StoryEditor
Splittrovanje na hvaru

Obdukcija potvrdila da je talijanski turist preminuo uslijed udisanja ugljikovog monoksida; Djeca i dalje životno ugrožena, otrovom im zahvaćeni mozak, srce, jetra...

14. kolovoza 2019. - 15:53
kbc_split5-140819

NOVIJE

Kako neslužbeno doznajemo, obdukcijski nalaz preminulog talijanskog državljanina potvrdio je sumnje da je on preminuo uslijed udisanja ugljikovog monoksida.

Udisanjem ugljikovog monoksida prvenstveno stradava mozak, kao i ostali vitalni organi u tijelu.

PRVA VIJEST

Ravnateljstvo KBC-a Split izvijestilo je na konferenciji za novinare o zdravstvenom stanju stradalih Talijana koji su jučer helikopterom prebačeni s Hvara u splitsku bolnicu. Na brodu se otrovalo šest osoba  - umro je talijanski menadžer Eugenio Vinci (57), a pet osoba završilo je u bolnici, među kojima je i dvoje djece.

- Djevojčica i dječak koji se nalaze na JIL-u za djecu i dalje su životno ugroženi. Radi se o višeorganskom zatajenju, a životne funkcije održavamo lijekovima. Kod laboratorijskih nalaza pronađeno je znatno povećanje karboksihemoglobina u krvi, što je najvjerojatnije posljedica udisanja ugljikovog monoksida. Trovanjem organizma zahvaćeni su mozak, srce, jetra i bubrezi. Kao što sam rekla, stanje je veoma ozbiljno. Koliko će liječenje trajati, to nitko ne može znati u ovom trenutku. - rekla je dr. Branka Polić te dodala:

- U trenutku kad su djeca dovedena u bolnicu vrijednosti nisu toliko bile povećane da bi bile opasne za život no treba vidjeti kolike su vrijednosti bile u trenutku dok su oni udisali otrovne plinove. Što vrijeme dalje protječe, razina karbohemoglobina je u opadanju. Provodimo sve terapijske postupke za održavanje života djece.

 

Talijanka (46) koja je otrovana na brodu bolje se osjeća, dvoje odraslih turista pušteno na kućnu njegu

Kako doznajemo, obdukcija preminulog talijanskog državljanina je završena, međutim o rezultatima obdukcije liječnici nisu željeli govoriti na konferenciji budući da za to, kako kažu, nisu ovlašteni.

Sve je izglednije da je uzrok trovanja Talijana bio ugljikov monoksid: djeca su stabilno, ali i dalje životno ugrožena, funkcija bubrega im je sačuvana, no liječnici strahuju za ostale organe... Državni odvjetnik i policija ponovno će pregledati brod

Upravo dok je trajala konferencija za novinare, na magnetsku Rezonanciju mozga prvo je odveden petogodišnji dječak, a nakon njegova 14-godišnja sestra. Kako neslužbeno doznajemo, magnetska rezonancija kod dječaka pokazuje određene promjene na mozgu uvjetovane nedostatkom kisika, međutim o kakvim se točno promjenama  radi - za sada ne znamo. Nalaz djevojčice se još uvijek nije gotov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 11:09