StoryEditorOCM
Splitovo je level pro

Obećali mu preko 15 tisuća eura naknade štete žrtvama računalnih prijevara pa ga opet nasamarili, i to ne za male pare

Piše Split SD
3. listopada 2023. - 10:55

Splitska policija je izvijestila da su policijski službenici zaprimili prijavu 47-godišnjaka koji zbog sumnje u kazneno djelo računalne prijevare.

Naime, oštećenog muškarca je sredinom rujna nazvala ženska osoba koja mu je kazala da mu pripadaju određena sredstva od tvrtke koja se bavi naknadom štete žrtvama računalnih prijevara te kako će mu biti isplaćena njegova sredstva no da je potrebno da za registraciju uplati 250 eura.

- Nakon uplate 47-godišnjaka je nazvao nepoznati muškarac koji mu je putem telefonske aplikacije poslao navodno rješenje o isplati sredstava u iznosu većem od 15 tisuća eura, ali tražeći uplatu provizije koju je oštećeni također uplatio. Potom je zaprimio još jedan poziv kada je osoba preko telefona zatražila dodatnu uplatu provizije kazavši da će mu potom biti isplaćen iznos veći od 50 tisuća eura.

Nakon što je uplatio i tu proviziju nepoznate osobe više se nisu javljale na mobilne telefone te je shvatio da je prevaren i oštećen za iznos veći od četiri tisuće eura koliko je ukupno u tri navrata uplatio. Slijedi kriminalističko istraživanje - kazali su iz PU splitsko-dalmatinske. 

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela, iz splitske policije savjetuju građanima da budu vrlo oprezni u on line transakcijama, da prethodno provjere kome uplaćuju svoj novac i da ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama odnosno da ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.

U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva "SafetyNet-Bitka za sigurnost" jer žele da 2023.godina bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2023 04:31