StoryEditor
Splitturizam i korona

Dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije: Domaćin je dužan brinuti se o zaraženom gostu najdulje tri dana

7. srpnja 2020. - 20:41
Mario Todorić/HANZA MEDIA

Zbog blagog rasta zaraženih koronavirusom u gradu pod Marjanom posljednjih dana, pa i prvog zaraženog gosta, državljanina Velike Britanije, zavukao se strah među iznajmljivače, a glavno pitanje koje ih muči jest što učiniti ako se gost zarazi koronavirusom.

Razloga za paniku zaista nema, a svi koji se žele dodatno informirati sve informacije mogu dobiti iz uputa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, koje detaljno propisuju postupak kod pojave bolesti gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije koronavirusa.

– Kada se kod gosta postavi sumnja na zarazu ili se pojave blagi simptomi, primjerice temperatura, vlasnik apartmana ili gost kontaktira COVID ambulantu, koja je u Splitu na Mertojaku, i dogovara se pregled, testiranje ili što je već potrebno, i gost u tom dijelu procesa ne može biti izvan apartmana. Kada stignu rezultati testiranja, ako je negativan, onda je sve jasno, ako je pozitivan, izbor je da se gost vrati kući, i to isključivo u privatnom prijevozu i u suradnji s epidemiološkim službama obiju država, ili mora biti smješten u smještaj koji osigurava lokalna samouprava – kazao nam je dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, demantirajući, odnosno, bolje rečeno, prepravljajući vlastitu izjavu koju je samo dan prije dao našem novinaru, o tome da iznajmljivač mora zadržati gosta cijelo vrijeme njegova boravka o svom trošku, u svojoj smještajnoj jedinici, te da je za njega dužan brinuti se neovisno o svojim sljedećim rezervacijama.

image
Marko Rađa
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

– Domaćin se mora brinuti o gostu samo do saznanja o tome je li gost pozitivan ili negativan na koronavirus. To može trajati dan, dva, najdulje 72 sata. Upute su potpuno jasno napisane i razloga za paniku nema – upućuje nas ravnatelj Rađa.

Dakle, procedura je ovakva: ako u prvom kontaktu nadležni liječnik postavi sumnju da je osoba zaražena virusom, iznajmljivač treba zamoliti gosta da ostane u smještajnoj jedinici sa zatvorenim vratima, osigurati mu medicinsku masku i papirnate maramice u dovoljnoj količini, te ga uputiti da ne izlazi iz smještajne jedinice sve do liječničkog pregleda i dobivanja daljnjih uputa.

Zaposlenici smještajnog objekta, kao i iznajmljivači, ne ulaze u sobu u kojoj je osoba pod sumnjom na COVID-19, kao ni sobe njima bliskih kontakata, a goste se obavijesti da se zamjena posteljine, kao i čišćenje sobe neće odvijati na uobičajeni način. Svaki takav gost mora sam održavati čistoću, a u apartmanima vlasnik će, za taj dan ili dva dok se ne postavi dijagnoza, organizirati dostavu hrane i ostalih potrepština za gosta do vrata sobe.

Gosti koji su dio iste grupe ili iste obitelji s oboljelima također moraju ostati u svojim sobama do konkretnog nalaza. Ako liječnik utvrdi da gost nije zaražen koronavirusom, određuje mu terapiju za njegovo stanje, samoizolacija se ukida gostu i njegovim bliskim kontaktima.

U slučaju potvrde koronavirusa kod gosta, vrijedi sljedeće: ili se hospitalizira, ili se smješta u organizirani smještaj za izolaciju u zajednici, koji je predviđen za takve potrebe od strane lokalne samouprave. Iznajmljivač, odnosno osoba u domaćinstvu u kojemu se pruža usluga smještaja, koja je bila u bliskom kontaktu s osobom kojoj je potvrđen koronavirus, mora biti u samoizolaciji.

Sva ova pravila teško su pala iznajmljivačima, kojima u gradu pod Marjanom sezona ionako nije bila nikad slabija.

– Priča se i pričat će se svašta, posebice na društvenim mrežama. Ja se držim uputa Nastavnog zavoda, isprintao sam ih i ne konzumiram više nikakve sadržaje, moram se ograditi od svake vrste podizanja panike i nervoze. Činjenica je, a to je ono najvažnije, da se ništa ne događa o trošku iznajmljivača. Nije to ugodna situacija, ali živimo u vremenu kada je sve rizično. Znam svoja prava, mi smo gostoljubiv grad, iznajmljivanjem se bavim već osam godina i uvijek pomognem svojim gostima, pa ću i sada, ne daj Bože potrebe – govori nam vlasnik nekoliko apartmana u Velom Varošu.

Ovo ljeto za iznajmljivače u njegovu kvartu će biti sušno, prognozira, cijene su nešto niže nego lani, no ne i drastično.

– Cijene se još uvijek drže, niže su za nekih 20 do 30 posto, nije lako spustiti cijenu nečeg u što si godinama ulagao i čemu si dugo podizao vrijednost. Imao sam gotovo cijelo ljeto popunjeno prije koronavirusa, no dio gostiju mi je otkazao, dio se još premišlja, a ima i nešto novih rezervacija. Ima i praznog hoda u kalendaru, no svaki euro u ovakvoj situaciji je itekako vrijedan. Dolaze uglavnom mlade osobe, oni se virusa očito manje boje – kaže naš sugovornik.

Njegove riječi potvrđuju i iz malog, ali luksuznog hotela u samom srcu grada. Noćenje za dvoje s doručkom spustili su na tek nešto više od 80 eura, nisu skroz popunjeni, a i s rezervacijama koje imaju situacija je neizvjesna.

– Gosti otkazuju sve do nekoliko dana do dolaska, pa je vrlo teško davati prognoze; lagali bismo kad bismo rekli da u potpunosti nema interesa. Što se moguće zaraze turista koronavirusom tiče, upoznati smo sa svim točkama postupanja u takvoj situaciji, pa ćemo vidjeti. Srećom, još nismo imali takav slučaj. Naše poslovanje trenutno je riskantno, no više od samog virusa, goste brinu izjave slovenske i austrijske vlade. Boje se zatvaranja granica i uglavnom nas o tome najviše kontaktiraju prije dolaska.

Karantena opet na Duilovu?


Jedno od gorućih pitanja trenutačno je gdje će u gradu pod Marjanom biti karantena za goste koji se zaraze koronavirusom i hoće li to biti javno dostupan podatak. Najizglednija opcija je hotel "Zagreb", gdje je već bila uspostavljena karantena, no službenu potvrdu do zaključenja teksta nismo zaprimili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. studeni 2020 04:09