StoryEditorOCM
Splitnovi model

O sanaciji na Marjanu u Banovini - oprezno

Piše PSD.
26. srpnja 2013. - 00:57
Ministrica gradnje i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš najavila je mogućnost da se u negrađevinskim zonama park-šume Marjan bespravna gradnja legalizira preko plana sanacije.

Odluka na Gradu

- U park-šumi ima 70-ak nelegalnih kuća. Grad ne mora prihvatiti njihovo ozakonjenje. Može reći: “Mi ne želimo da te kuće tamo ostanu i srušit ćemo sve!”. Ali, to nije bila ideja kad sam s gradonačelnikom Baldasarom još u predizbornoj kampanji o tome razgovarala. Ideja je bila da se proba riješiti problem, jer on ostaje. Ideja ovog zakona je da riješimo stanje u prostoru – kazala nam je ministrica.

- Svaki plan bi morao odgovoriti što s devestiranim prostorom. Prostorni planeri moraju izaći na teren i odrediti uvjete pod kojima kuće mogu ostati u prostoru. Možda mogu sve, a možda neke ne mogu, to zahtijeva prostornoplanski pristup i analizu prostora. To nije uvođenje novih građevinskih zona, već su u pitanju uvjeti i kriteriji za sanaciju tog prostora - objašnjava ministrica.

Arhitekti u čudu

Međutim, arhitekti s kojima smo kontaktirali, a koji se bave izradom dokumentacije za legalizaciju bespravne gradnje pa su htjeli ostati anonimni, kazali su nam kako prvi put čuju za model legalizacije koji spominje ministrica. I dok Ministrica tvrdi kako je moguće planom sanacije legalizirati objekte u park-šumi bez uvođenja građevne zone, dotle je pročelnica za urbanizam Ružica Batinić Santro oprezna u izjašnjavanju o ovom pitanju.

- Ima raznih prijedloga, jedni pravnici kažu ovo, drugi ono. Čuli ste da Ministrica spominje sanacijske planove. Ne mogu u ovom trenutku reći hoće li to biti. I kako će se mijenjati GUP, treba naći model. Jer zakon kaže, dok je nešto park-šuma Marjan, ne može se legalizirati. Ne mogu reći ni je li to moguće izvesti a da se ne proglasi građevinska zona. Imamo ideja, ali nisam pravnica.

Mislim da nitko nije za proglašenje građevinske zone, niti da se mijenja granica park-šume. Možemo sačuvati izgrađeno, ali nećemo pustiti daljnju gradnju. Dogovorili smo vidjeti s Ministarstvom kako se može i ako se može. Do tada nećemo odbijati zahtjeve za legalizacijom. Ljudi su razumni, neki su dolazili pitati. Bitno je da su zahtjevi predani – smatra pročelnica.

Sandi Vidulić

Kerumova etaža više

Predsjednik Udruge Merjan, koja okuplja bespravne graditelje iz park-šume, Goran Jugović, nije bio voljan za izjave.

- Sanacija spomenuta i prije nego je izabran novi gradonačelnik spomenuta je davnih dana. Postoji u Zakonu o gradnji - bio je kratak Jugović. No, uspije li legalizacija na Marjanu, onda bi tamošnji divlji graditelji imali razloga za slavlje. Naime, u vrijeme Keruma Gradsko vijeće izglasalo je da bespravni graditelji izvan građevinskih zona mogu legalizirati etažu više od onih koji su bespravno gradili u građevinskom području. Tako bi se na Marjanu mogle legalizirati do 4 etaže, od kojih je jedna potkrovlje.


Poteštat Baldasar: Ići će se pojedinačno, od kuće do kuće

Ivo Baldasar kaže kako se želi pomoći ljudima koji nemaju nekretnine, osim obiteljske kuće na Marjanu.

- Još se dogovara procedura po kojoj bi se to riješilo. Ali, ići će se pojedinačno, od kuće do kuće. Ostale bi one, kako sam razumio, koje ne nagrđuju okoliš. Nismo za rušenje domova, ali ni za nove građevinske zone. Sad moramo vidjeti kako se to da izvesti u razgovorima s Ministarstvom – napominje gradonačelnik.


Propao pokušaj u Zagrebu

Ministrica Anka Mrak-Taritaš potvrdila nam je kako je 2005. kao pročelnica zagrebačkog Gradskog zavoda za urbanizam sudjelovala u izradi izmjena GUP-a kojima se nastojalo sanirati bespravnu gradnju oko 4000 kuća izvan građevnog područja bez uvođenja građevinskih zona.

- Ovo je sada drugačija sanacija, nisam bila baš za onaj model. Na kraju takav GUP nije nikad donesen, ostao je samo kao prijedlog – kazala nam je ministrica. Takav model “točkaste legalizacije kuća” podržavao je Milan Bandić. No, prijedlog GUP-a zaustavilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 02:15