StoryEditor
SplitTKO TO MOJE IME DOZIVA

O Domovinskom pokretu ovisi većina u najvećoj dalmatinskoj županiji, HDZ-ov koalicijski partner Kerum poručuje: Škoro s komunistima? Neka ide...

9. lipnja 2021. - 10:37
Trećina vijećnika, svi iz oporbenih redova, predložit će Imoćanina Ivicu Kukavicu za šefa parlamenta Duje Klarić/Cropix

Danas, točno u podne, znat će se sve! O našim planovima u radu Županijske skupštine.

Sve će biti tada jasno, pa se vidimo na konferenciji za medije ispred zgrade Županije splitsko-dalmatinske – koncizan je bio Nikola Grabovac, predsjednik regionalne organizacije Domovinskog pokreta (DP) i član Predsjedništva Škorine stranke na nacionalnoj razini.

image
'Danas će sve biti jasno', poručuje Nikola Grabovac
Duje Klarić/Cropix

Tada ćemo vjerojatno napokon i doznati kome se "friška" stranka na našem političkom nebu priklonila, sa svoja tri vijećnika, za konstituiranje regionalnog parlamenta. Naime, DP u aktualnim odnosima snaga u budućoj Skupštini sa 47 vijećnika tražena je "udavača" i za dosadašnju vladajuću stranu i za oporbenjake.

S jedne strane imamo HDZ-HSP s 18 vijećnika, te njihova dosadašnjeg koalicijskog partnera, Kerumov HGS, s četiri vijećnika, dok su s druge strane "nišana" oni koji cijelo vrijeme zazivaju promjene: Most sa sedam zastupnika, SDP s njih šest, Koalicija Za s pet, Centar s četiri i DP s tri. Upravo su potonja tri glavni adut za sklapanje vladajuće većine.

Hoće li to biti HDZ-HSP-HGS te DP s ukupno 25 vijećnika ili, s druge strane, Most, SDP, Koalicija Za, Centar i DP s također 25 vijećnika – očito još nije odlučeno.

Kako doznajemo, pregovori HDZ-a s DP-om nisu uspjeli, a dogovor HDZ-a s nekim od izričitih oporbenjaka pao je u vodu već na samom startu – nitko ne želi s dosadašnjom vladajućom opcijom najprije zbog trgovačke koalicije sa Željkom Kerumom, ali i zbog HDZ-ova veterana Ante Sanadera, županijskog šefa stranke.

Oporbenjaci kažu da ne žele u regionalnoj Skupštini ponovno gledati dosadašnji sistem rada. Odnosno monopol pri odlučivanju te "bjanko" dizanje ruku, i to uvijek i isključivo za prijedloge vladajućih.

– Ako ste htjeli promjene, sada imate priliku ih i provesti. Ako želite navodnjavanje polja, bolje zdravstvene usluge i jasne prostorne planove, eto prilike da promjene nabolje krenu upravo iz klupa županijskih vijećnika – kaže Ante Pranić ispred Koalicije Za, no ostaje tajnovit što se tiče "slaganja" većine:

– Ono što znamo je to da naših 16 vijećnika, odnosno Mosta, Centra i Koalicije ZA, a to je potrebna trećina, može predložiti predsjednika Skupštine, i to ćemo napraviti na konstituirajućoj sjednici.

Nije se nedavni kandidat za župana htio izjasniti o imenu tog "prvog" čovjeka iz opozicijskih redova koji bi "dirigirao" regionalnim parlamentom, no saznajemo da je to imotski mostovac Ivica Kukavica, pa smo za komentar upitali i Antu Kujundžića, njihova regionalnog povjerenika:

– Dogovor je tu za predsjednika Skupštine, a po svemu sudeći bit će to Kukavica, a poslije ćemo imati i rotiranje prvog čovjeka. Klasične koalicije neće biti, već dogovaranje za projekte i boljitak županije. Tko će nas podržati - može, otvoreni smo za sve dobre investicije i promjene, bez obzira na ideološka stajališta.

image
'Klasične koalicije neće biti, već dogovaranje za projekte i boljitak županije', ističe Ante Kujundžić (Most) 
Luka Gerlanc/Cropix

A kada dođu ona u pitanje, tada će svatko od nas glasati po savjesti. Znači, imamo opciju sastavljanja većine iz oporbene opcije ili iz HDZ-ovih redova, a na kraju imamo i opciju ponavljanja izbora. Mi se ni toga ne bojimo!

Za komentar svega smo pitali i župana Blaženka Bobana, nositelja liste HDZ-HSP, koji je jučer bio službeno u Zagrebu na sastanku župana s predstavnicima Vlade. No, zato nismo ostali uskraćeni za izjavu Ranka Ostojića, čelnika županijskog SDP-a, koji je također odrješit:

– Mi nismo problem, ne tražimo funkcije, ne tražimo ništa već samo ono što se govorilo u kampanji, da trebaju promjene, da smo kontra trgovačkoj koaliciji. Zbog ideoloških stavova nikome ništa ne uvjetujemo već smo tu da osiguramo da vlast u Skupštini ne bude HDZ-HGS! Domovinski pokret treba definirati želi li promjene koje je obećavao u kampanji.

Dok je Kerum, koji nakon poraza u utrci za splitskog gradonačelnika nije puno komentirao izbore, sada jasan:

– Ako Domovinski pokret kaže da će koalirati s komunistima, neka to napravi. To je njihov problem. Ja ostajem uz HDZ, to je državotvorna stranka, oni su stvorili Hrvatsku na čelu s dr. Franjom Tuđmanom i hrabrim hrvatskim braniteljima, od kojih su mnogi poginuli za ovu zemlju.

image
Šef HGS-a: Ja ostajem uz HDZ, to je državotvorna stranka!
Tom Dubravec/Cropix

Na naš upit kako oporbenjaci izdvajaju njega te njegov trgovačko-koalicijski stil vladavine, Kerum ostaje vjeran svom izričaju:

– Nije bitno što vam govore, već tko. Oni su vam nebitni, gladne uši koji ništa u životu nisu postigle pa sada žele vlast.

No, imaju pravo govorit, to je demokracije, a ja ostajem uz HDZ. I nemojte zaboravit, i u Splitu i u Županiji je desnica pobijedila, imaju većinu vijećnika i u Gradskom vijeću i u Skupštini. Matematički izračuni to kažu, sve je jasno. No, ako vam oni žele s komunistima, ljevicom i sotonistima, neka ih...

Po svemu sudeći, na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine u mandatu od 2021. do 2025. godine imat ćemo dva prijedloga za predsjednika Skupštine. Neće nas iznenaditi ako sutra budemo imali s jedne strane novog-starog župana Bobana ispred liste HDZ-HSP i HGS-a, dok s druge strane predsjednika Županijske skupštine iz oporbenih redova (Most, SDP, Koalicija ZA, Centar i Domovinski pokret), a po svemu sudeći to će biti mostovac Kukavica. Do sada neviđena situacija u prostorno najvećoj regiji, koja je često spominjana kao jedna od HDZ-ovih utvrda.

Sjednica najkasnije do 18. kolovoza ili - izbori


Što se tiče sastavljanja većine, očito je vrijeme za pregovore pred istekom, jer bi do 18. lipnja, mjesec dana od službenih rezultata za Županijsku skupštinu, trebalo bi imati konstituirajuću sjednicu. A ako propadne prvi termin, predstavnicima građana u regionalnom parlamentu na raspolaganju su još dvije prilike, dvaput po 30 dana za pregovaranje. Ako ni tada ne bude sklopljena većina, slijede nam novi izbori za Županijsku skupštinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 08:18