ojdanića kojima nisu bili jasni motivi počinitelja. Ali baš kao što su najavili, mural je u kratkom vremenu restauriran. Već dan poslije izgleda kao nov.

Podsjećamo, Žan Ojdanić je bio hrvatski branitelj, prvi predsjednik KN Torcida i prvi predsjednik Udruge Naš Hajduk. Još za vrijeme života postao je 'zaštitno lice' Torcide, ujedinio je sve struje ove navijačke skupine i inicirao izradu navijačkog kodeksa. Istaknuo se i brojnim humanitarnim akcijama.

U travnju 2016. godine poginuo je u 46. godini života prilikom skoka padobranom. Dan poslije u njegovu čast pripadnici Torcide oslikali su mural ispod Sveučilišnog mosta na kojem su uz njegov lik ispisane riječi koje pokazuju što je pokojni Ojdanić značio za njih: "čovik”, "otac”, "hrabar” "uzor”, "idol”, "brat”, "prijatelj”, "zaštitnik”, "srčan”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 05:17