StoryEditor
SplitNOVO RUHO Sv. FILIPA NERIJA

Obnavljaju se zvona jedne od dviju živih crkvi u Palači: skromni objekt je slabo poznat Splićanima, ali krije zanimljivu povijest

22. listopada 2019. - 20:56

Kako se sve u povijesnoj jezgri zaodjenjuje u skele, tako je na red došla i akademska crkva svetog Filipa Nerija.

No, nisu u pitanju veliki radovi. Na gradilišnoj ploči piše kako je riječ o restauratorskim radovima na kamenoj preslici i zvonima crkve, a taj podatak nam je potvrdila projektantica Marijana Kovačić.

Za razliku od većine crkava u Splitu, crkva sv. Filipa Nerija nema klasični zvonik, odnosno koristi "preslicu". Kako je u jednom stručnom članku primijetio pokojni prof. Ante Sapunar, crkva sv. Filipa Nerija Splićanima je malo poznata, iako je uz Sv. Duju jedina u funkciji unutar Dioklecijanove palače, još i prije suvremenog egzodusa stanovništva iz jezgre. Naime, crkvice sv. Marije, sv. Lucije i Gospe od Zvonika su rijetko u upotrebi.

Crkva je građena u dva navrata, a današnji izgled dobila je 1735. godine po projektu Francesca Melchiorija, vojnog inženjera u službi Mletačke Republike. Vrlo je zanimljivo da njezino pročelje i portal nisu slučajno okrenuti prema Poljani Grgura Ninskog.

Naime, u to vrijeme je postojao plan da se u Palači podigne velika barokna katedrala, kojoj bi Dioklecijanov mauzolej služio kao atrij. Srećom to se nije dogodilo zbog raznih okolnosti, među kojima su i protuosmanski ratovi koji su se vodili i u samim splitskim predgrađima.

Tako je crkva sv. Filipa Nerija ostala jedina veća barokna crkva u gradu. Zanimljivo da je imala rakošniju unutrašnjost, s oltarima i umjetničkim slikama, u odnosu na vanjštinu koja je jednostavno i skladno izvedena, no za kićeni barok ipak dosta skromno.
Razlog je tome, primijetio je prof. Sapunar, što odnos po kojem sakralni objekt treba biti raskošniji iznutra negoli izvana predstavlja ideju da unutrašnjost simbolizira dušu, a vanjština tijelo Kristovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 01:26