StoryEditorOCM
Splitokupili se

Obišli smo Brda, stanovnici su ljuti: ‘Ispuhujemo krv, dica nam obolijevaju od bronhitisa, susjedi umiru od raka...‘

Piše Milena Budimir
31. ožujka 2023. - 21:34

- Možda nam je i predugo tribalo da se spojimo, ali će nas sad teško itko više rastavit - tako će stanovnici Gradskog kotara Brda, koje je nevolja nagnala da se okupe na kraju dana koji im je, priznaju nam, izazvao sve emocije poznate čovjeku.

- Neki su plakali, neki su imali potrebu vrištati, neki su zašutjeli, ali svima su se srca uzlupala i stvorio se grop u želudcu - nabrajaju.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix

Rezultati ispitivanja kvalitete zraka u njihovoj okolici pokazala su poražavajuće rezultate. Element kojim laički nazivamo otrov na Brdima u zraku vijori više nego li je zakonima dozvoljeno. Ista stvar je i s niklom.

Okupljeni u prostorima Gradskog kotara promišljaju što im je činiti dalje. Ogorčeni su, priznaju, čak i bijesni, ali znaju da jedino mirne glave izvojuju pobjedu. Pobjeda za njih bi bila - čist zaljev, čist zrak.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix

- Upozoravamo na ekološki problem godinama. Ignoriraju nas svi, toliko da smo izgubili povjerenje u sustav. Ali doznavši rezultate mjerenja danas, koja su bila javna, vratilo nam je nadu da nas ipak netko sluša, valjda će sada shvatiti ozbiljnost situacije - upozorava Nenad Kunac.

A na baš tu "situaciju" oni upozoravaju godinama. Bez odaziva. Bez reakcije.

Nabrajaju nam kako im susjedi jutrom ispuhuju krvave noseve, djeca češće oboljevaju od bronhitisa, petnaestak je brđana koji žive u neposrednoj blizini luke nažalost izgubilo bitku s bolešću čiji se naziv u Dalmaciji ne izgovara. Uz sve to činjenica kako im se odjeća koja se suši van kuće mora ponovno prati zvući smiješno.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix

- Skladišta bi u luci trebala biti zatvorena, rasuti materijal zaštićen od vjetra, pretovar se treba vršiti kao u svijetu - uz "vodene zidove", ali sve to pod uvjetom da su prve kuće udaljene par kilometara, a ne stotinjak metara od luke - tako nam pojašnjavaju oni koji su, kažu, obišli luka i luka na svjetskim morima.

- Nemamo ništa protiv poslovanja luke, ali to poslovanje mora biti bez oštećenih strana - kazuje nam prva žena kotara Ivana Runjić.

Kristina Dražić je prva susjeda luci, kuća joj je, veli, do zadnje pore začepljena prašinom.

image
Paun Paunović/Cropix

- Sada imamo dokaze za sve ono što godinama govorimo, vrijeme je da se institucije pozabave našim problemom. I Državni inspektorat i Ministarstvo zaštite okoliša. Sve što mi hoćemo je slobodno disati - veli.

Borba kontra milijuna, tako nazivaju ovo pomicanje, nadaju se, na bolje. Pomicanje kamenčića, a ne brda. Premda su na Brdima. Vranjički put, Petravićeva ulica, Sarajevska, Imotska, Drniška, Triljska, Put Brda, Put Sjeverne luke, Mostarska, Širokobriješka, Solinska, sve su to ulice u kojima živi oko šet tisuća ljudi.

- Kada se osuši komad robe vanka kuće, bude pokriven kristalićima, dica to zovu "šljokicama" - dobacuje Antonio Dražić, tužno se s njim slaže i Ratko Livančić i Luka Mravak i Luka Jakšić, pokazuju nam fotografije dječjih stopala. Crno.

- Postavljamo pitanja, ne napadamo, samo pitamo. Kako ćete nam pomoći - uglas vele.

Građanskim neposluhom će pomoći sami sebi, zajedno sa susjedima prošetati će, ponovno, pješačkim prijelazima. Možda to potakne vladajuće da im se obrate, premda, eto, nisu centar grada.

image
Paun Paunović/Cropix

- Mi smo ulaz u najlipši grad na svitu! Ulaz! A vidi nas, pokriveni smo prašinom i to otrovnom - jedan će od Luka.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević kao da ih je čuo, pa se taman dok je susret u kotaru završavao - javio na društvenim mrežama.

- Godinama građani u okolici Sjeverne luke ukazuju na znatne količine "prašine" kojom su izložena njihova kućanstva. Nakon brojnih prijava Državnom inspektoratu rezultat je bilo veliko ništa.

Sada, prvi put kada je Grad Split naručio mjerenje u neposrednoj blizini luke dobili smo uznemirujuće podatke kako su naši građani izloženi povišenoj količini taložnih tvari među kojima se nalaze povišene količine arsena i nikla, a arsen zna biti prisutan u povišenim količinama i u zraku! Navedene rezultate proslijedili smo Državnom inspektoratu na žurno postupanje - kazao je.

- Nadamo se brzoj reakciji Državnog inspektorata, ako treba zamjenit ćemo i cijev od kanalizacije da budu ažurni u postupanju - dodao je Ivošević.

Direktor Luke d.d. Filip Rogošić nas je obavijestio kako će u ponedjeljak djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo uzorkovati vanjski teret u luci, testirati će ga i na nikal i na arsen, a potom će rezultate ispitivanja objaviti javno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 13:54